Sfantul Petru Aleutul

Sfantul Petru Aleutul Mareste imaginea.

Sfantul Petru Aleutul, socotit a fi cel de-al treilea martir de pe intreg teritoriul Americii, dupa ce a fost torturat si omorat de colonistii spanioli din California, s-a nascut in jurul anului 1800 si a trecut la cele vesnice in anul 1815, fiind praznuit in zilele de 24 septembrie (impreuna cu sfintii din Alaska) si 12 decembrie (impreuna cu sfintii din America).

"Ca o recolta bogata a secerisului mantuirii, tinuturile Americii de Nord iti ofera, o, Doamne, toti sfintii care au stralucit intr-insele. Cu rugaciunile lor, daruieste Bisericii si pamantului nostru, pace statornica. Pentru mijlocirile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, o, Multmilostive!"

Sfantul Petru Aleutul

Cungagnaq, dupa numele sau initial, s-a nascut in jurul anului 1800, pe insula Kodiak, in Alaska. Fiind botezat, de monahii rusi care faceau misiune in Alaska, el a primit numele de Petru. El a trait intr-o vreme in care tensiunile dintre ruso-americani si spanioli faceau victime.

O mare companie ruso-americana, care avea cateva baze de productie in Alaska, detinea si o serie de localitati, in Rusia, Siberia si California, in care erau produse toate cele necesare supravietuirii in Alaska, precum legume, fructe si animale domestice. O astfel de localitate-gradina, infiintata in anul 1812, era Fort Ross, asezata la o distanta de aproximativ 130 de kilometri de San Francisco, in California. In acest loc au fost trimisi 320 de angajati, spre a se ocupa cu gradinaritul si cresterea vitelor.

Pe atunci, partea superioara a statului California, unde se afla si Fort Ross, se afla sub ocupatie spaniola. Acestia din urma nu priveau cu ochi buni prezenta rusilor atat de aproape de San Francisco, drept pentru care au inceput sa faca presiuni pentru evacuarea lor: amenintari, arestari, interdictii etc. In cele din urma, angajatii companiei care munceau in Fort Ross au fost arestati, batuti in mod repetat si fortati sa presteze munca silnica. Unii au fost retinuti in San Francisco, altii au fost trimisi in alte locuri din California.

Sfantul Petru Aleutul

In anul 1815, un grup de patrusprezece vanatori aleuti de foci si vidre, in frunte cu un marinar rus, angajati ai companiei ruso-americane, s-au apropiat cu barca de coastele Californiei. Atunci, spaniolii au capturat barca, au confiscat marfa, iar pe aleuti i-au luat prizonieri, spre a fi judecati in San Francisco.

Procesul de judecata a fost un spectacol sangeros pentru spanioli, caci, in timpul procesului, aleutii erau intepati cu sabiile si loviti puternic. Se spune ca Sfantul Petru a fost lovit in cap cu o sabie, iar rana deschisa sangera mult. In dimineata urmatoare, dupa ce isi petrecusera noaptea intr-o camera intunecoasa si rece, un preot inchizitor spaniol s-a straduit sa-i converteasca la romano-catolicism.

Treisprezece prizonieri au ramas intemnitati, in timp ce Sfantul Petru si un alt aleut, numit Kiciali, au fost separati de grup. Peste inca o zi, dis de dimineata, cei doi au fost scosi intr-o curte laturalnica si inconjurati de un grup de indieni din California. Preotul romano-catolic se afla intre indieni, cerandu-le acestora sa-l tortureze pe Sfantul Petru Aleutul. In cele din urma, dupa taierea degetelor si a mainilor, pe rand, si scoaterea intestinelor, Sfantul Petru a trecut la cele vesnice, slavindu-l pe Dumnezeu.

In momentul in care si-au indreptat privirile spre aleutul Kiciali, preotul a primit ordinul de a inceta torturile. Astfel, aleutul a scapat de moarte, fiind adaugat grupului de prizonieri. Sfantul Petru a fost inmormantat, probabil, in gropile comune din cimitirul Dolores. Dupa o perioada, Kiciali si alti cativa prizonieri au fost eliberati. In anul urmator (1817), ei au fost recuperati de un vas american si dusi in Fort Ross. Cel care a povestit tuturor atrocitatile savarsite de spanioli si moartea muceniceasca a lui Petru Aleutul a fost Kiciali, care, in anul 1819, s-a intors in Alaska.

In data de 22 noiembrie 1865, directorul companiei ruso-americane din Alaska, anume Simeon Ianovski, a intocmit o scrisoare pentru staretul Damaschin, din Manastirea Valaam (din Finlanda). Cel dintai a dat marturie despre modul in care au fost torturati vanatorii aleuti, de catre preotii romani-catolici din California, pentru a renunta la credinta ortodoxa. Ca si in relatarea de mai sus, Ianovski a spus cum unuia dintre aleuti i-au fost taiate, pe rand, degetele, mainile si picioarele.

Sfantul Petru Aleutul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa din America in anul 1980, fiind praznuit in ziua de 24 septembrie, zi in care au sosit in America, in anul 1794, Sfintii Gherman si Iuvenalie, impreuna cu cei opt membri insotitori din cadrul misiunii Kodiak, de la Manastirea Valaam. In ziua de 24 septembrie sunt pranuiti toti sfintii din Alaska, iar in ziua de 12 decembrie sunt praznuiti toti sfintii din America.

Teodor Danalache

Troparul Sfantului Petru Aleutul (Glasul întâi)

O Petru, pe piatra credinţei tale a ridicat Hristos Biserica Sa,
şi în sângele tău a sfinţit El tărâmurile noastre.
Prin tine, poporul tău a fost sfinţit, Aleutinule;
din cea mai îndepărtată insulă a apusului
a ridicat El lumină pentru toţi.
Slavă Lui care te-a slăvit pe tine.
Slavă Lui care te-a încoronat pe tine.
Slavă Lui care a pregătit alinare tuturor prin tine.

Sfantul Petru Aleutul

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2014

Vizualizari: 4744

Voteaza:

Sfantul Petru Aleutul 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE