
Sfanta Matrona de la Moscova este cinstita pe 2 mai. Sfanta Matrona a fost trecuta in randul sfintilor de Biserica Rusiei pe 2 mai 1999. Din anul 2019, Sfanta Matrona de la Moscova a fost inscrisa si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.
Sfanta Matrona s-a nascut in anul 1881, in satul Sebino din tinutul rusesc Tula. Inainte de a fi nascuta, mama sa dorea sa o duca la un orfelinat, din cauza saraciei. La putin timp, in vis i s-a aratat o pasare alba cu chip de om si cu ochii inchisi, asezata pe mana ei dreapta. A primit descoperirea din vis ca pe o mustrare din partea lui Dumnezeu si a renuntat la gandul de a o mai duce la orfelinat.
Sfanta Matrona s-a nascut fara vedere si a fost iubita tare mult de parinti. I-au pus numele Matrona, in cinstea Cuvioasei Matrona a Constantinopolului, care a trait in secolul al V-lea, si care este pomenita in 9 noiembrie. La botezul ei, in momentul afundarii in cristelnita, s-a ridicat un nor de tamaie cu buna mireasma din vasul in care era afundata. Pe pieptul ei se putea vedea o ridicatura in semnul crucii. Din relatarea vietii sale, aflam ca miercurea si vinerea nu dorea sa fie alaptata, ci dormea toata ziua.
Din cauza lipsei de vedere, era batjocorita de ceilalati copii si din acest motiv, nu mai iesea din casa si se ruga neincetat. Participa si la sfintele slujbe din Biserica, invatand cu timpul toate cantarile.
In jurul varstei de 7 ani, a primit de la Dumnezeu darul vederii gandurilor si pacatelor oamenilor. La varsta de 17 ani, nu a mai putut merge. Si-a petrecut restul vietii in pat, daruindu-se rugaciunii, postului si mangaierii celor ce o vizitau. La ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbavire de mahniri si necazuri, dar si vindecare de boli.
Dupa revolutia bolsevica, Matrona a ajuns la Moscova. A locuit la diverse adrese, de unde pleca brusc cu o zi inainte ca militia sa vina, ca sa o aresteze.
Sfanta si-a prezis moartea cu trei zile inainte. Sfanta Matrona a trecut la cele vesnice pe 2 mai 1952. Cinstitele sale moaste au fost descoperite pe 8 martie 1998, raspandind buna mireasma. Au fost asezate in manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Moscova.
Particele din moastele Sfintei Matrona sunt prezente in Paraclisul Sfintilor Tamaduitori de la Schitul Darvari din Capitala. Alaturi de Sfanta Matrona, in paraclis se regasesc moastele Sfantului Siluan Athonitul si ale Sfantului Nichifor Leprosul.
Iulian Predescu
Rugaciune catre Sfanta Matrona din Moscova
O, fericita maica Matrona, cu sufletul in cer, in fata Tronului lui Dumnezeu stand, iar cu trupul pe pamant odihnind și cu binefacere de sus inzestrata multe minuni savarsind; coboara ochii tai milostivi spre noi, pacatosii, cei ce in scarbe, dureri si pacate viata ne-o petrecem, alina-ne pe noi, cei deznadajduiti, vindeca-ne de bolile noastre cumplite pe care pentru pacatele noastre de la Dumnezeu le primim; izbaveste-ne de multimea necazurilor si a primejdiilor, roaga-L pe Domnul nostru Iisus Hristos sa ne ierte toate pacatele si faradelegile pe care din tineretile noastre si pana acum le-am savarsit, ca, primind cu rugaciunile tale binefacere si mare mila, sa slavim pe Dumnezeu Cel Unul in Treime, pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Citeste:
-
Rugaciune catre Sfanta Matrona din Moscova
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Sfanta Matrona din Moscova
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.