
Sfantul Dimitrie Basarabov este cinstit pe 27 octombrie. Sfantul Dimitrie este monahul retras din lume pentru lume. Monahismul nu este lepadare de lume in sensul ignorarii ei, ci „o forma de autentica viata bisericeasca ce constituie Biserica", dupa cum afirma Stylianos Papadopoulos.
Sfantul Ioan Scararul spunea ca «ingerii sunt lumina pentru calugari, iar viata monahala e lumina pentru toti oamenii». Credinciosii au vazut in vietuitorii manastirilor parinti si maici nu dupa trup, ci dupa duh, care facandu-se parinti ai propriei nasteri duhovnicesti au nascut si renascut duhovniceste pe altii, iar faptele si cuvintele lor sunt pana astazi izvor de apa vie, dupa cum marturiseste Sfantul Ioan Gura de Aur. Monahii se roaga neincetat pentru noi, stiind ca daca nu ne sunt alaturi, intreaga lor rasplata pentru modul de viața ales se pierde.
In multe icoane Sfantul Dimitrie este zugravit sub chipul unui batran cu figura ascetica, care poarta o tunica lunga, prinsa la brau cu o cingatoare. Schima monahala este prezenta peste tunica si are pe ea insemnele instrumentelor Patimilor Domnului (trestia si sulita). In mana dreapta are o cruce, semn ca si-a rastignit propria voie prin intrarea in monahism.
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea, intr-o familie de țarani din satul Basarabi, in sudul Dunarii. Din relatarea vietii sale aflam ca intr-o zi, pe cand se afla cu animalele la pascut, a calcat peste un cuib acoperit de ierburi si a omorat puii care se aflau in el. Ca semn de pocainta pentru cele intamplate, decide sa mearga descult timp de trei ani cu piciorul cu care strivise cuibul. Mai tarziu, intra in monahism si dupa o vreme se retrage intr-o pestera, aproape de raul Lom, rugandu-se neincetat pentru lume.
Moastele sale se pastreaza in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Ele au fost aduse in Bucuresti in urma razboiului ruso-turc din 1769-1774, cand generalul rus Petru Salticov ocupand o regiune, in care se afla si localitatea Basarabov, a aflat acolo moastele sfantului. Pentru a fi ferrite de profanare, le aduce in anul 1774 in Catedrala mitropolitana din Bucuresti. Gandul lui era sa le ia de aici in momentul in care avea sa revina in Rusia. Insa, la rugamintea mitropolitului Grigorie al II-lea si a boierului Hagi Dimitrie, moastele au ramas la noi, general rus luand cu el doar o mana a Sfantului Dimitrie. Pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, praznuit pe 26 octombrie, Sfantul din Basarabov a fost numit „cel Nou”. Mai tarziu, in 1792, el va fi numit si ocrotitorul Bucurestilor.
Ca ocrotitor al Bucurestilor, a pazit si pazeste neincetat locuitorii acestui oras. Trebuie sa amintim ca in urma procesiunii cu moastele sale, epidemia de ciuma bubonica din anii 1813-1814, nu a mai facut victime, iar holera din 1831 a fost starpita tot prin rugaciunile Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Sa-i cerem cu credinta ajutorul si nu vom fi lipsiti de mijlocirile lui.
Iulian Predescu
Programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: 20-28 octombrie 2024
Bucuria pelerinajului din acest an prilejuită de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, va fi sporită de aducerea din Cipru a raclei cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr și se va desfășura în perioada 20-28 octombrie 2024, după următorul program:
În zilele de 20-23 octombrie 2024, credincioșii se vor putea închina la Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, care vor fi scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în pridvorul acesteia în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, la ora 7.00.
Joi, 24 octombrie 2024, începând cu ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, după cum urmează:
– prima coloană va pleca de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Str. Patriarhiei – Bdul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii);
– a doua coloană va pleca de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: Str. Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).
– ambele coloane se vor întâlni, la baza Dealului Patriarhiei, cu delegaţia din Cipru purtând racla cu moaştele Sfântului și Dreptului Lazăr, şi vor urca, în procesiune, spre Catedrala Patriarhală.
La ora 12.45, va avea loc primirea raclei cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, la Altarul de Vară.
La ora 13.15, racla cu moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr va fi ,depusă apoi spre închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie.
Programul liturgic în perioada 20-28 octombrie 2024 se va desfășura după cum urmează:
– Duminică, 20 octombrie 2024:
09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
16:00 – 18:30 – Slujba Vecerniei cu Litie și Paraclisul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în Catedrala Patriarhală.
– Luni, 21 octombrie 2024:
09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.
– Marți, 22 octombrie 2024:
09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
16:00 – 19:30 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, în Catedrala Patriarhală.
– Miercuri, 23 octombrie 2024:
09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
16:00 – 19:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Catedrala Patriarhală.
– Joi, 24 octombrie 2024:
09:00 – 10:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
12:00 – 12:45 – Procesiunea Calea Sfinților.
17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului și Dreptului Lazăr, în Catedrala Patriarhală.
– Vineri, 25 octombrie 2024:
09:30 – 12:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
12:00 – 13:00 – Taina Sfântului Maslu.
17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Altarul de Vară.
– Sâmbătă, 26 octombrie 2024:
09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară.
08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
16:00 – 19:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în Altarul de Vară.
– Duminică, 27 octombrie 2024:
09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei și ierarhii Sfântului Sinod, precum și un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de Vară.
08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierah Iachint, Mitropolitul Țării Românești și a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de Vară.
– Luni, 28 octombrie 2024:
09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei și Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.
Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
-
Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Dimitrie cel Nou
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.