Sfantul Eftimie Agritellis - Noul Martir

Sfantul Eftimie Agritellis - Noul Martir Mareste imaginea.

Sfantul Eftimie de la Manastirea Leimonos - Noul Martir Euthymios Agritellis (1872-1921), cunoscut in intreaga lume sub numele de "Agritellis", s-a nascut in anul 1872, in localitatea Parakoila, din insula Lesbos, unde si-a si inceput educatia. La varsta de noua ani el a intrat in Manastirea Leimonos, fiind tuns in calugarie opt ani mai tarziu, in anul 1899.

Tanarul Eftimie si-a continuat educatia in cadrul manastirii, mai tarziu fiind trimis de catre obste la Scoala Teologica din Halki, unde a si studiat intre anii 1900-1907. Dupa terminarea studiilor, el se va intoarce la manastire, unde va fi hirotonit diacon. Pe langa slujba de diacon, el indeplinea si misiunea de profesor principal in Scoala Leimonos, care functiona in manastire. In anul 1908 el va fi hirotonit preot.

Sfantul Eftimie Agritellis - Noul Martir          Sfantul Eftimie Agritellis - Noul Martir

Incepand cu anul 1911 si terminand cu luna mai a anului 1921, cand a si murit, el a slujit crestinilor din Dioceza de Zela (in Pont), ca episcop. Moartea sa martirica a suferit-o din cauza dragostei sale fata de greci, in lupta acestora din Asia Mica, impotriva turcilor. El a fost luat prizonier de catre armatele otomane in data de 21 ianuarie 1921. Dupa o intreaga serie de chinuri, el si-a dat sufletul in mainile Domnului la data de 29 mai 1921.

Printre manuscrisele pastrate in biblioteca de la Manastirea Leimonos, se afla o serie de 50 scrise cu insasi mana Sfantului Eftimie, cea mai mare parte a lor fiind jurnale scrise in perioada studiilor facute in Halki.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2012

Vizualizari: 2134

Voteaza:

Sfantul Eftimie Agritellis - Noul Martir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE