
Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit pe 27 octombrie. Din anul 1774 sfintele sale moaste se afla in Capitala si ii ajuta pe cei care vin cu credinta la racla sa. Sfantul Cuvios Dimitrie a fost proclamat ocrotitorul orasului Bucuresti de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). A fost numit si "cel Nou" pentru a nu fi confundat cu Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, inscris in calendar pe 26 octombrie.
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a aratat ocrotitor al Bucurestilor de mai multe ori. Asftel, in anul 1814, in vremea domnitorului Ioan Voda Caragea (1812-1818), cand orasul era cuprins de ciuma, moastele Sfantului Dimitrie au fost scoase in procesiune. Dupa ce moastele sale au fost purtate in jurul Bucurestilor si ca urmare a rugaciunilor inaltate, ciuma a incetat sa mai faca noi victime.
In anul 1827, dupa o seceta indelungata, racla cu cinstitele sale moaste a fost purtata din nou in procesiune prin oras. Ca raspuns la mijlocirile Sfantului Dimitrie, Dumnezeu a daruit ploaie din belsug, spre folosul oamenilor si al animalelor si asa a fost inlaturata foametea din vremea domnitorului Grigore Ghica al IV-lea (1822-1828). "Cand sosira in capul Podului Mogosoaei, incepu sa ploua. Voda si boierii si norodul care erau dupa Sfant fura udati pana la piele. Si ploaia a tinut trei zile, cu mici intreruperi", marturiseste in memoriile sale colonelul D. Pappazoglun, prezent aceasta procesiune.
In anul 1831, orasul Bucuresti era pustiit din cauza holerei. La porunca generalului Kiseleff, presedintele Divanului Tarii Romanesti, moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost duse pe Campia Filaret (Parcul Carol I de astazi) si acolo s-au facut rugaciuni pentru izbavirea orasului. Potrivit cercetarilor, din ziua de 15 septembrie, cand au fost scoase in procesiune si pana la inceputul lunii octombrie 1831, numarul mortilor, care pana atunci atingea un total de 160 pe zi, a scazut repede, incetand molima.
Si astazi, Sfantul Dimitrie mijloceste pentru noi. Neincetat, harul Sfantului Duh, in puterea caruia trupul sau se pastreaza intreg si inmiresmat, savarseste prin sfintele sale moaste nenumarate minuni. Retineti ca bucuria intalnirii omului cu Dumnezeu prin sfintii Sai, transforma suferinta in speranta, osteneala in bucurie si lupta in biruinta.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Dimitrie cel Nou
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.