Sfantul Cuvios Lazar Zugravul

Sfantul Cuvios Lazar Zugravul Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Lazar Zugravul este praznuit pe 16 noiembrie. Poarta denumirea de Zugravul datorita priceperii sale in arta zugravirii icoanelor. Sfantul Lazar s-a nascut in anul 810, in Armenia. A imbratisat de tanar viata monahala. A fost supus la multe chinuri pentru ca a refuzat sa distruga sfintele icoane si nu a dat curs chemarii de a renunta la pictarea icoanelor.

A fost eliberat de imparateasa Teodora si trimis la o manastirea inchinata Sfantului Ioan Botezatorul de pe tarmul asiatic al Bosforului. Participa la sinodul din 843 in care se restabileste cultul sfintelor icoane si se ia decizia ca in prima duminica a Postului Sfintelor Pasti sa fie inchinata Ortodoxiei. Este cel care realizeaza in mozaic icoana Mantuitorului Hristos de la Poarta de Bronz a palatului imperial, ca restabilire a cinstirii sfintelor icoane. A fost trimis si la Roma pentru restabilirea comuniunii intre Biserica din Roma si cea din Constantinopol.

Sfantul Lazar Zugravul a trecut la cele vesnice in anul 867. Sfantul Lazar a fost inmormantat in Manastirea "Sfantul Evandru" din Galata.

Iulian Predescu

.
Pe aceeaşi temă

17 Noiembrie 2020

Vizualizari: 1586

Voteaza:

Sfantul Cuvios Lazar Zugravul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Lazar Zugravul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE