Sfantul Alexandru Hotovitski

Sfantul Alexandru Hotovitski Mareste imaginea.

Sfantul Alexandru Hotovitsky, marturisitor al lui Hristos, in timpul revolutiei bolsevice, a fost un credincios ucrainean care s-a nascut in data de 11 februarie 1872, in localitatea Jitomir, din regiunea Volinia, si a trecut la cele vesnice in ziua de 19 august 1937. Intre anii 1980-1914, acest sfant marturisitor a primit binecuvantarea de a face misiune crestina in America.

"Ca o recolta bogata a secerisului mantuirii, tinuturile Americii de Nord iti ofera, o, Doamne, toti sfintii care au stralucit intr-insele. Cu rugaciunile lor, daruieste Bisericii si pamantului nostru, pace statornica. Pentru mijlocirile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, o, Multmilostive!"

Sfantul Alexandru Hotovitski

Sfantul Alexandru Hotovitski s-a nascut in data de 11 februarie 1872, in localitatea Jitomir - Kremenet, din regiunea Volinia, in Ucraina de astazi. Dupa ce a finalizat cursurile seminarului teologic din Volinia, unde tatal sau era preot si administrator, tanarul Alexandru s-a inscris la Academia de Teologie din Sankt Petersburg.

In anul 1895, dupa ce si-a finalizat studiile de teologie, Sfantul Alexandru s-a inscris in randul celor care doreau sa faca parte din misionarii care plecau in statele din nord-estul Americii. In acelasi an, sfantul a plecat in America, impreuna cu episcopul Nicolae Ziorov.

Sfantul Alexandru Hotovitski

In data de 25 februarie 1896, dupa casatoria cu Maria Serbutchin, sfantul a fost hirotonit intru slujirea de preot, in Catedrala din San Francisco, unde a ramas, pentru a sluji, pana la sfarsitul anului. Mai apoi, el a fost randuit in parohia inchinata Sfantului Nicolae, din New York. La inceput, slujbele au fost savarsite la parterul unei case, etajul fiind organizat ca si casa parohiala. Mai apoi, in noua parohie a fost construita o biserica dupa toata cuviinta, care avea sa devina Catedrala Ortodoxa rusa din Manhattan.

In anul 1901, parintele Alexandru Hotovitski s-a intors in Rusia, pentru a strange fondurile necesare construirii bisericii amintite. Pentru activitatea sa misionara, sociala si culturala, Sfantul Ierarh Tihon Belavin l-a numit pe Sfantul Alexandru in rangul de protoiereu, la numai cinci ani dupa hirotonia sa intru preot. Sfântul Tihon este cel care a sfintit biserica, in iarna anului 1902. Mai apoi, dupa anul 1903, aceasta biserica, inchinata Sfantului Nicolae, a devenit centrul misiunii crestine rusesti din America.

Sfantul Alexandru Hotovitski a contribuit semnificativ la infiintarea mai multor parohii, mai ales pe coasta rasariteana a Americii de Nord si in Canada. Tot el este cel care a editat revista bilingva "Mesagerul ortodox ruso-american", in engleza si rusa, care avea sa devina cea mai importanta publicatie a Bisericii Ortodoxe din America.

Sfantul Alexandru Hotovitski

Dupa inceputul anului 1914, cand Sfantul Alexandru se intoarce in Rusia, informatiile despre acesta dispar aproape complet. Pentru perioade scurte de timp, sfantul a indeplinit diferite sarcini, precum cea de membru in Ambasaba Rusa din Berlin si in congregatia ortodoxa din Helsinki. Mai apoi, a fost numit administrator al Catedralei Uspenski - Adormirea Maicii Domnului, din Helsinki, Finlanda. In anul 1917, pentru inca o vreme, Sfantul Alexandru a slujit in Catedrala Hristos Mantuitorul, din Moscova.

In perioada revolutiei bolsevice, Sfantul Alexandru Hotovitski a fost exilat in Siberia si, mai apoi, in lagarul de munca silnica de pe insula Solovetski. El a fost acuzat pentru "vina" de a fi aparat credinta ortodoxa, poporul rus si proprietatile bisericesti de abuzurile comunistilor.

Sfantul Alexandru Hotovitski a trecut la cele vesnice in ziua de 19 august 1937, primind moarte muceniceasca din mainile comunistilor. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Sfantul Alexandru Hotovitski in anul 1994, randuindu-l intre marturisitorii care au patimit in vremea dictaturii potrivnice lui Dumnezeu. Sfantul Alexandru este praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 4 decembrie.

Teodor Danalache

Sfantul Alexandru Hotovitski

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

15 Martie 2013

Vizualizari: 1290

Voteaza:

Sfantul Alexandru Hotovitski 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE