
Moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava sunt prezente in Catedrala "Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava", ctitorie voievodala, ridicata in 1514 de Bogdan al III-lea si finalizata in 1522 de fiul sau, Stefanita Voda. Ele au fost aduse aici in anul 1589, an in care manastirea l-a luat drept ocrotitor.
Moastele Sfantului Ioan cel Nou au fost aduse in tara noastra pe 24 iunie 1402, in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432). Ele au fost daruite de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol cu ocazia recunoasterii canonice a Mitropoliei Moldovei. Moastele au fost aduse din Cetatea Alba, unde statusera timp 70 de ani. Dupa ce au fost aduse, au fost asezate in biserica Mirauti (fosta Catedrala mitropolitana), unde vor ramane pana in anul 1589, cand vor fi mutate in noua Catedrala Mitropolitana din Suceava - cu hramul Sfantul Gheorghe.
Mentionam ca in anul 1686, sfintele sale moaste au fost luate de armata lui Sobieski si duse in Polonia. Au fost readuse in tara noastra pe 13 septembrie 1783, de catre Episcopul Dosofei Herescu de Radauti.
La inceputul Primului Razboi Mondial, pentru a fi ferite de razboi, sfintele moaste au fost duse la Viena si asezate in capela situata pe fosta strada Lowelstrasse nr. 8. Au stat aici pana pe 25 iulie 1918, cand au fost readuse la Suceava.
Sfantul Ioan era originar din orasul Trapezunt (azi Trabzon, in Turcia), oras situat pe tarmul sud-estic al Marii Negre. Este numit "cel Nou", spre a se deosebi de Sfantul Ioan Botezatorul sau de alti sfinti cu acest nume. S-a nascut spre sfarsitul secolului al XIII-lea si a patimit in jurul anului 1330. Se ocpua cu negustoria si din acest motiv calatorea in diverse orase de pe tarmul Marii Negre. In apropierea anului 1330, pleaca din Trapezunt spre Cetatea Alba, pe corabia lui Reiz, catolic din Venetia sau Genova. Pentru ca Ioan il combatuse in aceasta calatorie cu privire la credinta adevarata, Reiz a cautat sa se razbune pe acesta. Astfel, s-a prezentat conducatorului cetatii (numit si ighemon), spunand ca Ioan doreste sa treaca la religia tatarilor. I se cere lepadarea de credinta in Hristos si pentru ca refuza, este supus la multe chinuri. Dupa ce a fost legat de coada unui cal si tarat pe drumurile cetatii, unul din chinuitori, vazand taria sa in credinta, cuprins de ura si manie impotriva lui Ioan, a scos sabia si i-a taiat capul. La numai 30 de ani, pe 2 iunie 1330, Ioan a primit cununa muceniciei.
Dupa ce Ioan si-a dat duhul, conducatorul cetatii le-a interzis initial crestinilor sa-l ingroape, insa ca urmare a unor minuni - aparitia unor ingeri si impietrirea mainii unui tatar care a tras cu arcul asupra lor - s-a inspaimantat si le-a dat voie crestinilor sa ingroape trupul lui Ioan dupa randuiala crestina. Trupul lui Ioan a fost dus in procesiune in biserica orasului Cetatea Alba si ingropat in cimitirul acesteia. Putin mai tarziu, pentru a fi ferite de furt, preotul cetatii a luat trupul acestuia impreuna cu mai multi credinciosi si l-au asezat in altarul unei biserici din oras. Sfintele sale moaste au stat aici pana la aducerea lor in tara noastra.
Multe au fost si sunt minunile petrecute la racla Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Mitropolitul Petru Movila vorbeste despre vindecarea lui Uiazdovschi, paharnic la curtea lui Ieremia Movila, care hulea moastele Sfantului Ioan cel Nou si care avea sa fie muncit de diavol.
Una dintre cele mai cunoscute minuni este cea petrecuta pe 2 iunie 1662. Suceava era amenintata de asediul tatarilor, iar locuitorii dorind sa fuga din calea acestora au incercat sa ia cu ei racla sfantului, dar nu au putut nici macar sa o miste. Asa au inteles ca sfantul nu dorea sa paraseasca acel tinut. La rugaciunile mitropolitului si ale preotilor, Dumnezeu a trimis o ploaie torentiala care a facut imposibila intrarea tatarilor in cetate.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in 1950 generalizarea cultului Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, cu data de pomenire 2 iunie, insa evlavia populara i-a consacrat si ziua de 24 iunie, zi in care moastele sale au fost aduse la Suceava.
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.