Sfantul Ioan din Tourkoleka

Sfantul Ioan din Tourkoleka Mareste imaginea.

Sfantul Nou Mucenic Ioan s-a nascut in 1805 in satul Tourkoleka din regiunea Arcadia, Grecia. Familia sa era cunoscuta pentru credinta nestramutata in Dumnezeu, dar si pentru dragostea fata de patria natala. Tatal sau, Stamatelos Tamatelopoulos - Tourkoleka, era un luptator viteaz din tinutul Leontarion iar mama sa, Sofia era sora sotiei lui Teodor Kolokotronis. Intre fratii sai s-au numarat renumitii capitani Nichita, cunoscut sub numele Niketaras, si Nicolae.

In 1816, in timp ce Ioan calatorea, impreuna cu tatal sau si un citet, fiul luptatorului Parnonas Zacharias, catre Kytira, au ajuns in Neapolis din Lakonia. Hussein, Aga al acelei regiuni i-a arestat si i-a trimis la conducatorul turc din Monemvasia. Aici au fost intemnitati.

Acesta a  cerut instructiuni de la conducatorul Mistrei iar acesta a poruncit ca prizonierii sa fie decapitati.  mai intai au trecut la cele vesnice citetul si tatal Sfantului Ioan.

Cu privire la marturisirea si moartea muceniceasca a lui Ioan, in varsta de numai 11 ani, fratele sau, Nichita, a consemnat: “Acestia (turcii) i-au cerut fratelui meu sa-si schimbe credinta. Apoi i-au aratat trupul tatalui sau si i-au spus ia loc pentru a fi convertit la mahomedanism. Insa copilul a facut semnul Sfintei Cruci si a raspuns: Unde a mers tatal meu, acolo vreau sa merg si eu. I-au spus iarasi: Turceste-te. Copilul si-a facut din nou semnul Sfintei Cruci."

Moartea sa muceniceasca a avut loc pe 16 octombrie 1816, langa "Biserica lui Hristos in Lanturi" din Monevasia. Aici, pe pavimentul din curtea bisericii, sangele Sfantului Ioan a format o cruce si astfel s-a descoperit intrarea Sfantului in Imparatia Cerurilor si alaturarea sa la ceata mucenicilor.

Capul Noului Mucenic Ioan, al tatalui sau si al citetului, au fost trimise pasei din Tripoli, iar trupurile au fost arse in Monemvasia. 

Semnul Crucii format de sangele Sau care s-a scurs in curta bisericii, a devenit un izvor de putere si nadejde pentru ortodocsii greci aflati sub dominatia otomana si un loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Radu Alexandru

17 Iulie 2014

Vizualizari: 550

Voteaza:

Sfantul Ioan din Tourkoleka 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE