Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei

Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei

(5 iunie)

Sfantul Bonifatie, numit "Apostolul si Luminatorul Germaniei", s-a nascut in anul 675, in localitatea Credinton, din regiunea Devon, Anglia. A primit numele de botez Winfrid. A intrat in Manastirea Exeter la varsta de numai cinci (opt) ani si, in anul 718, fiind chemat de Dumnezeu, a plecat in Germania, ca propovaduitor. El a trecut la cele vesnice in data de 5 iunie 754, la varsta de aproape 80 de ani. Cinstitele sale Moaste se afla astazi in Catedrala orasului Fulda, din Germania.

Sfantul Bonifatie, apostolul Germaniei

Sfantul Bonifatie s-a nascut candva intre anii 672-675, in localitatea Credinton, din regiunea Devon, Anglia. Tatal sau era englez, iar mama sa era de origine celta. A primit numele de botez Winfrid.

In apropiere de satul natal, in extremitatea vestica a tinutului Wessex, se afla orasul Exeter. La varsta de numai cinci (opt) ani, copilul Winfrid a imbratisat viata monahala, intrand ca vietuitor in Manastirea Exeter, iar apoi in manastirea din Nursling.

Winfrid a invatat cu multa sarguinta tainele credintei crestine si cultura clasica, studiind gramatica si retorica. In cele din urma, el a obtinut titlul de profesor. El a aratat o ravna deosebita pentru propovaduirea Evangheliei. Dorinta inimii sale era aceea de a urma exemplul sfintilor calugari irlandezi, care isi parasisera tara pentru a propovadui Evanghelia catre neamurile pagane.

In anul 716, Sfantul Winfrid a fost hirotonit preot. Nu dupa multa vreme, el a plecat din Manastirea Nursling, impreuna cu alti trei calugari, si a pornit pe urmele Sfantului Willibrord, praznuit in ziua de 7 noiembrie. A propovaduit o vreme in Frisia (Friesland), insa reactiile ostile ale paganilor nu au permis o continuare a misiunii dorite. S-au intors in manastirea lor, in Anglia, iar obstea monahala si-a exprimat dorinta ca Sfantul Winfrid sa fie randuit staret.

Sfantul nu a primit slujirea de staret, simtind chemarea puternica de a propovadui Evanghelia catre pagani. Cu ajutorul episcopului de Winchester, Sfantul Winfrid s-a pregatit pentru o noua misiune.

In anul 718, el a facut un pelerinaj la Roma, unde a fost primit cu multa dragoste de papa Grigorie al II-lea. Cand papa a aflat ca Sfantul Winfrid doreste sa continue misiunea inceputa de Sfantul Grigorie I cel Mare, praznuit in ziua de 12 martie, el a intocmit o scrisoare care ii dadea acestuia dreptul de a evangheliza toate acele neamuri pagane din Germania care se afla sub jurisdictia Romei.

In anul 719, in semn de recunostinta fata de ajutorul primit de la papa Grigorie, misionarul Winfrid si-a schimbat vechiul sau nume, luand unul de origine romana: Bonifatie.

Sfantul Bonifatie a strabatut Bavaria si Turingia, mergand spre Frisia (Friesland). In acest loc, in orasul Utrecht, Sfantul Willibrord isi avea scaunul episcopal. Vreme de trei ani, Sfantul Bonifatie l-a ajutat pe Sfantul Ierarh Willibrord in misiunea de evanghelizare. Willibrord i-a propus sa-l hirotoneasca episcop, spre a-i fi urmas, insa Bonifatie nu a primit, tot asa cum nu a primit nici slujirea de staret.

Sfantul Bonifatie a inceput acum a cauta spre tinuturile din Germania, care fusesera foarte putin evanghelizate. Locuitorii acestor locuri erau inchinatori la idoli. El si-a inceput misiunea in Hessen. Pentru inceput, Bonifatie a intemeiat o manastire in apropierea orasului. Aceasta va deveni un puternic centru misionar.

In anul 722, cunoscand rezultatele misiunilor sale, papa Grigorie l-a chemat pe Sfantul Bonifatie la Roma si l-a hirotonit episcop. Dupa aceasta, el s-a intors in Hessen.

Se spune ca, intr-o misiune, sfantul a taiat un stejar urias, inchinat zeului Thor, despre care paganii credeau ca sprijina bolta cerului. Din lemnul lui a fost construita o biserica. Langa aceasta, mai tarziu, a fost construita o manastire (Fritzlar).

In anul 724, sfantul si-a indreptat pasii spre Turingia. In localitatea Ohrdruf, in apropiere de Gotha, el a construit o manastire de calugari si cateva manastiri de maici. La carma lor, el a randuit calugari adusi din Anglia.

In anul 731, papa Grigorie al III-lea l-a randuit pe Sfantul Bonifatie in slujirea de arhiepiscop. Sfantul si-a indreptat pasii spre Bavaria, unde a hirotonit patru episcopi, pe care i-a asezat in orasele Salzburg, Freising, Regensburg si Passau. Dupa aceea, el s-a reintors la Roma, de unde a luat cu el mai multe Sfinte Moaste. Apoi, in anul 741, el a hirotonit episcopi in provinciile Hessen si Turingia.

Dupa mai bine de 20 de ani, Sfantul Bonifatie s-a aratat multumit de organizarea noii Biserici a Germaniei. Privind spre nevoia ulterioara de unitate a Bisericii, el a hotarat sa construiasca o manastire, ca centru administrativ si duhovnicesc al tuturor zonelor. Astfel, ucenicul sau, Strum, a gasit un loc potrivit in padurile de pe malul raului Fulda. Aici a luat fiinta Manastirea Fulda. La sfarsitul vietii sale, comunitatea monahala din Fulda numara patru sute de calugari.

Dupa reformele lui Carol Martel si luptele sociale, a reaparut paganismul. Astfel, in anul 743, Sfantul Bonifatie a luat parte la un mare sinod intrunit in Germania, convocat de regele Carol cel Mare. Acum a fost confirmata legitimitatea episcopilor, au fost restituite bunurile bisericesti care fusesera confiscate ilegal de catre nobili, iar preotii nevrednici de misiunea incredintata lor au fost caterisiti. Toate hotararile au fost confirmate de Sinodul din Soisson, intrunit in anul 744.

Resedinta episcopala a fost stabilita in orasul Mainz. In anul 751, dupa abdicarea regelui Carol cel Mare, Sfantul Bonifatie l-a incoronat pe fratele acestuia, Pepin cel Scurt, in localitatea Soissons.

Dupa ce l-a randuit in locul sau pe Aullo, unul dintre ucenicii sai, Sfantul Bonifatie si-a luat ramas bun de la toti si a pornit spre nord, pe Rin. Si-a petrecut iarna intr-o manastire din Utrecht, apoi a pornit la drum. Si-a continuat misiunea.

Sfantul Bonifatie a trecut la cele vesnice in ziua de 5 iunie 754, primind moarte muceniceasca. Dupa ce a botezat mai multi bastinasi, pe cand urma sa fie savarsita Taina Mirungerii, un grup de oameni turbati de manie au patrus in locul unde se aflau adunati crestinii. Atunci, sfantul a zis: "In sfarsit, a sosit ziua cea mult dorita, timpul randuit noua pentru mantuire. Sa ne mangaiem, asadar, in Domnul. Sa primim hotararea Lui, multumindu-i si avand incredere in El, caci a mantuit deja sufletele noastre!"

In ziua de 5 iunie 754, Sfantul Bonifatie a fost omorat impreuna cu alti 52 de ucenici. Trupurile sfintilor au fost taiate in bucati. Dupa o vreme, crestinii au reusit sa adune Moastele lor si sa le aduca in Mainz. Precum a fost dorinta Sfantului Bonifatie, trupul sau a fost inmormantat in Manastirea Fulda, care a devenit un loc de pelerinaj si, totodata, un simbol al unitatii Bisericii din Germania.

Iulian Predescu

Sfantul Bonifatie - Apostolul si Luminatorul Germaniei

Pe aceeaşi temă

06 Iunie 2014

Vizualizari: 4571

Voteaza:

Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact