Sfantul Dimitrie cel Nou

Sfantul Dimitrie cel Nou Mareste imaginea.

Sfantul Dimitrie cel Nou este cinstit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria) si a trait in secolul al XIII-lea. Sfantul Dimitrie din Basarabov a fost numit "cel Nou" pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, praznuit pe 26 octombrie. Viata lui, pastrata in vechile sinaxare, ne spune ca la un moment dat, trecand cu anumite treburi printr-un lan de grau, a calcat peste ouale dintr-un cuib aflat pe sol. "Si-a luat canon de a merge descult pentru a-si ispasi in acest fel pacatul de a fi calcat peste cuibul respectiv. S-a calugarit la schitul ce se afla intr-o pestera, nu departe de satul Basarabi, traind in post, rugaciuni, prive­ghe­ri si in aspre nevointe.  Pentru viata sa curata, Dum­ne­zeu i-a descoperit sfantului cand va muri. S-a asezat intre doua lespezi de piatra si si-a dat duhul. Aici a ramas nestiut de nimeni, cateva sute de ani. Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, Sfantul Dimitrie s-a aratat unei fete oarbe, spunand ca daca parintii ei vor scoate sfintele sale moaste, ea se va vindeca. Asa s-au aflat moastele Cuvio­sului Dimitrie. Sfintele sale moaste au ajuns la Bucuresti in anul 1774.

A fost proclamat oficial ocrotitorul Bucurestilor de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). Datorita patriarhului Justinian Marina, cultul sau a fost generalizat in toata tara din anul 1955.

Cum au ajuns moastele Sfantului Dimitrie cel Nou in Bucuresti?

Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost aduse in Bucuresti in urma Razboiului ruso-turc din 1769-1774. Generalul rus Petru Salticov, ocupand o regiune in care se afla si localitatea Basarabov, aduce moastele Sfantului Dimitrie cel Nou pe 13 iulie 1774 in Catedrala mitropolitana, cu scopul de a fi pastrate aici pana se va intoarce in Rusia. La insistentele lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si ale mitropolitului Grigorie al II lea, sfintele moaste au ramas la noi in tara, general rus luand cu el doar o mana a Sfantului Dimitrie.

Procesiuni cu moastele Sfantului Dimitrie cel Nou

In timpul epidemiei de ciuma bubonica ce a avut loc in Tara Romaneasca in perioada 1813-1814, cunoscuta si sub denumirea de “ciuma lui Caragea” (pe atunci era domnitor Ioan Gheorghe Caragea), moastele Sfantului Dimitrie au fost scoase din Catedrala si purtate in procesiune in jurul orasului. In urma acestei procesiuni, epidemia a scazut in intensitate.

Moastele sale au mai fost scoase in procesiune in timpul secetei din 1827, in vremea domniei lui Grigorie Ghica. Datorita acestei procesiuni, a plouat trei zile cu mici intreruperi.

Peste patru ani, in 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, in speranta opririi epidemiei de holera, moastele sale au fost din nou scoase in procesiune. Numarul mortilor care ajunsese la 160 pe zi din cauza holerei va scadea rapid datorita mijlocirii Sfantului Dimitrie.

Mutarea fortata a moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou

In martie 1821, cand Tudor Vladimirescu a intrat in Bucuresti, din cauza "zavergiilor, carjaliilor si altor lifte pagane", racla cu moastele Sfantului Dimitrie cel Nou a fost mutata din Catedrala mitropolitana si depusa sub paza in Biserica "Sfantul Dumitru" de pe ulita Iliscarilor (Sfantul Dumitru Posta).

In timpul regimului comunist, autoritatile vremii, deranjate de pelerinajul la moastele Sfantului Dimitrie, au fixat pe 27 octombrie 1989 o sesiune a Marii Adunari Nationale. Din acest motiv, moastele Sfantului Dimitrie au fost duse la Biserica "Sfantul Nicolae - Vladica", in vecinatatea Catedralei patriarhale.

Furtul Moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou

Pe 17 februarie 1918, in timpul ocupatiei germane, din timpul Primului Razboi Mondial, un pluton de soldati bulgari, care erau aliati ai nemtilor in acel moment, au patruns in Catedrala si au luat pe ascuns moastele Sfantului Dimitrie, incercand sa le duca in Bulgaria. Temandu-se de o rascoala, autoritatile germane au intervenit si au restituit romanilor moastele Sfantului Dimitrie. Astfel, pe 19 februarie 1918, la ora 6 clopotul Mitropoliei suna, semn ca moastele fusesera readuse in catedrala.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Troparul Sfantului Dimitrie cel Nou - AUDIO

Acatistul Sfantului Dimitrie cel Nou

Slujba de priveghere - Sfantul Dimitrie cel Nou

Sfanta Liturghie - Sfantul Dimitrie cel Nou - VIDEO

 

.
Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2014

Vizualizari: 2546

Voteaza:

Sfantul Dimitrie cel Nou 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE