Sfantul Clement de Ohrida

Sfantul Clement de Ohrida Mareste imaginea.

Sfantul Clement de Ohrida este cinstit pe 27 iulie. Sfantul Clement, ucenicul Sfintilor Chiril si Metodie, este considerat unul dintre cei sapte apostoli ai Bulgariei. A slujit, predicat si a scris in limba slavona. El a continuat opera de traducere a Sfintilor Chiril si Metodie, dar este si autor a unor opere proprii, primele volume de literatura duhovniceasca slavona.

Sfantul Clement a aparat credinta in Hristos in fata paganilor. A botezat si a vestit Evanghelia pe intreg cuprinsul provinciei Moesia. S-a ostenit sa traduca Scriptura in limba popoarelor din tinuturile pe care le pastorea. Nu i-a fost usor, avand in vedere ca aceste locuri erau lipsite de viata duhovniceasca si erau neprimitoare.

Informatii despre viata Sfantului Clement avem de la Sfantul Teofilact al Ohridei, care mentioneaza ca acesta era atat de devotat predicarii cuvantului lui Dumnezeu si instruirii populatiei din tinuturile in care era prezent, incat uita sa manance. Ziua propovaduia si scria, iar noaptea se ruga.

Sfantul Clement a fondat manastirea Sfantului Pantelimon din Ohrida, unde s-a retras spre sfarsitul vietii. A trecut la cele vesnice pe 27 iulie 916.

Din invataturile Sfantului Clement de Ohrida

Trebuie sa ne ingrijim in aceasta scurta viata de mantuirea noastra. Sa ne temem de Domnul nostru, nadajduind sa primim acele binecuvantari negraite si viata cea cereasca impreuna cu ingerii lui Dumnezeu, acea nespusa slava si acel sfant locas, in care se afla Mirele Bisericii impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant.

Am auzit ce au vestit Evanghelistii despre aceste lucruri. Pana ce suntem inca vii sa ascultam si sa le implinim. Dar ce a spus oare Apostolul Pavel? Sa venim adesea la biserica, sa plangem si sa ne caim de pacatele noastre de mai inainte si sa ne rugam sa nu cadem din nou intru ele. Caci nu stim cand vor fi trimisi ingerii cei de foc si fara de numar ca sa rapeasca sufletele noastre, si vai daca cineva nu a facut nicicand vreun lucru bun! Sa ne facem placuti lui Dumnezeu si cinstitori ai oamenilor; sa lasam pe pamant o pomenire buna; sa nazuim si sa pasim catre cer. Sa fim adevarati crestini, nu doar cu numele. Sa dam intregul nostru trup lui Dumnezeu, indepartandu-ne de diavol. (Cuvinte si invataturi de folos pentru orice crestin, Editura Sophia)

27 Iulie 2018

Vizualizari: 324

Voteaza:

Sfantul Clement de Ohrida 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Clement de Ohrida

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE