Sfantul Cuvios Terapont

Sfantul Cuvios Terapont Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Terapont, Facatorul de minuni, este praznuit pe 30 octombrie. Acesta a ajuns in Cipru in secolul al VII-lea, impreuna cu un grup de 300 de crestini, refugiati din Palestina, in timpul persecutiilor initiate de arabii musulmani. Intrucat initial a vietuit ca monah in pustia palestiniana, dupa sosirea in Cipru, a cautat un loc asemanator pentru a se nevoi. A aflat un loc potrivit, cu un izvor de apa in apropiere, langa satul Lythrodontas aflat in provincia Nicosia.

In acest loc pustiu, Sfantul Terapont, dupa numeroase nevointe duhovnicesti, s-a invrednicit a primi de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Credinciosii din intreaga regiune veneau la acesta pentru a fi tamaduiti de boli, de neputintele trupesti si sufletesti, si pentru a primi povatuire duhovniceasca pe calea mantuirii. Dupa ce sfantul a trecut la cele vesnice, trupul sau a fost inmormantat in locul unde s-a nevoit.

Sfintele sale moaste au fost descoperite, dupa secole, in urma unei minuni dumnezeiesti. Potrivit realtarilor vechilor localnici ai satului Lythrodontas, inainte ca satul sa fie construit pe locul actual, exista doar o mica asezare, situata pe locul unde se afla in prezent cimitirul. Intr-o noapte, oamenii din acesta mica asezare au vazut o lumina aparand deasupra locului pe care in prezent se afla construita biserica satului. Au cautat in zona insa nu au aflat nimic. Au vazut iarasi lumina misterioasa pentru un moment si apoi lumina s-a aratat din nou, deasupra unui arbust. Satenii au decis sa taie din radacina acest arbust si astfel au descoperit mormantul Sfantului Terapon in care au aflat cinstitele sale moaste.

La scurta vreme dupa aceasta minune au zidit o biserica inchinata Sfantului Terapont. Aceasta biserica a existat pana in 1863, cand a fost demolata pentru a fi construita o biserica noua, de mari dimensiuni, care se pastreaza pana in prezent.

O particica din fruntea sfantului se pastreaza in aceasta biserica, intr-o racla din argint. Sfintele moaste sunt purtate in procesiune in fiecare in ziua de praznuire a sfantului.

Cu privire la descoperirea minunata a moastelor sale se spune in oda a saptea a Canonului Sfantului: "Mai inainte a fost aratat Moise de un stalp luminos, un stalp care a stralucit de la pamant la cer; o raza de lumina ne-a aratat noua unde se afla trupul tau cel mult nevoitor, iar credinciosii iti canta intru toti vecii".

Dupa descoperirea  sfintelor moaste, acestea au savarsit numeroase minuni si tamaduiri. Pana in zilele noastre, Sfantul Terapont savarseste minuni celor care il cinstesc cu credinta in biserica sa. Din acest motiv mai este numit "Facatorul de minuni". Langa biserica se afla si un izvor cu aghiasma.

Sfantul Cuvios Terapont este reprezentat in icoane purtand in mana un pergament pe care scrie: "Infranarea limbii si a pantecelui este cea mai mare filosofie".

Sfantul Cuvios Terapont nu trebuie confundat cu Sfantul Terapont, episcopul Ciprului, sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 25 mai.

Radu Alexandru

01 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1363

Voteaza:

Sfantul Cuvios Terapont 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE