Sfantul Mucenic Ciprian

Sfantul Mucenic Ciprian Mareste imaginea.

Astăzi i-am prăznuit pe Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi pe Sfânta Muceniţă Iustina fecioara (2 octombrie). Evlavia creştinilor faţă de Sfântul Ciprian este deosebită. I se citeşte, adesea, acatistul şi, în general, oamenii cer mijlocirea Sfântului, pentru a lupta împotriva duhurilor răutăţii, care lucrează prin vrăji sau farmece. Inainte de a deveni creştin, Ciprian, care a trăit în secolul al III-lea, era un vrăjitor foarte cunoscut şi de temut, dar şi un mare învăţat al vremii, care a străbătut lumea întreagă, pentru a cunoaşte cât mai multe despre puterea diavolească, despre meşteşugul şi lucrarea vrăjitoriei. A învăţat tot ce se putea cunoaşte în Grecia şi a ajuns până în India, devenind unul dintre cei mai temuţi vrăjitori ai vremii.

Contemporan cu el, în Antiohia, trăia fecioara Iustina, care, aflând despre Iisus Hristos, a început să citească şi să cunoască despre credinţa creştină. In cele din urmă, ea s-a botezat şi a ajuns să îi convertească chiar pe părinţii ei după trup. Diavolul, care este duşmanul omului, a pus în mintea şi în inima unui tânăr pătimaş gândul să o ceară în căsătorie. După cum ne spun hagiografii, ea se făgăduise Mântuitorului Hristos şi dorea să îşi petreacă viaţa în curăţenie, aşa cum ne-am gândi noi, astăzi, în monahism.

In secolul al III-lea, viaţa monahală nu era foarte bine conturată, nu era organizată aşa cum o cunoaştem astăzi, dar existau opţiuni individuale pentru viaţa monahală, aşa cum a fost şi cea a Sfintei Muceniţe Iustina. De aceea, nu o pomenim drept cuvioasă, aşa cum îi pomenim pe monahi, ci o pomenim „Sfânta Muceniţa Iustina fecioara", care a dus o viaţă feciorelnică. Tânărul care o peţea, fiind refuzat, s-a dus la Ciprian şi, împins de diavol, i-a cerut să facă vrăjile pe care le cunoaşte, ca să o determine pe Iustina să se căsătorească cu el. Ciprian a încercat, în mai multe rânduri, dar nu a reuşit să o determine la aceasta, chiar dacă ajunsese să cunoască foarte bine tainele vrăjitoriilor din acele vremuri. Dezamăgit, a renunţat la vrăjitoria lui, la toată ştiinţa lui şi la cărţile pe care le avea şi, arzându-le, s-a botezat şi a devenit creştin! A ajuns episcop, L-a mărturisit pe lisus Hristos, devenind mucenic, şi, de-aceea, iată că este pomenit, în fiecare an, în a doua zi a lunii octombrie, dimpreună cu Sfânta Iustina, care a fost, şi ea, martirizată.

Interesant şi de reţinut este un lucru, pe care aş vrea să vi-l pun la suflet, în această seară: dintr-un vrăjitor foarte vestit şi temut, Sfântul Ciprian a ajuns să fie el însuşi de temut vrăjitorilor, de atunci şi până astăzi, prin faptul că a devenit creştin, şi-a sfinţit viaţa şi L-a mărturisit pe Hristos, prin preţul vieţii sale. Este foarte interesant: dintr-un vrăjiţi'!' deosebit, să devii un leac şi o pavăză împotriva vrăjitorilor. Din aceasta, învăţăm că, şi din cele mai adânci căderi ale demnităţii umane, se poate ajunge la cele mai înalte, dacă ştii să îţi sfinţeşti viaţa, să II mărturiseşti pe Hristos, cu adevărat, şi să te jertfeşti pentru El! Aşadar, este foarte important să luăm aminte ca, deşi, nu de puţine ori, ajungem sa trăim adâncul păcatului, avem, totuşi, şansa să cunoaştem înălţimea cerului, respectiv împărăţia lui Dumnezeu!

Inchei, printr-un avertisment. Citirea Acatistului Sfântului Ciprian este de mare folos pentru noi, creştinii, inclusivîn lupta împotriva celor care ne fac rău, prin vrăji, farmece sau descântece. Dar dezlegările, molitvele sau exorcismele, nu! Acestea ţin de slujirea Bisericii. In vechime, exorciştii erau o categorie a clerului, erau oameni pregătiţi, specializaţi, formaţi pentru această lucrare. Şi astăzi, nu oricine face exorcisme sau dezlegări, căci, în general, exorcismele presupun rugăciuni, care îl blestemă pe cel rău, deci intrarea într-o luptă făţişă cu cel rău. Nu se citesc la întâmplare şi de către oricine, ci trebuie să fie impusă o rânduială, care sa-i păzească şi să-i acopere, atât pe cel care le citeşte şi le rosteşte, respectiv pe preot, cât şi pe cel pentru care se citeşte.

Arhim. Dumitru Cobzaru

Fragment preluat din cartea "Amvon, vol III"; Editura Renasterea

Cumpara cartea "Amvon, vol III"

 

Pe aceeaşi temă

12 Septembrie 2018

Vizualizari: 440

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ciprian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE