Sfantul Chindeas Taumaturgul

Sfantul Chindeas Taumaturgul Mareste imaginea.

Chindeas - Sfant Cuvios Taumaturg !

(6 octombrie)

Sfantul Chindeas, cuviosul si taumaturgul, este un sfant de origine germana care, dorind viata duhovniceasca, s-a nevoit mai intai in Tara Sfanta, in apropiere de Ierusalim, iar mai apoi, in insula Cipru. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Chindeas anual, in ziua de 6 octombrie.

Sfantul Chindeas Taumaturgul

Despre viata Sfantului Chindeas nu se stiu foarte multe date. Astfel, venit din Germania, tanarul ravnitor s-a asezat nu departe de raul Iordan, in pustia insufletita de rugaciunile a nenumarati sfinti. Inca din frageda varsta, tanarul nu a dormit niciodata in pat, ci numai pe jos, nevoindu-se dupa puteri. In scurta vreme, sfantul a fost binecuvantat de Dumnezeu cu daruri duhovnicesti.

Una dintre minunile de inceput ale cuviosului a fost aceea de a vindeca un copil posedat al unui om instarit din zona, care cheltuise deja pentru vindecarea fiului nenumarate bogatii. Auzind despre viata sfanta a calugarilor de langa Iordan, barbatul cel instarit a venit la acestia, impreuna cu fiul sau cel posedat. Odata ajuns aici, tatal a hotarat sa mearga la cuviosul Anania. Acesta din urma l-a trimis insa la cuviosul Chindeas, care l-a si vindecat.

Nu dupa mult timp, Sfantul Chindeas a fost numit mitropolit al Ierusalimului. Cu toate acestea, cuviosului a inceput sa-i lipseasca viata cea linistita din pustia Iordanului, motiv pentru care in numai cativa ani el s-a si retras din nou in pestera sa.

Cand Ierusalimul a fost cucerit de catre arabii saracini, in secolul al VII-lea (638), impreuna cu alti cativa sihastri, Cuviosul Chideas a plecat si el, spre locuri mai linistite, spre a se putea indeletnici cu rugaciunea si cu nevointele. Fugind din Palestina cu corabia, sihastrii au ajuns in insula Cipru, o parte dintre ei ramanand in localitatea Pafos, o alta parte mergand mai departe. Dupa ce s-au sfatuit intru cele duhovnicesti, fiecare sihastru si-a luat calea sa, retregandu-se care incotro, in locuri mai linistite si neumblate.

La inceput, Sfantul Chindeas a fost ucenicul Sfantului Iona din Pergam, impreuna cu care el a si plecat din Tara Sfanta. Dupa ce cuviosii au ajuns in insula Cipru, Sfantul Iona a plecat in regiunea Pergam, in vreme ce Sfantul Chindeas a ramas in localitatea Pafos. Dupa o oarecare vreme, Sfantul Chideas a mers sa il caute pe prietenul sau, cuviosul Iona, aflat pe atunci in regiunea Salamina. Ajuns acolo, Chindeas s-a asezat intr-o micuta pestera de langa localitatea Avgorou.

Cuviosul Chindeas a fagaduit Domnului sa nu isi mai paraseasca pestera pana la moarte. La un moment dat, nemaiputand rezista fara apa, sfantul s-a rugat din toata inima Domnului, sa-i usureze greutatea. Nu dupa mult timp, din peretele pesterii a inceput sa curga apa curata si dulce.

Alta data, dorind din toata inima sa-l vada pe prietenul sau, Iona, el s-a rugat Domnului sa-l trimita la el, spre mangaiere. Nu dupa mult timp, cuviosul Iona a aparut langa pestera sfantului, spre marea lui bucurie. Dupa ce au stat de vorba, odihnindu-se unul de celalalt, cuviosul Iona s-a intors in sihastria lui.

Crestinii din zona au aflat rapid despre viata duhovniceasca a Sfantului Chindeas, motiv pentru care acestia au inceput sa-l caute pe sfant, in vederea binecuvantarii si tamaduirii de boli. Multe minuni si tamaduiri a savarsit Domnul, prin mainile sfantului sau Chineas.

Vreme de 17 ani, insula Cipru a fost cuprinsa de seceta. Locuitorii, nemaiputand suporta lipsa apei, au alergat la pestera sfantului si s-au rugat acestuia sa mijloceasca la Domnul pentru venirea ploii. Bineplacand inaintea Domnului, sfantul a dobandit cererea cea de folos.

Intr-o zi, pe cand crestinii il cautau, dupa obicei, pentru binecuvantare si tamaduire, ei au aflat doar trupul sfantului, frumos mirositor. Cu multa durere si jale, crestinii l-au inmormantat pe sfant in pestera in care acesta a vietuit vreme de mai multi ani de zile.

Dupa cativa ani, langa pestera sfantului a fost zidita o manastire inchinata acestuia. Se crede ca bisericuta cea veche dateaza inca din secolele VII-X. Pestera cuviosului Chideas se pastreaza pana astazi. In anul 1972, langa bisericuta se aflau numai cateva chilii, majoritatea fiind ruinate. In acest an a luat nastere o noua obste de maici, bisericuta fiind redeschisa, iar chiliile reparate.

Teodor Danalache

Sfantul Cuvios Chindeas

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

22 Mai 2012

Vizualizari: 1604

Voteaza:

Sfantul Chindeas Taumaturgul 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Octavian Adrian TabaraPostat la 2011-07-29 13:23

    Cu ale sfantului Chindeas rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

  • Octavian Adrian TabaraPostat la 2011-07-29 12:57

    Cu rugaciunile sfantului Chindeas,Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE