Sfantul Evghenie Etolul

Sfantul Evghenie Etolul Mareste imaginea.

Sfantul Evghenie Etolul, dupa numele de mirean, Evghenie Yiannoulis, s-a nascut in 1597 in satul Megalo Dendro de langa Patras. De la o varsta frageda a mers la Manastirea "Panaghia Vlochou" din Agrinio. A vietuit apoi in Manastirea Trovatou din Agrafa, unde i s-a oferit posibilitatea sa dobandesaca nu numai o educatie aleasa, ci si sa si vietuiasca langa parinti duhovnicesti imbunatatiti. In 1617, pe cand avea varsta de 17 ani, a devenit monah. Dupa doi ani, Sfantul Evghenie Etolul avea sa fie hirotonit diacon pe seama Manastirii Tatarna.Impreuna cu Arsenie, parintele sau duhovnicesc, a vizitat Muntele Athos, pe care-l va pastra pentru totdeauna cu nostalgie in memoia sa. Tot in Muntele Athos, la manastirea Xiropotamu il va intalni pe inteleptul si virtuosul episcop Haralambie, cu care va lega o stransa relatie de prietenie.

Dupa ce parintele Arsenie a luat decizia de a merge la Iersalim unde a si trecut la cele vesnice, Sfantul Evhenie Etolul s-a intors in Manastirea Trovatou. In 1619, dupa ce a vizitat Alexandria, a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Chiril Lucaris al Alexandriei, la Manastirea Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai.

Sfantul Evghenie Etolul

Ulterior, s-a intors in pamantul natal vietuind in Manastirile Vranghianon, Varnakova si Tatarna. Fiind un iubitor de invatatura s-a defintivat scoala in Kefalonia, Zachintos si Constantinopol, avand profesori eruditi.

La randul sau, Sfantul Evghenie Etolul avea intemeiat scoli si a predat in Arta, Messolongi, Aetoliko, Agrinio, Karpenissi, si Manastirea Sfanta Parascheva din Vrangianon. A avut numerosi elevi remarcabili, dintre care unii, la randul lor, au fost intemeietori de scoli.

Intreaga opera a Sfantului Evghenie reflecta marea sa dragoste pentru Dumnezeu si semeni. Acesta construit biserici si scoli, a scris numeroase scrisori ( aproximativ 500), remarcanduse prin scrierile sale teologice si compozitiile imnografice.

Sfantul Evghenie Etolul a fost oprit de la slujire de catre Patriarhul turcofil Chiril Contaris, insa, ulterior, in 1639 Patriarhul Partenie il va reabilita.

Sfantul Evghenie Etolul a trecut la cele vesnice pe 5 august 1682 in Manastirea Vrangianon, cunoscand mai dinainte vremea sfarsitului sau. A fost inmormantat in naosul catoliconului acestei manastiri.

Biograful Sfantului Evghenie Etolul este Ieromonahul Anastasie Gordis (1703), un ucenic al sfantului.

Proclamarea canonizarii Sfantului Evghenie Etolul a fost oficiata de catre Patriahia Ecumenica pe 1 iulie 1982. Intreaga slujba ce i-a fost inchinata, este compozitia monahului athonit Gherasim Micraghiananitul.

Sfantul Evghenie Etolul este praznuit pe 5 august.

Radu Alexandru

 

.

22 Mai 2012

Vizualizari: 3584

Voteaza:

Sfantul Evghenie Etolul 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE