
Biserica Ortodoxa praznuieste pe 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sunt cinstiti impreuna pentru ca au fost martirizati in aceeasi zi 29 iunie 67 si tot pe 29 iunie au fost mutate sfintele lor moaste in locul numit "ad catacumbas", de pe Via Appia din Roma in anul 258.
Sfantul Apostol Petru a purtat numele de Simon inainte de a deveni ucenic al lui Hristos. Sfantul Petru era din Betsaida Galileii, un oras din partea de nord a Tarii Sfinte. Petru era pescar, la fel ca si fratele sau Andrei. Amandoi au fost mai intai ucenici ai Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Petru a propovaduit Evanghelia lui Hristos in Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia si la Roma. La cererea sa, a fost rastignit cu capul in jos, aratand ca suferintele sale sunt diferite fata de chinurile Domnului.
Sfantul Apostol Pavel se numea Saul inainte de convertirea de pe drumul Damascului. A vestit Evanghelia in timpul celor trei calatorii misionare. A predicat Evanghelia atat evreilor cat si paganilor, de aici numele de “Apostolul nemurilor”. Desi a fost un om invatat, a marturisit ca nu s-a folosit de intelepciunea lumii acesteia pentru a vesti Evanghelia. A fost martirizat prin decapitare pentru ca era cetatean roman, pe colina Vaticanului. Potrivit traditiei, capul sau a sarit de trei ori pe pamant, la fiecare cadere dand nastere la un izvor. De aici si denumirea de "Tre Fontane".
Sfintii Petru si Pavel sunt numiti ocrotitori ai celor din inchisori pentru ca ambii au trecut prin lanturi si inchisori pentru Hristos si Evanghelia Sa. Tinand seama ca in penitenciare ajung cei care au gresit, Sfintii Petru si Pavel devin exemplul de iertare si incredere in bunatatea lui Dumnezeu pentru cei cazuti in pacate. Petru a gresit pentru ca s-a lepadat de Hristos, iar Pavel pentru ca i-a prigonit pe crestini. Insa, amandoi au fost iertati.
Mentionam ca in 1993 si 1997 s-au semnat protocoale intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei potrivit carora Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost numiti ocrotitori ai penitenciarelor din Romania. Sa nu uitam ca termenul de “penitenciar” vine de la penitenta, ceea ce inseamna ca penitenciarul trebuie inteles si in sens de schimbare a modului de a fi.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Sfintii Apostoli Petru si Pavel -
Predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.