Sfantul Aidan

Sfantul Aidan Mareste imaginea.

Sfantul Aidan este praznuit pe 31 august. Este cunoscut si ca Aeda sau Áedán (in irlandeza veche). Sfantul Aidan a fost ucenicul Sfantului Senan.

Facem mentiunea ca in anul 616, pe cand regele Ethelfrith al Northumbriei (sud-estul Scotiei de astazi) era ucis in lupta, Oswald, fiul sau, s-a refugiat in Scotia si a fost convertit la crestinism. Cand a fost inscaunat rege, Oswald a cautat un episcop care sa predice evanghelia in Northumbria.

Primul episcop ajuns aici a fost Corman. Dupa scurta vreme, locul lui a fost luat de Aidan.

Regele Oswald ii va durui insula Lindisfarne pentru scaunul sau episcopal, aproape de castelul regal de la Bamburgh. Pe aceasta insula va construi o manastire dupa regula Sfantului Columcille. Prin lucrarea Sfantului Aidan, paganisumul a fost alungat din Northumbria. Facea des vizite pe jos in dioceza sa. Primeste in dar un cal pentru terenurile mai dificile, insa, Aidan il daruieste unui cersator care cerea milostenie.

Sfanta Beda, persoana care i-a scris biografia, ne spune ca pe cand Oswald statea la masa intr-o zi de Pasti, Sfantul Aidan fiind langa el, a aflat ca o multime de oameni sarmani asteptau milostenii la poarta. Luand un platou de argint foarte mare, l-a umplut de carne si a poruncit sa fie impartita, iar platoul sa fie spart in bucati si fragmentele impartite celor saraci. Atunci Aidan, spune Beda, a luat mana dreapta a regelui spunand „Fie ca aceasta mana sa nu putrezeasca vreodata”. Aceasta s-a si intamplat, dupa moartea sa, mana dreapta s-a pastrat neputrezita si a fost cinstita de credinciosi.

Sfantul Aidan a trecut la cele vesnice in anul 651. A murit in chilia sa din curtea bisericii din Bamburgh. Cand calugarii de pe Lindisfarne au fost nevoiti sa paraseasca insula din cauza atacurilor vikingilor, au luat cu ei si moastele sfintilor Aidan, Oswald si Cuthbert (acestea din urma au ramas pana azi la catedrala din Durham). Mai tarziu, monahii din Glastonbury au pretins in secolul XI ca ar fi avut moastele sale. Stim insa ca o parte din moastele sale au ajuns pe Insula Iona. De asemenea, niste particele au ajuns si la Catedrala Durham.

Troparul Sfantului Aidan

Vlastar al Irlandei, rasadit pe Iona, insula sfintilor, ingrijit fiind ai crescut roade duhovnicesti; iar cand campia Northumbriei era gatita sa primeasca semintele credintei crestine, fost-ai trimis sa sadesti samanta mantuirii. Pentru aceasta, trudind cu sarguinta zi si noapte, ai adus roade bogate pentru Hristos.
O dumnezeiescule parinte al nostru Aidan, roaga-te lui Dumnezeu ca sufletele noastre sa afle mila.

.

29 August 2014

Vizualizari: 5587

Voteaza:

Sfantul Aidan 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Aidan

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE