Sfantul Atanasie cel Mare

Sfantul Atanasie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit pe 18 ianuarie. Sfantul Atanasie s-a nascut in Alexandria la sfarsitul secolului al III-lea (296-298) si a trecut la cele vesnice pe 2 mai 373. Sfantul Atanasie a fost hirotonit diacon la varsta de 24 de ani, de catre arhiepiscopul Alexandru. Acesta i-a randuit si locul de secretar al sau. Mentionam ca in aceasta calitate participa la Sinodul I ecumenic de la Niceea, unde a fost combatuta erezia lui Arie. La acest sinod, Sfantul Atanasie a invatat ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Cel Vesnic Care S-a facut Om din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor, ca este Dumnezeu adevarat, deofiinta cu Tatal, si nu o simpla faptura, asa cum sustinea Arie. La acest sinod au fost alcatuite primele sapte articole din Crez, carora li s-au adaugat in anul 381 (la Sinodul II Ecumenic) alte cinci articole, alcatuind impreuna Simbolul de Credinta sau Crezul, folosit pana in prezent in Biserica Ortodoxa.

In anul 328, dupa moartea lui Alexandru, Atanasie ajunge pe scaunul arhiepiscopal din Alexandria. Lupta sa impotriva celor care impartaseau invatura lui Arie a facut sa nu mai fie iubit, ci dusmanit de multa lume. I s-au inventat diverse capete de acuzare si la sinodul din Tyr a fost depus din treapta si exilat la Treveri, in Germania. Desi imparatul a aprobat depunerea si exilarea, nu a dispus sa fie numit altcineva in locul sau si nici nu i-a interzis sa comunice cu cei pe care ii pastorea.

Revine pe scaunul arhiepiscopal dupa moartea Sfantului Constantin cel Mare si la sinodul din 338 al episcopilor din Egipt, Libia si Pentapole, condamna din nou invatatura arienilor, amintind de cele stabilite la primul Sinod ecumenic.

In anul 339 este depus din nou din treapta. Ajunge la Roma si impreuna cu papa Iuliu I convoaca un Sinod (341) in care condamna arianismul. Dupa doi ani este repus in treapta episcopala, iar in 345 i s-a permis sa revina in Alexandria.

Mai tarziu, Constantiu, sustinator al arianismului, a convocat doua Sinoade (Arles, 353, si Milano, 355), in care a fost respinsa Ortodoxia niceeana si astfel, l-au condamnat din nou pe Sfantul Atanasie la exil. Revine in Alexandria in anul 362, insa este declarat "distrugator al pacii si dusman al zeilor", motiv pentru care s-a decis uciderea lui. Sfantul Atanasie reuseste sa se refugieze in comunitatile monahale din Tebaida si sa scape de moarte. Urmeaza un alt exil si dupa toata aceasta lupta impotriva sa, revine pe scaunul episcopal pe 1 februarie 366, de unde va sluji pana la trecerea sa la cele vesnice, pe 2 mai 373. A fost inmormantat in Alexandria, insa trupul sau a fost dus mai tarziu in Italia. Papa Shenouda al III-lea a readus cinstitele sale moaste la Cairo pe 15 mai 1973, dupa intalnirea cu Papa Paul al VI-lea la Vatican. In prezent, sunt depuse spre cinstire in noua catedrala copta inchinata Sfantului Apostol Marcu din Cairo, Egipt.

Invatatura lui Atanasie nu este o creatie proprie, ci doar o marturisire a ceea ce Apostolii au crezut si trait. El isi intemeiaza invatatura pe Sfanta Traditie nascuta in Biserica. Iata ce marturisea: "Sa vedem insa pe langa acestea si predania cea de la inceput si invatatura si credinta Bisericii universale, pe care a dat-o Domnul, au propovaduit-o Apostolii si au pazit-o Parintii. Pe ea s-a intemeiat Biserica si cel ce cade din ea nu mai este si nu se mai numeste crestin. Astfel, exista o Treime Sfanta si desavarsita, teologhisita in Tatal si Fiul si Sfantul Duh, neavand nimic amestecat si nimic strain din afara si neconstand din Creator si creat, ci fiind toata creatoare si facatoare. Persoanele Ei sunt asemenea si nedespartite prin fire si una este lucrarea Ei. Caci Tatal face toate prin Fiul in Duhul Sfant. Si asa se pastreaza unitatea Sfintei Treimi".

El nu a adaugat nimic fata de cele traite de Sfintii Parinti, dupa cum el insusi marturiseste: "Deci eu, care petrec in pustie, indemnat de nerusinarea celor ce s-au abatut de la adevar si netinand seama de cei ce voiesc sa rada de slabiciunea si putinatatea dovedirii prin cuvant a abaterii lor, ti-am scris acestea pe scurt si ti le-am trimis evlaviei tale, rugandu-te mult ca, citindu-le, pe unele sa le indrepti, iar de cele scrise cu slabiciune, sa ma ierti. Caci le-am scris dupa credinta apostolica predata noua de Parinti, neadaugand nimic din afara, ci ceea ce am invatat, am pus in scris in acord cu Sfintele Scripturi. Sunt de acord cu acestea si cu cele mai inainte hotarate spre intarirea adevarului din Sfintele Scripturi. N-am adaugat nimic din afara".

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 18 ianuarie, cat si pe 2 mai (Aducerea moastelor sale in Constantinopol).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

17 Ianuarie 2019

Vizualizari: 688

Voteaza:

Sfantul Atanasie cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Atanasie cel Mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE