Sfanta Mucenita Tatiana

Sfanta Mucenita Tatiana Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Tatiana este cinstita pe 12 ianuarie. Sfanta Tatiana a vietuit in timpul imparatului Alexandru Sever (222-235). Tatiana s-a nascut din parinti crestini si a fost crescuta in dreapta credinta. A ales sa nu se casatoreasca, slujind lui Dumnezeu ziua si noaptea. S-a invrednicit a fi diaconita a Bisericii din Roma, ajutand la catehizarea si botezarea femeilor.

Din cauza unor necredinciosi este dusa la templul zeului Apolo ca sa-i jertfeasca. Aici Tatiana s-a rugat lui Dumnezeu, iar ca urmare a rugaciunilor ei, idolul s-a sfarmat si o parte din templul s-a daramat. Ca urmare a celor intamplate, Sfanta Tatiana a fost supusa la multe chinuri: batai, scoaterea ochilor, scrijelirea pe trup cu brice, aruncarea in temnita, taierea sanilor, aruncarea spre a fi mancata de catre fiare, spanzurarea si aruncarea in foc.

Dar pe toate le-a indurat cu ajutorul lui Dumnezeu, in asa chip de parca nu simtea nici o durere. Chiar daca era schingiuita de prigonitori, propovaduia neincetat celor de fata despre puterea si chemarea Mantuitorului, incat multi pagani veneau la credinta in Hristos. In cele din urma, judecatorul a hotarat taierea capului Sfintei Tatiana.

In secolul al XVI-lea, capul Sfintei Mucenite Tatiana a fost adus in tara noastra de Sfantul Voievod Neagoe Basarab (1512-1521). In prezent, capul sfintei se gaseste in Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova.

Troparul, glas 4:
Mieluseaua Ta, Iisuse, Tatiana, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un Milostiv, mantuieste sufletele noastre.

 

09 Ianuarie 2024

Vizualizari: 752

Voteaza:

Sfanta Mucenita Tatiana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE