Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei

Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei Mareste imaginea.

(5 iunie)

Sfantul Bonifatie, numit "Apostolul si Luminatorul Germaniei", s-a nascut in anul 675, in localitatea Credinton, din regiunea Devon, Anglia. A primit numele de botez Winfrid. A intrat in Manastirea Exeter la varsta de numai cinci (opt) ani si, in anul 718, fiind chemat de Dumnezeu, a plecat in Germania, ca propovaduitor. El a trecut la cele vesnice in data de 5 iunie 754, la varsta de aproape 80 de ani. Cinstitele sale Moaste se afla astazi in Catedrala orasului Fulda, din Germania.

Sfantul Bonifatie, apostolul Germaniei

Sfantul Bonifatie s-a nascut candva intre anii 672-675, in localitatea Credinton, din regiunea Devon, Anglia. Tatal sau era englez, iar mama sa era de origine celta. A primit numele de botez Winfrid.

In apropiere de satul natal, in extremitatea vestica a tinutului Wessex, se afla orasul Exeter. La varsta de numai cinci (opt) ani, copilul Winfrid a imbratisat viata monahala, intrand ca vietuitor in Manastirea Exeter, iar apoi in manastirea din Nursling.

Winfrid a invatat cu multa sarguinta tainele credintei crestine si cultura clasica, studiind gramatica si retorica. In cele din urma, el a obtinut titlul de profesor. El a aratat o ravna deosebita pentru propovaduirea Evangheliei. Dorinta inimii sale era aceea de a urma exemplul sfintilor calugari irlandezi, care isi parasisera tara pentru a propovadui Evanghelia catre neamurile pagane.

In anul 716, Sfantul Winfrid a fost hirotonit preot. Nu dupa multa vreme, el a plecat din Manastirea Nursling, impreuna cu alti trei calugari, si a pornit pe urmele Sfantului Willibrord, praznuit in ziua de 7 noiembrie. A propovaduit o vreme in Frisia (Friesland), insa reactiile ostile ale paganilor nu au permis o continuare a misiunii dorite. S-au intors in manastirea lor, in Anglia, iar obstea monahala si-a exprimat dorinta ca Sfantul Winfrid sa fie randuit staret.

Sfantul nu a primit slujirea de staret, simtind chemarea puternica de a propovadui Evanghelia catre pagani. Cu ajutorul episcopului de Winchester, Sfantul Winfrid s-a pregatit pentru o noua misiune.

In anul 718, el a facut un pelerinaj la Roma, unde a fost primit cu multa dragoste de papa Grigorie al II-lea. Cand papa a aflat ca Sfantul Winfrid doreste sa continue misiunea inceputa de Sfantul Grigorie I cel Mare, praznuit in ziua de 12 martie, el a intocmit o scrisoare care ii dadea acestuia dreptul de a evangheliza toate acele neamuri pagane din Germania care se afla sub jurisdictia Romei.

In anul 719, in semn de recunostinta fata de ajutorul primit de la papa Grigorie, misionarul Winfrid si-a schimbat vechiul sau nume, luand unul de origine romana: Bonifatie.

Sfantul Bonifatie a strabatut Bavaria si Turingia, mergand spre Frisia (Friesland). In acest loc, in orasul Utrecht, Sfantul Willibrord isi avea scaunul episcopal. Vreme de trei ani, Sfantul Bonifatie l-a ajutat pe Sfantul Ierarh Willibrord in misiunea de evanghelizare. Willibrord i-a propus sa-l hirotoneasca episcop, spre a-i fi urmas, insa Bonifatie nu a primit, tot asa cum nu a primit nici slujirea de staret.

Sfantul Bonifatie a inceput acum a cauta spre tinuturile din Germania, care fusesera foarte putin evanghelizate. Locuitorii acestor locuri erau inchinatori la idoli. El si-a inceput misiunea in Hessen. Pentru inceput, Bonifatie a intemeiat o manastire in apropierea orasului. Aceasta va deveni un puternic centru misionar.

In anul 722, cunoscand rezultatele misiunilor sale, papa Grigorie l-a chemat pe Sfantul Bonifatie la Roma si l-a hirotonit episcop. Dupa aceasta, el s-a intors in Hessen.

Se spune ca, intr-o misiune, sfantul a taiat un stejar urias, inchinat zeului Thor, despre care paganii credeau ca sprijina bolta cerului. Din lemnul lui a fost construita o biserica. Langa aceasta, mai tarziu, a fost construita o manastire (Fritzlar).

In anul 724, sfantul si-a indreptat pasii spre Turingia. In localitatea Ohrdruf, in apropiere de Gotha, el a construit o manastire de calugari si cateva manastiri de maici. La carma lor, el a randuit calugari adusi din Anglia.

In anul 731, papa Grigorie al III-lea l-a randuit pe Sfantul Bonifatie in slujirea de arhiepiscop. Sfantul si-a indreptat pasii spre Bavaria, unde a hirotonit patru episcopi, pe care i-a asezat in orasele Salzburg, Freising, Regensburg si Passau. Dupa aceea, el s-a reintors la Roma, de unde a luat cu el mai multe Sfinte Moaste. Apoi, in anul 741, el a hirotonit episcopi in provinciile Hessen si Turingia.

Dupa mai bine de 20 de ani, Sfantul Bonifatie s-a aratat multumit de organizarea noii Biserici a Germaniei. Privind spre nevoia ulterioara de unitate a Bisericii, el a hotarat sa construiasca o manastire, ca centru administrativ si duhovnicesc al tuturor zonelor. Astfel, ucenicul sau, Strum, a gasit un loc potrivit in padurile de pe malul raului Fulda. Aici a luat fiinta Manastirea Fulda. La sfarsitul vietii sale, comunitatea monahala din Fulda numara patru sute de calugari.

Dupa reformele lui Carol Martel si luptele sociale, a reaparut paganismul. Astfel, in anul 743, Sfantul Bonifatie a luat parte la un mare sinod intrunit in Germania, convocat de regele Carol cel Mare. Acum a fost confirmata legitimitatea episcopilor, au fost restituite bunurile bisericesti care fusesera confiscate ilegal de catre nobili, iar preotii nevrednici de misiunea incredintata lor au fost caterisiti. Toate hotararile au fost confirmate de Sinodul din Soisson, intrunit in anul 744.

Resedinta episcopala a fost stabilita in orasul Mainz. In anul 751, dupa abdicarea regelui Carol cel Mare, Sfantul Bonifatie l-a incoronat pe fratele acestuia, Pepin cel Scurt, in localitatea Soissons.

Dupa ce l-a randuit in locul sau pe Aullo, unul dintre ucenicii sai, Sfantul Bonifatie si-a luat ramas bun de la toti si a pornit spre nord, pe Rin. Si-a petrecut iarna intr-o manastire din Utrecht, apoi a pornit la drum. Si-a continuat misiunea.

Sfantul Bonifatie a trecut la cele vesnice in ziua de 5 iunie 754, primind moarte muceniceasca. Dupa ce a botezat mai multi bastinasi, pe cand urma sa fie savarsita Taina Mirungerii, un grup de oameni turbati de manie au patrus in locul unde se aflau adunati crestinii. Atunci, sfantul a zis: "In sfarsit, a sosit ziua cea mult dorita, timpul randuit noua pentru mantuire. Sa ne mangaiem, asadar, in Domnul. Sa primim hotararea Lui, multumindu-i si avand incredere in El, caci a mantuit deja sufletele noastre!"

In ziua de 5 iunie 754, Sfantul Bonifatie a fost omorat impreuna cu alti 52 de ucenici. Trupurile sfintilor au fost taiate in bucati. Dupa o vreme, crestinii au reusit sa adune Moastele lor si sa le aduca in Mainz. Precum a fost dorinta Sfantului Bonifatie, trupul sau a fost inmormantat in Manastirea Fulda, care a devenit un loc de pelerinaj si, totodata, un simbol al unitatii Bisericii din Germania.

Iulian Predescu

Sfantul Bonifatie - Apostolul si Luminatorul Germaniei

Pe aceeaşi temă

06 Iunie 2014

Vizualizari: 1241

Voteaza:

Sfantul Bonifatie, luminatorul Germaniei 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE