Slabanogul de la Vitezda - duminica a patra dupa Pasti

Slabanogul de la Vitezda - duminica a patra dupa Pasti Mareste imaginea.

In duminica a patra dupa Pasti, Biserica face pomenirea vindecarii slabanogului de la Vitezda. O persoana foarte rabdatoare, daca avem in vedere ca era bolnava de 38 de ani. Desi altii primisera vindecare inaintea lui, in inima sa era prezenta pacea si linistea sufleteasca. Nu era cuprins nici de invidie fata de vindecarile petrecute, dar nici nu se ridicase impotriva lui Dumnezeu pentru ca il lipsise o vreme destul de indelungata de ajutorul Sau. El suferea intru rabdare si intru nadejde. El ne invata ca in viata trebuie sa rabdam suferintele fara cartire.

Boala pe care o purta era strans legata de pacatele lui. Nu cunoastem ce pacat i-a adus boala. Insa, trebuie sa stim ca sunt persoane care sufera nu ca urmare a pacatelor, ci pentru ca Dumnezeu vrea sa se preaslaveasca prin ei, dupa cum a fost cu orbul din nastere, despre care ni se spune ca nu a pacatuit nici el, nici parintii lui, ci pentru ca sa se arate in el lucrarea lui Dumnezeu.

Pe langa suferinta indelungata, se adauga si singuratatea alaturi de ceilalti semeni. Din Scriptura aflam ca fiind paralizat, nimeni nu-l ajuta sa coboare in scaldatoare pentru a primi vindecarea. Mentionam ca dupa ce apa era tulburata de un inger, doar prima persoana coborata in scaldatoare primea vindecare. Ingerul Domnului se pogora "din cand in cand", adica prin surpriza, la un timp nedeterminat. Iar acest slabanog nu avea nici prieteni si nici rude care sa-l ajute. Si fiind lipsit de ajutor omenesc pentru a se invrednici de cel ceresc, vine la el insusi Dumnezeu. De aici retinem ca atunci cand avem nevoie de un om si el nu vine, prin credinta si rabdare, in locul lui vine chiar Dumnezeu. Sa retinem ca Dumnezeu doar pare ca intarzie, pentru ca El vine de fiecare data la noi. Sigur, uneori nu cand ne dorim noi si cum dorim noi, ci cand doreste El si cand considera El ca e necesar pentru noi.

Sa nu uitam ca el a fost vindecat sambata, in zi de sarbatoare pentru evrei. Ceea ce ne descopera ca oamenii aflati in suferinta trebuie ajutati in orice zi, ca nu exista timp de odihna atunci cand cineva are nevoie de ajutorul nostru.

Iulian Predescu

Evanghelia Duminicii a IV-a dupa Pasti (a Slabanogului) Ioan 5, 1-15

"In vremea aceea era o sarbatoare a iudeilor si Iisus S-a suit la Ierusalim. Iar in Ierusalim, langa Poarta Oilor, era o scaldatoare care se numea pe evreieste Vitezda, avand cinci pridvoare. In acestea zaceau multime de bolnavi, orbi, schiopi, uscati asteptand miscarea apei. Caci un inger al Domnului se cobora la vreme in scaldatoare si tulbura apa si cine intra intai, dupa tulburarea apei, se facea sanatos de orice boala era tinut. Si era acolo un om care era bolnav de treizeci si opt de ani. Iisus, vazandu-l pe acesta zacand si stiind ca este asa inca de multa vreme, ia zis: Voiesti sa te faci sanatos? Bolnavul I-a raspuns: Doamne, nu am om ca sa ma arunce in scaldatoare cand se tulbura apa; ca, pana cand vin eu, altul se coboara inaintea mea. Iisus i-a zis: Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla. Si indata omul s-a facut sanatos si si-a luat patul si umbla. Dar in ziua aceea era sambata. Deci ziceau iudeii catre cel vindecat: Este zi de sambata si nu-ti este ingaduit sa-ti iei patul. El le-a raspuns: Cel ce m-a facut sanatos, Acela mi-a zis: Ia-ti patul si umbla. Ei l-au intrebat: Cine este omul care ti-a zis: Ia-ti patul tau si umbla? Iar cel vindecat nu stia cine este, caci Iisus se daduse la o parte din multimea care era in acel loc. Dupa aceea Iisus l-a aflat in templu si i-a zis: Iata ca te-ai facut sanatos. De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu-ti fie ceva mai rau. Atunci omul a plecat si a spus iudeilor ca Iisus este cel ce l-a facut sanatos."

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2022

Vizualizari: 1939

Voteaza:

Slabanogul de la Vitezda - duminica a patra dupa Pasti 3.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE