Sfanta Antuza

Sfanta Antuza Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Antuza este cinstita pe 22 august. Sfanta Antuza era din Seleucia si a trait in timpul imparatului Valerian. Ea era fiica lui Antonie si a Mariei, care erau foarte bogati, dar erau inchinatori la idoli. Si crezand ea in taina, a dorit sa primeasca Botezul lui Hristos si sa vada pe episcopul Atanasie care propovaduia in Tarsul Ciliciei. Deci a cerut doi catari de la mama sa si luand cu sine doi fameni robi, Harisim si Neofit, s-a dus, zicand ca se merge la doica sa.



In vremea cand mergea ea pe cale s-a facut o minune infricosatoare, caci atunci episcopul Atanasie fiind ridicat de ingeri, a stat de fata inaintea ei. Iar ea daca l-a vazut si a aflat cine este, l-a rugat, cazandu-i la picioare, ca sa-i dea Sfantul Botez. Dar, nefiind apa acolo, s-a rugat sfantul si a iesit un izvor si s-au aratat doi ingeri in chip de slujitori, dand doua vesminte albe sfintei. Deci s-a botezat ea si cei doi robi ai sai. Iar ea dezbracand haina cea aurita, a dat-o episcopului sa o vanda si pretul sa-l imparta la saraci. Apoi ea imbracandu-se cu o haina mai smerita si mai proasta, s-a dus la doica sa, care nu a primit-o, mustrand-o pentru hainele cele proaste si pentru credinta intru Hristos.

Deci intorcandu-se la maica-sa si afland-o mahnita ca fiica ei se botezase, iesind pe ascuns, s-a dus la Episcopul Atanasie si, luand cinul calugaresc si Crucea Domnului, s-a dus in pustie, unde a trait 23 de ani cu fiarele. Si luand hrana de la ele prin dumnezeiasca pronie si suferind multe bantuieli de la demoni, si-a dat sufletul cu pace la Dumnezeu, pe piatra unde era obisnuita a dormi.

.

22 August 2022

Vizualizari: 1679

Voteaza:

Sfanta Antuza 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfanta Antuza

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE