Sfantul Dometie Persul

Sfantul Dometie Persul Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Mucenic Dometie Persul este sarbatorit pe 7 august. Sfantul Dometie a trait pe vremea marelui imparat Constantin si era de neam pers. El a fost povatuit la credinta crestineasca de un oarecare crestin, Uar, si lasandu-si paganatatea parinteasca si rudeniile a mers la hotarele grecesti, in cetatea care se numea Nisibe si, intrand intr-o manastire, a primit Sfantul Botez, s-a imbracat in chipul monahicesc si a petrecut in toata nevointa vietii pustnicesti. Dar prin zavistia si asupririle diavolului viclean, fiind urat de monahii ce erau acolo, a fugit si a mers in manastirea Sfintilor Mucenici Serghie si Vah, in cetatea lui Teodosie, si a urmat vietii arhimandritului Nurvel, despre care se spune ca 60 de ani n-a gustat fiertura si dormea foarte putin, neculcandu-se, nici sezand, ci stand rezemat in toiagul sau.

De acel arhimandrit s-a hirotonit diacon Cuviosul Dometie, iar cand s-a instiintat ca arhimandritul voieste sa-l sileasca si la preotie, s-a dus de acolo si s-a suit intr-un munte pustiu, unde vietuia intru Dumnezeu, suferind arsita, frigul si toate schimbarile vazduhului.Apoi, intrand intr-o pestera, petrecea acolo savarsind multe minuni cu numele lui Hristos, pentru ca dadea tamaduiri celor ce veneau la dansul si ii aducea de la inselaciunea idoleasca la credinta in Hristos. Iar cand a mers acolo Iulian, lepadatul de Dumnezeu, instiintandu-se de cele ce facea sfantul, a poruncit sa-l omoare cu pietre. Si ducandu-se trimisii, au aflat pe sfantul parinte cu cei doi ucenici ai lui facandu-si cantarea cuviincioasa a ceasului al treilea, si, navalind asupra lor, i-au omorat cu pietre.

Astfel si-a savarsit Cuviosul Dometie alergarea vietii sale celei placute lui Dumnezeu, impreuna cu cei doi ucenici ai lui.

Troparul Sfantului Dometie Persul

Cu pustnicia mai inainte pedepsindu-te in munte, taberele vrajmasilor cele netrupesti cu arma Crucii le-ai pierdut, intru tot fericite si iarasi spre chinuire barbateste te-ai intrarmat, ucigand pe Copronim cu sabia credintei. Iar pentru acestea ai fost incununat de Dumnezeu, Cuvioase Mucenice Dometie, pururea marite.

Condacul Sfantului Dometie Persul

Biruind cugetarile cele stricacioase si care trag catre cele pamantesti, te-ai aratat mare indreptator calugarilor, Preacuvioase Mucenice Dometie, neinfricosandu-te de mania imparatului celui ce nu voia sa cinsteasca chipul lui Hristos. Pentru aceasta, te-ai si savarsit, cantand cantarea: Dumnezeu este cu mine si nimeni impotriva mea.

.

07 August 2014

Vizualizari: 812

Voteaza:

Sfantul Dometie Persul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Dometie Persul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE