
Sfantul Chiril Lucaris, mare ierarh al secolului al XVII-lea, s-a nascut in data de 13 noiembrie 1572, in insula Creta, si a trecut la cele vesnice in data de 27 iunie 1638, la varsta de 66 de ani, slavindu-L pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca.
Intre anii 1601-1620, Sfantul Chiril Lucaris a fost patriarh al Alexandriei (Chiril al III-lea), iar intre anii 1620-1638, patriarh al Constantinopolului (Chiril I). Dupa anul 1453, aflandu-se sub ocupatia musulmanilor, cetatea Sfantului Imparat Constantin a cunoscut mari greutati. Astfel, in ultimii optsprezece ani din viata, Sfantul Chiril Lucaris a fost numit si destituit de cinci ori din scaunul patriarhal de Constantinopol.
Sfantul Chiril Lucaris
Constantin, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in localitatea Candia (astazi, Heraklion), capitala insulei Creta, in data de 13 noiembrie 1572, pe cand insula se afla sub ocupatia venetienilor. Familia sa era una preoteasca. Pentru inceput, tanarul Constantin a studiat alaturi de monahul carturar Meletie Vlastos. Primind de la Dumnezeu darul de a invata, tanarul Chiril a studiat in marile centre culturale ale vremii.
In anul 1584, la varsta de numai 12 ani, el a plecat sa studieze in Italia, sub protectia ierarhului grec Maxim Margunios. A petrecut mai multi ani in Venetia, Padova (1588-1594), Wittenberg si Geneva. In timpul petrecut la Geneva, impotrivindu-se mult romano-catolicilor, el a inceput sa acorde o atentie deosebita protestantilor calvini. Pentru acest lucru, mai tarziu, el va fi acuzat ca a intocmit o marturisire de credinta calvina.
In anul 1593, la varsta de numai 21 de ani, Sfantul Chiril Lucaris a fost tuns in monahism si hirotonit diacon, de catre patriarhul Meletie Pigas al Alexandriei (1590-1601), unchiul sau, iar nu mult dupa aceea, a fost hirotonit intru preot. Apoi, a fost cinstit cu rangul de protosinghel.
In anul 1596, impreuna cu exarhul Nichifor, ca delegat al patriarhului Meletie, Sfantul Chiril a plecat in Polonia, trecand prin Tara Romaneasca, spre a intari credinta ortodoxa, aflata sub presiunea romano-catolicilor, in urma Unirii de la Brest. Vreme de aproape cinci ani, Sfantul Chiril Lucaris a fost profesor de teologie in cadrul Academiei Ortodoxe din Vilnius, actuala capitala a Lituaniei.
In urma Unirii de la Brest, mitropolitul de Kiev si episcopii ortodocsi din jurul acestuia au iesit de sub ascultarea fata de Patriarhia Moscovei si au trecut sub ascultarea fata de papa de la Roma. Astfel a inceput istoria greco-catolicilor din Ucraina.
In anul 1595, Sfantul Chiril a fost numit rector al Academiei Ortodoxe din Ostrog si, apoi, a fost numit arhimandrit. In anul 1596, sfantul se afla iarasi la Brest, spre intarirea Bisericii Ortodoxe din Ucraina. In anul 1600, dupa o calatorie in Creta, sfantul s-a intors in Polonia, in calitate de exarh. Nefiind primit, in primavara, el se retrage in Moldova, unde sta aproape un an de zile.
In data de 11 octombrie 1601, Sfantul Chiril Lucaris se intoarce in Alexandria. Peste numai doua zile, patriarhul Meletie al Alexandriei a trecut la cele vesnice. Astfel, in data de 14 septembrie 1601, la varsta de numai 29 de ani, Sfantul Chiril Lucaris a fost ales in locul sau, sub numele de Chiril al III-lea. El a ocupat scaunul patriarhal alexandrin vreme de aproape douazeci de ani.
Intre anii 1605-1606 a calatorit in Cipru, iar in anul 1608 a facut o calatorie in Damasc si Ierusalim. Cu aceasta ocazie, el a participat activ la hirotonia patriarhului Teofan al III-lea al Ierusalimului (1608-1644). In vara anului 1612, Sfantul Chiril a calatorit in Tara Romaneasca, fiind astfel primul patriarh alexandrin care a vizitat aceste locuri.
In vara anului 1613, dupa o calatorie facuta in Sfantul Munte Athos, Sfantul Chiril a venit iarasi in Tara Romaneasca, unde a petrecut aproape doi ani de zile. El a predicat de mai multe ori in Catedrala Mitropolitana din Targoviste si, in septembrie 1614, a participat la sfintirea bisericii din Manastirea Radu Voda.
Incepand cu anul 1612, pentru o scurta perioada de timp, el a fost numit suplinitor al scaunului patriarhal din Constantinopol. Apoi, in data de 4 noiembrie 1620, ca urmare a hotararii Sfantului Sinod, Sfantul Chiril Lucaris a fost ales patriarh al Constantinopolului, sub numele de Chiril I.
Vreme de optsprezece ani, pana la moartea sa, Sfantul Chiril Lucaris nu a incetat sa patimeasca in slujirea Bisericii lui Hristos. Din pricina rautatii celor care urau Biserica lui Hristos (papi, protestanti, iezuiti, sultani, musulmani), el a fost destituit de patru ori din slujirea de patriarh ecumenic. El a ocupat scaunul patriarhal in urmatoarele perioade de timp: 1620-1623; 1623-1633; 1633-1634; 1634-1635 si 1637-1638.
Cea mai grea destituire a fost aceea in care sfantul a fost exilat in insula Rodos, iar succesorul sau, patriarhul Chiril al II-lea Contaris, l-a excomunicat (7 octombrie 1635) si l-a anatematizat (martie 1636). Destituirile au avut loc in baza acuzatiilor false ca Sfantul Chiril ar fi fost protestant calvin, iar repunerile in functie s-au datorat clerului si poporului ortodox din Constantinopol, care simteau sfintenia ierarhului lor.
Sfantul Chiril Lucaris a fost acuzat pentru compunerea unei marturisiri de credinta cu puternice influente calvine, editata in anul 1629. Pana in anul 1633, aceasta marturisire de credinta fusese deja tiparita de doua ori in limba latina, de patru ori in limba franceza, o data in germana si o data in engleza.
In anul 1672, la initiativa patriarhului Dositei al Ierusalimului, a fost convocat un sinod ortodox care a analizat respectiva marturisire de credinta si a condamnat doctrina calvina. Se crede cu tarie ca Sfantul Chiril nu a compus aceasta marturisire, ci calvinii au pus-o pe seama lui, pentru renumele sau de mare teolog al Bisericii. Sfantul Chiril a negat in mod repetat orice legatura cu aceasta scriere si a marturisit dreapta credinta ortodoxa pana la moartea sa.
In data de 20 martie 1637, Sfantul Chiril Lucaris se intoarce pentru ultima data in scaunul patriarhal ecumenic. Mai inainte de a porni la razboi, in Persia, sultanul otoman Murad al IV-lea a fost mintit ca patriarhul Chiril Lucaris ar pregati o revolta. Din cauza acestei uneltiri viclene, el a fost arestat in data de 19 iunie 1638 si a fost inchis in fortareasa Rumelihisari. Fara a mai cerceta zvonurile, sultanul a poruncit ca patriarhul sa fie omorat.
Sfantul Chiril Lucaris a trecut la cele vesnice in data de 27 iunie 1638, slavindu-L pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, prin sugrumare, de catre ienicerii otomani. In data de 30 iunie, la porunca patriarhului Contaris, cinstitul sau trup a fost aruncat in apele Bosforului, care l-au purtat pana pe malul insulei Halki. Fiind recunoscut de catre crestini, el a fost luat si inmormantat in Manastirea Maicii Domnului - Kamariotissa, din insula Halki, de catre patriarhul Partenie I.
Insula Halki, numita de turci "Insula Heybeli", se afla in Marea Marmara, inspre sud de Constantinopol, intre insulele Prinkipo si Antigona. In timpul imparatilor bizantini, pe toate cele trei coline ale insulei, exista cate o manastire ortodoxa. In partea sud-estica a insulei se afla Manastirea Maicii Domnului "Kamariotisa". Aceasta este singura biserica bizantina pastrata pe insula, precum si ultima cladire construita de bizantini, mai inainte de cucerirea Constantinopolului, de catre otomani. Manastirea Maicii Domnului "Kamariotisa" a fost zidita de imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul si refacuta de Sfantul voievod Constantin Brancoveanu. Tot in biserica acestei manastiri au fost inmormantate, dupa cuviinta, in mare taina, cintitele trupuri ale Sfintilor Brancoveni.
In urma unei vizite recente in tara noastra, cand s-a inchinat in Manastirea Radu Voda, din Bucuresti, Preafericitul Teodor al II-lea, patriarhul Alexandriei, si-a manifestat bucuria de a intra intr-un lacas de cult unde se pastreaza moaste ale Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul si mormantul vrednicului de pomenire patriarh Justinian. Cu aceasta ocazie, Preafericirea Sa a daruit manastirii o cruce de binecuvantare si, cu ocazie urmatoarei vizite, a fagaduit ca va darui o icoana a Sfantului Chiril Lucaris si o racla cu cinstitele sale Moaste.
Teodor Danalache
-
Scoala din Alexandria
Publicat in : Viata liturgica -
Vedenia Sfantului Petru din Alexandria
Publicat in : Pictura -
Sfanta Teodora din Alexandria
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Macarie din Alexandria
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.