Sfanta Teodora, Imparateasa Artei

Sfanta Teodora, Imparateasa Artei Mareste imaginea.

Sfanta Teodora, Imparateasa Artei, este unul dintre sfintii foarte iubiti in Biserica Ortodoxa Greaca. Sfanta Teodora a trait in secolul al XIII-lea, intr-o perioada in care bizantinii isi pierdusera capitala - Constantinopol fiind ocupat de latini, in timpul Cruciadei a IV-a -  iar Imperiul era divizat in trei state succesoare, cu resedinta in Trebizonda, Niceea si Epir. Ziua de praznuire a Sfintei Teodora este 11 martie. Este asociata cu Sfintele Atanasia din Eghina si Teodora din Tesalonic, ca si cu Sfanta Matroana din Hios, Tomaida din Lesbos si Maria cea Tanara, care asemenea ei, au suferit abuzuri din partea sotilor lor.

Sfanta Teodora s-a nascut, in jurul anului 1225, intr-o familie de aristocrati, fiind fiica lui Ioan si a Elenei Petraliphas. Tatal ei era conducator al Macedoniei si Tesaliei. Se pare ca a fost casatorita cu Mihail II Comnenul Ducas la scurt timp dupa ce acesta a devenit conducator al Epirului la 1231, pe cand aceasta avea varsta de numai 6 ani. Dumnezeu le-a daruit sase copii, Nichifor I Comnenul Ducas, este plasata de obicei la 1240, cand Teodora ar fi putut avea 16 ani.

Sfanta Teodora, Imparateasa Artei

Sfanta Teodora a indurat numeroase suferinte din partea sotului ei, Mihail II, care s-a indragostit de o nobila de la curte. Acesta a exilat-o pe Sfanta Teodora, pentru o perioada de 5 ani, in afara Artei, unde a trebuie sa poarte de grija fiului ei. Aceasta perioada a putut fi depasita datorita credintei in Dumnezeu, si virtutilor cu care avea imbodobit sufletul. Sfanta Teodora, de si era imparateasa nu punea niciun pret pe luxul si pe viata de la palat, ci iubea smerenia si viata ascetica.

Cand un preot din satul Preniste a intalnit-o in timp ce culegea plante salbatice pentru hrana, afland cine este, a luat-o pentru o pentru un timp sub ocrotirea sa. Dumnezeu a ingaduit ca femeia nobila sa fie indepartata de la curte, iar Mihail II sa o reprimeasca pe Sfanta Teodora la palat.

"Viata" Sfintei Teodora, consemneaza faptul ca de acum acestia au trait in buna intelegere, inmultind virtutile. Mihail II a intemeiat doua manastiri, Pantanasa si Panagia, in timp ce Teodora a intemeiat o manastire de maici inchinata Sfantului Mucenic Gheorghe.

Nu este nicio indoiala ca Teodora a fost o persoana istorica, deoarece este amintita in repeatate randuri de George Akropolites. In 1249, de exemplu, a calatorit in Anatolia impreuna cu fiul ei, Nichifor, pentru logodna acestuia cu Maria, nepoata a lui Ioan III Vatatzes si fiica a lui Teodor al II-lea Laskaris. In 1256, l-a insotit pe fiul ei la Tesalonic pentru nunta ce fusese de mai multe ori amanata, in schimbul careia Teodor a cerut controlul asupra Imperiului Niceean de Dirachium si Servia.

Dupa moartea sotului ei, in 1267-1268, Sfanta Teodora a intrat in monahism ducand o viata de rugaciune si nevointa, slujind orfanilor, vaduvelor si celorlalte maici.

Prin voia lui Dumnezeu, Sfanta Teodora a prestiut timpul treceii sale la cele vesnice. S-a mutat la Domnul in jurul anului 1270. Inca de timpuriu credinciosii ortodocsi au aratat o mare evlavie fata de mormantul sfintei si continua sa o faca pana astazi.

"Viata" Sfintei Teodora, Imparateasa Artei, a fost scrisa de monahul Iov Iasites,  care a trait in a doua jumatatea a secolului al XIII-lea, si a fost consilier al Patriarhului Iosif I.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

07 Martie 2024

Vizualizari: 14458

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE