Sfantul Gheorghe Karslides - Marturisitorul din Sipsa Drama

Sfantul Gheorghe Karslides - Marturisitorul din Sipsa Drama Mareste imaginea.

Sfantul Gheorghe Karslides, cunoscut si cinstit ca Nou Marturisitor din Drama, a vietuit intre anii 1901-1959, el fiind sarbatorit de Biserica in data de 4 noiembrie. Sfantul Gheorghe Karslidis s-a nascut in localitatea Argyroupolis, in Pont, Asia Mica, in anul 1901, din parintii binecredinciosi Savva Karslides si Sophia. La primirea Tainei Sfantului Botez, pruncul a primit numele de Atanasie.

Se stie despre acesta ca a petrecut in Georgia, Armenia si Rusia, mai inainte de a se intoarce aproape pentru totdeauna in localitatea Sipsa, cunoscuta astazi sub denumirea de Taxiarches, in Drama, nordul Greciei.

Sfantul Gheorghe Karslides - Noul Marturisitor din Sipsa Drama

Sfantul Noul Marturisitor Gheorghe a intemeiat in acest loc o manastire, el trecand la cele vesnice in data de 4 noiembrie 1959. Sfantul Gheorghe Karslides din Drama a fost canonizat de catre Biserica in data de 2 noiembrie 2008, in Manastirea Inaltarea Domnului, din Sipsa.

Batranul era de multa vreme cinstit si iubit, pentru viata lui sfanta si pentru nenumaratele minuni savarsite la mormantul sau. Biserica il praznuieste pe sfant in data de 4 noiembrie. Craniul sfantului poarta imprimat pe el, din nastere, fara nici o interventie ulterioara, semnul Sfintei Cruci.

Sfantul Gheorghe Karslides - Noul Marturisitor din Sipsa Drama

Sfantul Gheorghe Karslides - Marturisitorul din Drama

Pe cand era copil, sfantul a ramas orfan de parinti, el fiind crescut de catre bunicii sai, impreuna cu ceilalti doi frati ai sai (un frate si o sora). Fratele sau mai mare nu avea grija de el, de multe ori facandu-i rautati. Pentru aceasta, bunicii l-au luat pe micutul Atanasie si l-au dat in grija unei familii de turci. La varsta de numai sapte ani, bunica acestuia, fiind o crestina traitoare, l-a luat pe copil cu ea, intr-un pelerinaj la vechea si renumita manastire din Pont, Manastirea Sumela.

Sfantul va primi tunderea in monahism in anul 1919, in Georgia, in Manastirea Izvorul Tamaduirii. In anul 1930, la varsta de 29 de ani, el s-a intors definitiv in localitatea natala, in Sipsa Drama. Aici, el va vietui aproape de varul sau, batranul Grigorie Kiourtsides. Sfantul nu avea cine stie de lucruri materiale ori bogatii. El purta cu sine numai cateva carti liturgice, vestmintele preotesti, cateva icoane si o parte din ramasitele surorii lui, Ana.

Sora acestuia, Ana, a murit la o frageda varsta, iar din mormantul ei s-a vazut o lumina puternica. In momentul in care aceasta a fost dezgropata, ramasitele acesteia isi pastrasera o culoare tare placuta, precum cea a Sfintelor Moaste.

In anul 1936, Sfantul Gheorghe Karslides a mers intr-un pelerinaj, la Ierusalim. Sfantul a vizitat toate marile manastiri din Tara Sfanta. La una dintre sihastriile din apropierea Manastirii Sfantul Sava cel Sfintit, de langa Betleem, sfantul a intalnit, pe o cale minunata, un ascet batran, care ii era unchi. Domnul l-a luminat pe batran, aratandu-i ca tanarul ce trece pe langa el ii este nepot.

Sfantul Gheorghe Karslides - Noul Marturisitor din Sipsa Drama

 

In anul 1938, Ministerul Agriculturii a daruit lui Gheorghe o bucata de pamant in localitatea natala. Cu ajutorul satenilor, sfantul a zidit pe acest pamant o biserica, inchinata Nasterii Maicii Domnului. Cu ajutorul neincetat al locuitorilor din Sipsa Drama, sfantul a inceput a zidi o manastire, in anul imediat urmator zidirii micutei biserici. Sfintirea manastirii a avut loc in data de 14 septembrie 1939.

Sfantul Gheorghe Karslides - Noul Marturisitor din Sipsa Drama

In anul 1941, soldatii bulgari l-au luat prizonier si pe batranul Gheorghe Karslides din Drama, ducandu-l in inchisoare, spre a fi executat. Sfantul a mers dupa ei fara nici cea mai mica urma de revolta. Ajuns la locul de executie, sfantul si-a facut rugaciunea in pace, parca nevazand nimic din cele din jurul lui. Terminand, el le spuse soldatilor sa termine treaba ce o au de facut, adica executarea lui. De frica, ei l-au abandonat si au fugit.

Sfantul Gheorghe Karslides din Drama a fost canonizat de catre Biserica in data de 2 noiembrie 2008, in Manastirea Inaltarea Domnului, din Sipsa.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfantul Gheorghe Karslides - Noul Marturisitor din Sipsa Drama

 

 

Pe aceeaşi temă

04 Noiembrie 2020

Vizualizari: 6409

Voteaza:

Sfantul Gheorghe Karslides - Marturisitorul din Sipsa Drama 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-10-29 10:00

    "În anul 2010, Mitropolitul Pavel al Dramei a dăruit Patriarhiei Române un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe din Drama şi o frumoasă icoană pictată cu chipul sfântului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, atunci, în decembrie 2010, am făcut parte din delegaţia Patriarhiei Române, condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe atunci Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, care a participat împreună cu Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale la o serie de manifestări liturgice şi culturale, organizate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavel din ­Drama. Icoana şi un fragment din moaștele Sfântului Cuvios ­Gheor­ghe Mărturisitorul din Drama se află acum în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale din București." (Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE