Sfantul Ioan Gura de Aur este praznuit pe 13 noiembrie. Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in jurul anului 349 in Antiohia (astazi Antalya, in sudul Turciei). Din frageda varsta a ramas orfan de tata si a fost educat crestineste de mama sa, Antusa. Sfantul Ioan a fost botezat la varsta de 20 de ani si a avut parte de cei mai renumiti dascali din Antiohia: Libaniu si Andragatie.
Dupa moartea mamei sale, prin anul 374, Ioan se retrage, impreuna cu prietenul sau Vasile, in muntii din apropiere, devenind monah. Ajunge sub ascultarea unui batran sihastru sirian. Dupa patru ani petrecuti langa acest ascet, se retrage timp de doi ani intr-o pestera, unde a trait de unul singur, supunandu-si trupul la o aspra asceza. In anul 381, episcopul Meletie, afland de starea subreda a sanatatii sale, il va chema la Antiohia, unde il va hirotoni diacon. Este hirotonit preot in 386, iar in anul 397 a fost ales episcop de Constantinopol. Pentru ca a criticat traiul luxos si abuzurile curtii imperiale, a fost exilat de doua ori: in 403 si 406. Atunci cand a fost trimis in exil, credinciosii din Constantinopol marturiseau: "Mai de folos era ca soarele sa-si opreasca razele lui decat sa taca gura lui Ioan".
Sfantul Ioan Gura de Aur a trecut la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana, in Pont. Inainte de a trece la cele vesnice a rostit: "Slava lui Dumnezeu pentru toate".
In ziua de 27 ianuarie 438, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost scoase din mormantul de la Comana de catre Teodosie cel Tanar si duse la Constantinopol.
Incepand cu 1 mai 1626, moastele sale sunt prezente in bazilica "Sfantul Petru" din Vatican, iar la 27 noiembrie 2004, Ioan Paul al II-lea a daruit o parte a relicvelor Sanctitatii sale patriarhului ecumenic Bartolomeu I. Amintim ca unul dintre hramurile Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului este inchinat Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in sfantul lacas se afla si un fragment din moastele sale.
Sfantul Ioan Gura de Aur mai este sarbatorit si pe 30 ianuarie, impreuna cu Sfintii Vasile si Grigorie Teologul, pe 27 ianuarie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur in anul 438, la Constantinopol si in fiecare zi in care se savarseste Liturghia alcatuita de el.
In privinta aspectului fizic, Sfantul Gura de Aur era mic de statura si plapand, avea fata placuta, dar slabita de post si suferinda, obrajii trasi, fruntea inalta, libera si ridata, proeminenta, capul plesuv, urechile putin mari, un chip plat, cu barba, ochii adanci erau ca doua torte arzand si deosebit de ageri si de patrunzatori. Stomacul ii crea des probleme si adesea febra. Era foarte sensibil la frig. La fizic nu avea nimic prin care sa se impuna multimii. Intreaga sa viata era in ochii vii si stralucitori si in voce, relativ slaba dar de o rara putere de persuasiune (Cf. J. Tixeront, Précis de Patrologie, Paris, 1927, pp. 264-266).
Numele de Hrisostom sau Gura de Aur l-a primit pentru prima data de la o femeie. In vremea in care era preot si talcuia textele din Sfanta Scriptura, o femeie din biserica, neintelegand cuvintele sale, i-a spus: "Invatatorule duhovnicesc, sau mai bine sa-ti zic Gura de Aur, fantana ta este adanca, iar funia mintii noastre este scurta si nu poate ajunge la adancimea cuvintelor tale!". Din acel moment a fost cunoscut si sub numele de Ioan Gura de Aur.
Din relatarea vietii Sfantului Proclu, aflam ca in vremea in care acesta se afla ucenic sub ascultarea Sfantului Ioan Gura de Aur, sarcina sa principala era aceea de a-i anunta Sfantului Ioan vizitatorii care il cauta. Intr-o seara, ajunge la resedinta arhiepiscopala un slujbas imperial, dornic sa vorbeasca cu Sfantul Ioan Gura de Aur. Cand Proclu s-a indreptat spre Sfantul Ioan sa-l intrebe daca il poate primi pe slujbas, a vazut ca acesta vorbea cu un cineva care ii soptea anumite cuvinte la ureche. Pentru ca sederea acelei persoane langa Sfantul Ioan a durat pana in zori, ucenicul Proclu l-a indemnat pe nobil sa revina in seara urmatoare, el insusi intrebandu-se cine poate fi acel barbat si cum reusise sa intre la Patriarh neanuntat. In a doua noapte si in a treia noapte s-a intamplat acelasi lucru, iar Sfantul Proclu nu-si mai putea reveni din uimire. Cand Sfantul Ioan l-a intrebat pe Proclu daca a fost cautat de un demnitar, acesta i-a raspuns: "A venit in cateva seri, dar erai intotdeauna ocupat cu un necunoscut care statea aproape de ureche si iti soptea ceva”. Arhiepiscopul mirat i-a raspuns: "N-a fost nimeni la mine in aceste zile, am lucrat pana noaptea tarziu la comentariile epistolelor Sfantului Apostol Pavel". Cand i-a cerut ucenicului sa il descrie pe acel barbat care ii statuse alaturi noaptea, Sfantul Proclu a aratat spre icoana Sfantului Apostol Pavel si i-a zis ca barbatul acela semana intocmai cu chipul din icoana. Astfel, s-a descoperit ca insusi Sfantul Apostol Pavel a fost acela care il inspira pe Sfantul Ioan Gura de Aur in talcuirea Epistolelor sale.
Sfantul Ioan Gura de Aur a luptat impotriva ereziei lui Arie, adeptilor acestei erezii, care negau dumnezeirea Fiului si impotriva adeptilor ereziei lui Macedonie, adica a luptatorilor impotriva Duhului Sfant, acelor care nu marturiseau egalitatea, deofiintimea, aceeasi putere si aceeasi slava a Sfantului Duh, impreuna cu Tatal si cu Fiul. Mai tarziu a luptat si impotriva lui Eunomie, care invata ca fiinta divina poate fi cunoscuta direct de catre oameni.
Rugaciune catre Sfantul Ierarh Ioan Gura de Aur
O, luminatorule a toata lumea, preabunule Parinte Ioane Gura de Aur, stalp si intarire a Bisericii, povatuitorule al pocaintei, ajutator al bolnavilor si aparator al celor necajiti, sarguieste degrab a ne ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii ce o rapesc si pe toti crestinii ii pazeste de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de seceta, de boli si de moarte naprasnica. Miluieste-ne si pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul si cuvantul suntem intru intunericul pacatelor, pentru ca prin rugaciunile tale, sa ne izbavim de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic. Daruieste-ne iubirea si ravna ta pe care le-ai aratat Bisericii lui Hristos. Lumineaza mintea noastra cu lumina dumnezeiestilor invataturi si ajuta-ne sa ajungem intotdeauna la inaltimea gandului smerit, spre slava lui Dumnezeu si a noastra mantuire. Amin
Iulian Predescu
-
Sfantul Ioan Gura de Aur - Despre prietenie
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
-
Invatatura despre Biserica - Sfantul Ioan Gura de Aur
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.