Sfantul Apostol Andrei

Sfantul Apostol Andrei Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului. Sfantul Andrei este cinstit pe 30 noiembrie. Andrei este considerat Apostolul romanilor, fiind cel care a vestit evanghelia pentru prima data pe teritoriul tarii noastre. Numele Sfantului Apostol Andrei este amintit in Evanghelia Sfantului Ioan Teologul, cu ocazia a doua evenimente diferite: Sfantul Andrei este cel ce, inainte de inmultirea minunata a painilor in partile Tiberiadei, afla in multime un baiat care avea cinci paini de orz si doi pesti si il aduce in fata lui Iisus. Iar intr-o alta imprejurare, impreuna cu Apostolul Filip, el mijloceste o intalnire cu Domnul Iisus unor greci veniti sa sarbatoreasca Pastele iudaic.

Sfantul Andrei s-a nascut in Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, fiind fiul lui Iona si fratele lui Simon-Petru. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul.

Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand pe Iisus si zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat lui Hristos, zicand fratelui sau Petru: „Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan 1, 41). Si astfel, l-a atras si pe Petru spre urmarea Domnului. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel intai chemat.

Din zilele acelea, ca si ceilalti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-L pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimirile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.

La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Sinaxarele bizantine amintesc ca Apostolul cel intai chemat a propovaduit in Bitinia si Pont, precum si in alte tinuturi ce se afla langa Marea Neagra, ajungand in Scitia, la Dunare, unde a zabovit propovaduind geto-dacilor, romanilor si grecilor aflati atunci acolo.

Insemnatatea vestirii Evangheliei la sciti este sprijinita de faptul ca cele mai vechi marturii amintesc mai ales de aceasta misiune in partea de apus a Pontului Euxin. Astfel, potrivit marturiilor Sfantului Ipolit al Romei si ale scriitorilor bisericesti Origen si Eusebiu de Cezareea, Sfantul Andrei a predicat scitilor si tracilor. Prin Scitia se intelege atat Scitia Mare, adica sudul Ucrainei de astazi, cat si Scitia Mica, adica Dobrogea de astazi.

Plecand din Dobrogea, Sfantul Andrei s-a indreptat spre miazazi, punand episcop la Odessos (Varna de astazi) pe Sfantul Amplie, unul dintre cei 70 de ucenici. A propovaduit de asemenea in Tracia si la Bizant, unde a pus episcop pe Sfantul Stahie, precum si in Macedonia, unde l-a randuit episcop pe Sfantul Urban (acesti trei ucenici ai Sfantului Andrei fiind praznuiti la 31 octombrie).

Apostolul a strabatut toate aceste locuri nu in graba, ci zabovind in fiecare si rabdand multe impotriviri si primejdii, dar pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. La urma a strabatut Elada si a ajuns in tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a adus de la idoli la Hristos. La Patras, langa Corint, a pus episcop pe Sfantul Stratrocleu si, din porunca dregatorului Egeat, a primit moarte de mucenic, fiind rastignit pe o cruce de maslin in forma literei X, careia i s-a spus de atunci „Crucea Sfantului Andrei”. Unii socotesc ca Apostolul a patimit pe vremea imparatului Nero (54-68), dar altii cred ca in timpul lui Domitian (81-96).

Sfintele sale moaste au fost mutate la Constantinopol in anul 357, dar capul Sfantului a fost trimis inapoi la Patras in veacul al IX-lea. Dupa cucerirea Constantinopolului de catre cruciati in anul 1204, moastele au fost duse in Italia, la Amalfi, iar in 1460 si capul i-a fost dus la Roma, pentru a nu cadea in mainile paganilor. In anul 1964 Vaticanul a trimis inapoi la Patras capul Sfantului, ca semn al fratietatii crestine.

Intrucat acest Sfant Apostol a adus la lumina cunoasterii lui Hristos pe aceia dintre stramosii nostri care locuiau in Dobrogea, Biserica Ortodoxa Romana il cinsteste in mod deosebit, ca intemeietor al ei. In anul 1995 Sfantul Sinod a hotarat inscrierea sarbatorii lui cu cruce rosie in calendar. In anul 1996 capul Sfantului Andrei a fost adus spre inchinare la Iasi si Galati, iar in anul 2011 la Bucuresti, Sibiu si Alba Iulia.

In februarie 1997, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a proclamat pe Sfantul Apostol Andrei ca Ocrotitor al Romaniei. Prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptata de Senatul Romaniei in 23 noiembrie 2011 si de Camera Deputatilor in 26 iunie 2012, iar apoi promulgata prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al presedintelui Romaniei, ziua de 30 noiembrie, in care se face pomenirea Sfantului Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, a fost consacrata ca „zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”. Sfantul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitor al Catedralei Mantuirii Neamului, fiind cel de-al doilea hram. Primul hram al lacasului de cult este Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor).

Pentru rugaciunile Sfantului Andrei, Apostolul Tau cel intai chemat, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.

Troparul, glas 4:
Ca cel decat Apostolii mai intai chemat si verhovnicului frate adevarat, Stapanului tuturor Andrei, roaga-te pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila.

Colindul Sfantului Andrei

„Colo pe grindei,
Crang de alunei,
Val de artarei,
Sfanta manastire,
Loc de tainuire
Si tamaduire,
Se piteste-n tei
Casa lui Andrei,
De la schit la cruce,
Scara care duce,
Din cruce la schit,
Scari de coborat…
De la schit in sus,
Crucea lui Iisus,
De la cruce in tei
Casa lui Andrei…
La schitul din tei
Crucea lui Andrei,
Cine ca-mi venea
Si descaleca?
Venea Decebal
Calare pe-un cal,
Sfintii ca-i gasea,
Cu ei ca-mi vorbea,
Dar nu se inchina,
Nici cruce-si facea.
La schitul din tei,
Crucea lui Andrei,
Traian ca venea,
La slujba sedea,
Slujba asculta,
Si ingenunchea,
Dar nu se inchina…
Pe murg calarea
Si cale-si lua,
La cetatea lui,
A Trofeului…
Andrei col-la schit
Uita c-a iesit,
Cu papucii lui,
Talpa raiului,
Si potcapu lui
Arca cerului,
Cu vesminte sfinte,
Fratii inainte,
Cu toiag si cruce,
Candele-n rascruce,
Lumanari aprinse,
Valvatai cuprinse…
Iara Sant Andrei
Sub crucea din tei,
Schitul din grindei,
Se roaga mereu
La bun Dumnezeu”.


Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2023

Vizualizari: 1445

Voteaza:

Sfantul Apostol Andrei 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE