
Sfantul Proroc Moise este cinstit pe 4 septembrie. Moise este nascut intr-un moment in care faraonul exploata la maximum poporul evreu aflat in robie. Pentru a opri inmultirea evreilor, faraonul da porunca ca orice nascut de parte barbateasca sa fie ucis prin inecare in raul Nil. Din acest motiv este ascuns de mama sa vreme de trei luni, iar dupa acest timp este pus de aceasta intr-un cos de papura pe Nil. Acest cos fusese „uns cu catran si cu smoala“, reprezentare a corabiei lui Noe, pentru ca aceeasi impermeabilitate proteja si arca lui Noe (Facere 6, 14).
Numele Moise se traduce "din apa l-am scos" si i-a fost dat de fiica faraonului, cea care l-a gasit si l-a luat in grija sa. La palat, Moise primeste o educatie aleasa. Insa, daca Moise ajunge egiptean prin cultura si limba, el ramane israelit, din punct de vedere genealogic. Apartenenta sa la poporul lui Israel este evidenta in momentul in care Moise ucide un egiptean care batea un evreu. Pentru a nu fi pedepsit fuge din Egipt si ajunge intr-un loc in care va fi numit “un egiptean oarecare". Aici se casatoreste cu Sefora, fiica lui Ietro, unul dintre pastorii din Madian.
Din relatarea vietii sale, aflam ca pe cand pastea oile socrului sau, preotul din Madian, Dumnezeu ii graieste lui Moise dintr-un rug aprins, care nu se mistuia. Primeste misiunea de a scoate poporul lui Israel din robie. In timpul calatoriei spre Canaan, Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii cu cele 10 Porunci. In Deuteronom 9, 9-10, Moise insusi ne relateaza cum s-a suit pe munte si a stat 40 de zile si 40 de nopti fara sa manance si fara sa bea apa, abia apoi primind de la Dumnezeu cele doua table ale Legii, "tablele Legamantului'.
Insa, intors in tabara cu cele doua table de piatra, surprinde idolatria poporului (episodul vitelului de aur) si decide ca acesta nu mai este vrednic de Legamant. Tablele vor fi sparte, dar, dupa tratative cu Dumnezeu si interventii din partea lui Moise, acesta se vede nevoit sa repete procesul: "Apoi am ingenuncheat a doua oara inaintea Domnului, ca si intaia oara, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa; m-am rugat pentru pacatele voastre cu care ati gresit voi, facand rau inaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru si maniindu-L" (v. 18). De aceasta data, tablele nu mai sunt scrise de Dumnezeu, ci de Moise. "Si a scris Moise pe table cuvintele Legamantului: cele zece porunci" (Iesire 34, 28). Transformarea va fi insa evidenta, fata lui Moise stralucind (v. 29-30), fapt pentru care este temut de popor, incat Moise isi va acoperi fata cu un val (v. 35).
In pofida multor pedepse divine trimise impotriva sa si a egiptenilor, Faraon a refuzat sa lase poporul Israel sa plece. Insa a fost convins fara dubii in momentul in care fiecare familie egipteana si-a pierdut intaiul-nascut (cf. Iesirea 11, 4-7). Dupa iesirea evreilor din Egipt, Faraon si-a schimbat gandul si a pornit cu intreaga armata in urmarirea lor. Ajunsi in fata Marii Rosii, evreii au trecut prin mijlocul ei, Dumnezeu imparțind-o in doua dupa ce Moise se rugase pentru izbavirea lor (cf. Iesirea 14, 15-30).
Sfantul Proroc Moise a trecut la cele vesnice cand se afla pe Muntele Nebo, la varsta de 120 de ani. Potrivit Traditiei a fost ingropat intr-un loc necunoscut de Arhanghelul Mihail.
"Moise este cel care a scris cartea aceasta (n.r. - Cartea Facerea). Moise, acel barbat vestit, despre care Scriptura a dat marturie ca era placut lui Dumnezeu inca de pe cand era copil de san. Pe acesta l-a infiat fiica lui Faraon, l-a crescut imparateste si i-a dat pentru instruirea lui dascalii intelepti ai egiptenilor. Moise a urat tirania si s-a reintors la smerenia celor de un neam cu el, «alegand mai bine sa patimeasca impreuna cu poporul lui Dumnezeu, decat sa aiba desfatarea cea trecatoare a pacatului» (Evrei 11, 25). Avea din fire dragoste de adevar; de aceea, se vede ca inca dinainte de a lua conducerea poporului sau, din pricina urii firesti fata de rau, a luptat impotriva celor rai cu pretul vietii sale; fiind izgonit de cei carora le facuse bine, a parasit cu bucurie viata zgomotoasa egipteana si s-a dus in Etiopia. Si acolo, lasand la o partea toate celelalte indeletniciri, vreme de patruzeci de ani s-a ocupat cu contemplarea existentelor. Cand era de optzeci de ani, a vazut pe Dumnezeu, atat cat este cu putinta unui om sa-l vada; dar mai bine spus, atat cat nimeni nu l-a putut vedea, dupa cum da marturie Insusi Dumnezeu (Num. 12, 6-8).
Asadar, Moise, care a fost invrednicit, la fel ca ingerii, sa vada pe Dumnezeu fata catre fata, ne istoriseste cele pe care le-a auzit de la Dumnezeu. Sa ascultam, dar, cuvintele adevarului, graite «nu in cuvinte de induplecare ale intelepciunii omenesti», ci in «cuvinte de invatatura ale Duhului», care nu au scopul sa aduca lauda de la cei ce le asculta, ci mantuire celor ce sunt instruiti intru ele." (Sfantul Vasile cel Mare - Omilii la Hexaemeron)
-
Acatistul Sfintilor Ioan din Gales si Moise Macinic
Publicat in : Acatiste -
Preotul marturisitor Moise Macinic din Sibiel
Publicat in : Preotul Moise Macinic -
Cuviosul Moise de la Optina
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Moise Etiopianul
Publicat in : Calendar ortodox -
Acatistul Sfantului Moise Etiopianul
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.