Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic Mareste imaginea.

Sfantul Evghenie Rodionov este un Mucenic al zilelor noastre. S-a nascut in data de 23 mai 1977, in localitatea Satino-Russkoye, langa Podolsk, in regiunea Moscova, si L-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, prin taierea capului cu un cutit, in ziua de 23 mai 1996, in localitatea Bamut, din Cecenia, pe cand crestinii sarbatoreau Inaltarea Domnului.

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Viata acestui sfant mucenic este povestita de insasi mama lui, Liubov Vasilievna Rodionova, dupa cum urmeaza. Evghenie Alexandrovici Rodionov, dupa numele sau intreg, s-a nascut la data de 23 mai 1977, in localitatea Satino-Russkoye, langa Podolsk, in regiunea Moscova. A mers la scoala in Kurilovo.

Pe cand avea vrea 12 ani, el s-a intors din vacanta cu o cruciulita la gat. Fiind intrebat de mama lui despre ea, baiatul a zis: "Am fost cu bunica la biserica, inainte de a incepe scoala, si acolo m-am spovedit, m-am impartasit si am primit aceasta cruciulita." Dupa un timp, el a inlocuit lantisorul cu o sforicica.

Mama lui l-a mustrat atat pentru cruciulita, cat si pentru faptul ca o tine pe o sfoara, iar nu pe un lantisor. Ea ii zicea: "Tu pe ce lume traiesti? Ai mai vazut asa ceva la vreunul din colegii tai? Si, daca chiar vrei sa porti aceasta cruciulita, daca chiar trebuie, de ce nu o tii pe lantisor si ai pus-o pe sfoara asta grosolana?" Iar el ii raspundea, de fiecare data, acelasi lucru: "Asa ma simt eu bine si asa o voi purta."

Desi, in acea vreme, purtarea insemnelor crestine era interzisa iar ateismul se preda in scoli, Evghenie nu si-a mai dat crucea jos de la gat pana la sfarsitul vietii lui. Nu-si scotea crucea niciodata, nici la inot, nici la rau, nici la baie, nici la antrenamente, oriunde ar fi mers. In mijlocul multimii de prieteni, peste tot, doar el aparea cu o cruciulita la gat.

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Mai inainte de a se inrola in armata, cu multa seriozitate, tanarul Evghenie s-a calificat in doua meserii. Dupa ce a terminat cele noua clase, Sfantul Evghenie s-a angajat indata la fabrica de mobila. Tatal lui fusese lucrator in lemn, dulgher, tamplar, ca si bunicul. Era ca o traditie de familie. Inainte de armata, el avea deja doua meserii: tamplar si sofer pe doua categorii de autoturisme.

Despre cum se purta Sfantul Evghenie in aceasta periodada, mama sfantului avea sa spuna: "Era la fel ca si ceilalti tineri. Nu mergea foarte des la biserica, asculta muzica cu prietenii lui, facea sport. Totusi, avea un respect doesebit pentru acea cruciulita, pe care nici in ruptul capului nu o dadea jos de la gat!"

In data de 25 iunie 1995, Sfantul Evghenie a fost recrutat in armata, la trupele de ganiceri. Pe 10 iulie a depus juramantul. Vreme de trei luni, el a facut instructie la Ozersk, in regiunea Kaliningrad. Apoi, a fost transferat la Lesnoe, unde a facut pregatire speciala. Trei luni de instructie, apoi trei luni de pregatire speciala. In cele din urma, el a fost trimisi in puncte fierbinti de granita: Tadjikistan, Daghestan si Ingusetia.

In unitate erau patru sute de oameni, iar trei sute au acceptat de bunavoie sa mearga in aceste misiuni periculoase. In ziua de 13 ianuarie 1996, el a plecat in misiune, sub comanda detasamentului de graniceri de la Nazransk. Unitatea militara 2038. Misiunea urma sa dureze sase luni, desi toti baietii au ramas acolo aproape noua luni de zile.

Dupa o luna de serviciu militar la un pichet de control, in ziua de 13 februarie 1996, Sfantul Evghenie Rodionov a cazut prizonier, impreuna cu alti trei soldati: Sasa Jeleznov, Andrei Trusov si Igor Iakovlev. Ei au ajuns in mainile inamicilor din cauza neglijentei ofiterilor, care, mai inainte de a asigura siguranta soldatilor si a consolida pichetul, au inceput sa construiasca o baie.

Pichetul cu pricina se afla pe cel mai important si circulat drum din munti, pe unde rebelii ceceni transportau arme, munitii si prizonieri. Pichetul era, de fapt, o ghereta fara lumina, fara mijloace de comunicatii si fara nici o intaritura. Toate celelalte pichete, in schimb, erau zone bine fortificate, erau blindaje, barne si saci cu nisip. Numai grupul de la Kalinigrad se afla in calea rebelilor, fara de nici un ajutor.

Dupa opt luni de la inrolare, in ziua de 16 februarie 1996, mama lui a primit o telegrama prin care era informata ca fiul ei a dezertat.

Potrivit unui martor ocular, la ora trei noaptea s-a apropiat de pichet o ambulanta. Cand soldatii rusi au oprit-o, din ea au coborat in jur de zece ceceni inarmati. Cei patru soldati rusi au fost batuti si rapiti. Detasamentul rus nu a intrat in stare de alarma. La ora patru dimineata au plecat sa-i schimbe pe soldati, dar acestia nu mai erau. La doua saptamani de la rapire, in locul cu pricina inca se mai vedeau pe asfalt urme de sange.

Vreme de peste trei luni de zile, Sfantul Evghenie Rodionov a suferit chinuri cumplite din mana cruzilor musulmani. Cei patru prizonieri rusi au fost tinuti inchisi intr-un beci, unde, legati de maini, au fost batuti in mod repetat pana la epuizare.

Intr-un sfarsit, calaii musulmani i-au cerut Sfantului Evghenie sa-i scrie mamei sale si sa-i ceara o suma uriasa pentru a-l rascumpara viu, zece mii de dolari. Cand au aflat ca familia lui este saraca, musulmanii i-au cerut Sfantului Evghenie sa se converteasca la islam si sa-i omoare pe colegii sai de suferinta.

In schimb, rebelii ii ofereau ramanerea in viata: "Poti sa ramai in viata. Pentru aceasta trebuie doar sa-ti scoti crucea de la gat, sa treci la credinta noastra (islam), sa ne devii frate si gata. Si tot acest cosmar se va termina." Intr-un cuvant, a fi "frate" cu un rebel cecen insemna a-i omora pe tinerii soldati rusi.

Sfantul Evghenie a refuzat nu numai sa-i omoare pe conationalii sai, ci sa se lepede de credinta lui in Iisus Hristos. El a refuzat categoric sa-si dea jos cruciulita de la gat. Turbati si intunecati de manie, in ziua de 23 mai 1996, pe cand sfantul implinea 19 ani, musulmanii ceceni i-au taiat capul. Tot atunci au fost omorati, prin impuscare, si alti trei colegi de-ai sai: Sasa Jeleznov, Andrei Trusov si Igor Iakovlev.

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Vreme de aproape zece luni, mama sfantului l-a cautat cu staruinta pe fiul ei. Nestiind ca e mort, ea se ruga lui Dumnezeu astfel: "Doamne, oriunde ar fi, ajuta-l, nu-l lasa, este doar un copil. Vezi Doamne ca statul l-a tradat. L-au tradat toti, numeni nu mai are nevoie de el, in afara de mine, mama lui si de Tine, Facatorul si Mantuitorul. Ajuta-l Doamne, nu-l lasa."

Despre moartea lui ea a aflat abia in septembrie, la trei luni de la moartea lui muceniceasca. Ea a primit o filmare video cu executia fiului ei, care este cutremuratoare. Pana sa-l gaseasca, mama sfantului a trecut prin mai multe tabere ale rebelilor ceceni, suportand multe umilinte. Ea a trebuit sa trec prin toate chinurile iadului care pot exista pe pamant. A mers nenumarati kilometri pe drumuri minate, printre mine care nu au explodat, desi erau mai dese decat pietrele. In toate, insa, ea a fost pazita de Dumnezeu in chip minunat.

Dragostea de fiu era mai mare decat dragostea de sine.

Sfantului Evghenie i-a taiat capul fiorosul Ruslan Hoihoroev (Khaikhoroyev), comandantul zonei Bamut, cunoscut si temut in toata regiunea. In vara anului 1999 a fost ucis fratele lui Hoihoroev, iar in acelasi an, in ziua de 23 august, in locul unde fusese capturat mai inainte Sfantul Evghenie, a fost omorat Ruslan Hoihoroev, ucigasul sfantului. Tot acum au fost omorati si toti aceia din grupul sau, care l-au torturat pe Sfantul Evghenie.

Mai inainte de aceasta data, pe cand mama sfantului isi cauta fiul, ea l-a intalnit pe crudul calau. Acesta, cand a aflat ca femeia din fata lui este mama lui Evghenie, fara nici o remuscare, i-a zis ca i-a oferit fiului ei sansa sa ramana in viata, dar el a refuzat-o. Ruslan a zis: "N-a vrut sa se converteasca la islam si nici n-a vrut macar sa-si dea jos cruciulita pe care o purta la gat, ori sa devina frate de-al nostru, altfel putea sa scape."

Mama sa a reusit sa aduca trupul Sfantului Evghenie in pamantul natal in ziua de 20 noiembrie 1996. Tatal sfantului a murit la cinci zile dupa ce fiul sau a fost ingropat in cimitirul bisericii. El a fost gasit rapus de durere langa crucea fiului sau.

Sfantul Nou Mucenic Evgenie a savarsit minuni inca din clipa ingroparii sale in pamantul natal. Mama sfantului marturiseste: "De fiecare data cand am fost bolnava, mi s-a aratat in vis, mi-a vorbit, m-a incurajat si dupa aceea m-am vindecat." La mormantul Sfantului Evghenie arde permanent o candela, iar mii de pelerini vin ca sa se inchine lui.

In multe biserici, Sfantul Evghenie a fost vazut ca un soldat cu mantie de foc. O icoana a Sfantului Evghenie a izvorat mir. Dupa marturia unor ostatici care au evadat din Cecenia, sfantul este cel care i-a ajutat sa scape. Intr-un spital de raniti de razboi, soldatii au observat ca un tanar ii ajuta, mai ales cand au dureri mari. Cand unii dintre acestia au mers la Catedrala Mantuitorului, din Moscova, au vazut icoana Sfantului Mucenic Evghenie si l-au recunoscut pe cel care ii ajutase.

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Dupa doisprezece ani de la martiriu, soldatii rusi l-au adoptat pe Sfantul Evghenie ca ocrotitor spiritual, numindu-l "Sfantul Mucenic Evghenie Ostasul".

Ultima scrisoare a Sfantului Evghenie, trimisa mamei lui, cu ocazia zilei de nastere:

"La multi ani, maicuta mea iubita,
Azi e ziua ta, dar din pacate,
Nu te pot imbratisa, caci iata,
Soarta m-a purtat asa departe.

Iti urez ani multi si sanatate,
Sa ramai tot tanara, frumoasa,
Unde-as fi, nimic nu ne desparte
In curand voi reveni acasa.

Din adancul inimii as vrea
Tot ce-i mai de pret, tot ce-ti doresti
Chiar si ani o suta de-ai avea
Pentru mine nu imbatranesti.

Cele rele mi te ocoleasca
Sanatoasa, tanara mereu,
Mama mea sa nu imbatraneasca
Langa ea mereu voi fi si eu !

Iulian Predescu

Acatistul Sfantului Evghenie Rodionov - Noul Mucenic

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2014

Vizualizari: 9024

Voteaza:

Sfantul Evghenie Rodionov - Noul Mucenic 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE