
Sfantul Petru, cunoscut mai ales ca Arhiepiscop de Alexandria, este unul dintre marii mucenici ai Bisericii lui Hristos. In vremea ereticilor arieni, el a fost arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe din Alexandria, Egipt. De asemenea, tot pe la inceputul secolului al IV-lea, el a condus "Scoala Catehetica din Alexandria". Sfantul l-a proslavit pe Dumnezeu prin moarte martirica, suferita intr-o zi de 24/25 noiembrie, sub mana imparatilor pagani Diocletian si Maximin.
Sfantul Arhiepiscop Petru al Alexandriei
Sfantul Petru a fost ales arhiepiscop de Alexandria in anul 300, la dorinta episcopului Teona, predecesorul sau in scaun. La acea vreme, Petru conducea celebra "Scoala din Alexandria", vazuta drept una dintre cele mai puternice centre teologice ale vremii.
In anul 303, imparatul pagan Diocletian incepe o mare persecutie, impotriva crestinilor. Dintre crestinii prinsi de catre prigonitori, unii nu aveau puterea de a muri martiri, drept pentru care, cu durere, ei se lepadau de Hristos, de credinta si de Biserica. Pentru acestia (lepadati de credinta), Sfantul Petru a randuit o anumita regula, in vederea reprimirii in Biserica. Fiind vazuta drept prea ingaduitoare, episcopul din Lycopolis, anume Meletie, s-a dovedit a fi un adversar puternic al acestei reguli, implicit si al lui Petru.
In anul 306, datorita persecutiilor romane, Sfantul Petru s-a retras din Alexandria, in aspre nevointe pentru comunitate. In aceasta perioada, episcopul Meletie a inceput a-si hirotoni oameni de-ai sai in Alexandria, chiar si in locul episcopilor aruncati in inchisoare. Unul dintre cei hirotoniti de Meletie era Arie, primul mare eretic anatemizat de un Sinod Ecumenic. Arie invata ca Iisus Hristos nu este Dumnezeu adevarat, ci numai o faptura de seama a lui Dumnezeu. Intors din exil, Sfantul Petru il va anatemiza pe Arie, care se arata indarjit in erezia sa.
In anul 311, Sfantul Petru este arestat si aruncat in inchisoare. Afland aceasta, numerosii credinciosi din Alexandria s-au adunat la portile inchisorii, zicand: "Mai intai, ucideti-ne pe noi toti, daca aveti porunca de la imparatul vostru, si dupa aceea veti lua pe parintele nostru. Nu ne vom departa nicidecum de pastorul nostru, nici nu vom lasa sa patimeasca ceva rau invatatorul si doctorul sufletelor noastre."
Spre a preintampina varsarea de sange nevinovat in popor, Sfantul Petru a cerut gardianului sau sa-l ascunda intr-o celula dosnica, iar mai apoi sa-l duca pe ascuns la martiriu, zicand: "De voiesti sa faci ce este placut lui Maximin, vino in noaptea aceasta in taina la temnita si, sapand peretele pe unde voi bate eu pe dinauntru, ia-ma pe mine si savarseste porunca imparatului tau."
Potrivit traditiei locale, Sfantul Petru al Alexandriei a fost decapitat exact in locul in care a mucenicit si Sfantul Apostol Marcu. Dupa moartea sa, crestinii i-au luat trupul si l-au asezat in biserica cea mare, cinstindu-l ca sfant inca din acea zi. Dupa moarte sa, scaunul arhiepiscopal din Alexandria a fost ocupat de episcopul Ahila.
Sfantul Petru al Alexandriei a scris si unele carti de o deosebita importanta, precum este cea numita "Despre dumnezeirea lui Iisus Hristos". Pasaje din aceasta carte au fost citite si folosite la Sinoadele Ecumenice de la Efes si de la Calcedon. De asemenea, de la acesta au ramas, pana astazi, si o serie de Canoane bisericesti.
Vedenia Sfantului Petru al Alexandriei
Una dintre cele mai de seama fapte ale Sfantului Petru este anatemizarea lui Arie. Acest eretic va fi anatemizat, mai apoi, si de Sfantul Alexandru, patriarhul Alexandriei (321-326), la sinoadele locale din anii 321 si 323.
In anul 311, afland ca a fost aruncat in inchisoare arhiepiscopul Petru, care l-a anatemizat, ereticul Arie, cu fatarnica pocainta, a venit la acesta, urmarind sa fie numit arhiepiscop, in locul lui. Astfel, ereticul Arie a facut tot ce a putut sa capete de la Sfantul Petru reabilitarea (fara insa a se pocai pentru erezia sa).
In noaptea anterioara insa, Dumnezeu, care cunoaste inima oamenilor si gandurile ascunse, a descoperit Sfantului Petru viclesugul lui Arie. Pentru aceasta, a doua zi, cand Arie a venit la temnita, impreuna cu multi slujitori si crestini (nestiutori), arhiepiscopul a refuzat categoric sa-l reprimeasca pe eretic in Biserica lui Hristos, zicand:
"Nu stiti, iubitilor, pentru cine ma rugati pe mine! Ma rugati pentru acela care voieste sa darame Biserica lui Hristos! Stiti ca eu iubesc toate oile mele, si n-as fi vrut sa piara vreuna dintr-insele. Ci pentru toti rog bunatatea lui Dumnezeu, ca tuturor sa le dea iertare de pacate si mantuire. Insa pe Arie il lepad, de vreme ce este lepadat de Insusi Dumnezeu si de Sfanta Biserica. Nu atata dupa judecata mea, ci dupa a lui Dumnezeu, pentru ca nu omului a gresit, ci lui Dumnezeu, hulind taina Sfintei Treimi, spre care nu indraznesc a cauta heruvimii si serafimii, care cu neincetate glasuri striga: "Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot!"; iar puterile ceresti zic: "Plin este cerul si pamantul de slava Ta!" Dar ereticul cel fara de rusine, cu hula sa, indrazneste a face despartire intre Tatal si intre Fiul si intre Duhul Sfant. Deci, cum il voi ierta pe acela asupra caruia se manie toata faptura pentru Facatorul sau? Anatema va fi Arie si in veacul acesta si in cel ce va sa fie, de nu se va pocai!"
Mai apoi, luand de o parte pe preotii cetatii, impreuna cu viitorii arhiepiscopi Ahila si Alexandru, le-a zis lor: "Eu sunt om pacatos, insa stiu ca Domnul Dumnezeu meu m-a chemat sa primesc cununa muceniceasca mai inainte de a ma savarsi. Va spun voua, care sunteti stalpii Bisericii, taina lui Dumnezeu, pe care mi-a descoperit-o Domnul meu in aceasta noapte.
Deci, tu, cinstite Ahila, te vei sui dupa mine pe scaunul arhiepiscopiei, iar dupa tine acest preot vrednic Alexandru. Iar cat pentru Arie, sa nu ma socotiti a fi nemilostiv si aspru asupra celor ce gresesc, pentru ca pacatul facut din neputinta omeneasca, de ar fi fost atat de mare, este insa mai mic fata de rautatea lui Arie. Pe cei ce gresesc din neputinta, mai lesne este a-i ierta; iar pe blestematul acela pentru care ma rugati, cum il pot ierta? Caci cele dinlauntru ii sunt pline de viclesug si de hula, iar din inima lui curge un rau tulbure de hula asupra atotputernicului Fiu al lui Dumnezeu. Pentru ca numeste zidire pe Acela care este Ziditor al tuturor celor vazute si nevazute, pe Care L-au propovaduit proorocii, apostolii si evanghelistii.
Cum imi ziceti sa ma induplec la rugaciunile voastre si sa iert pe Arie, care nu a vrut sa asculte invatatura mea si sa-si vie in simtire? Iar daca l-am afurisit, aceasta n-am facut-o singur de la mine, ci prin voia lui Hristos Dumnezeul meu, Care mi S-a aratat in aceasta noapte. Caci, rugandu-ma, dupa obiceiul meu, fara de veste a stralucit in temnita o lumina mare si am vazut pe Domnul meu Iisus Hristos in chip de tanar ca de doisprezece ani, iar fata stralucea mai mult decat soarele, incat nu-mi era cu putinta a cauta spre slava cea negraita a fetei Lui. Si era imbracat cu o camasa alba de in, insa rupta de sus pana jos, pe care o strangea la piept cu amandoua mainile, acoperindu-si goliciunea Sa.
Vazand eu acestea, a cazut asupra mea frica si spaima si, cu multa temere, rugandu-ma Lui, am zis: "Mantuitorule, cine Ti-a rupt haina?" Iar Domnul a raspuns: "Arie cel fara de rusine mi-a rupt-o, caci a despartit de Mine pe poporul pe care l-am castigat cu sangele Meu! Pazeste-te ca sa nu-l primesti in sanul Bisericii, pentru ca are viclene si rele ganduri asupra Mea si asupra poporului Meu. Si iata ca vor sa te roage pentru el ca sa-l ierti. Dar tu sa nu-l asculti si sa nu primesti in turma un lup in loc de oaie. Porunceste lui Ahila si lui Alexandru, care vor fi episcopi dupa tine, sa nu-l primeasca."
Deci, iata ca v-am spus voua cele ce mi-a poruncit Domnul, iar daca nu veti asculta si nu veti face cele poruncite, eu de aceasta voi fi curat. Iar preotii Ahila si Alexandru au spus poporului toate cuvintele pe care le-a zis Sfantul Petru despre Arie si ceea ce le-a poruncit lor, ca sa nu-l primeasca in Sfanta Biserica, fiind lup si vrajmas al Fiului lui Dumnezeu."
Teodor Danalache
-
Sinodul I ecumenic de la Niceea din 325. Arianismul.
Publicat in : Sinoade ecumenice -
Sfintii Atanasie si Chiril
Publicat in : Calendar ortodox -
Arianismul este mai la moda decat oricand
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Acatistul Sfantului Alexandru
Publicat in : Acatiste -
Troparul sau strofa singuratica
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.