Sfantul Mucenic David, Imparatul Trapezuntului

Sfantul Mucenic David, Imparatul Trapezuntului Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic David, Imparatul Trapezuntului, este praznuit pe 1 noiembrie impreuna cu cei trei fii ai sai si cu nepotul sau, Alexie. 

David a II-lea Trapezunt sau David Comnen (n. cca. 1408 - d. 1 noiembrie 1463), fiul lui Alexios al IV-lea si al sotiei sale, Teodora, a fost ultimul imparat al Trapezuntului. A fost  casatorit cu Elena Cantacuzino, iar in 1458 si-a succedat fratele, pe Ioan al IV-lea Caloian, la tronul Imperiului din Trapezunt, in defavoarea nepotului sau Alexis al V-lea care era doar un copil. David al II-lea Comnenul a domnit trei ani, pana pe 15 august 1461.

Pe 15 august 1461, Mahomed al II-lea, dupa un asediu violent, a ocupat capitala Marilor Comneni din Trapezunt. Grecii din Pont au trait momente dificile si critice. In nenumarate randuri acestia au simtit "suflarea mortii". Imparatul David Comnenul a fost luat ostatic impreuna cu cei trei fii ai sai si nepotul sau, Alexie al V.-lea Au fost dusi la Adrianopol. Salvarea Trapezuntului era de acum imposibila.

"Sinaxarul anonim" face referire la moartea muceniceasca a acestora: "Pe 26 martie, in cel de-al 11-lea indiction al anului 1463, intr-o zi de sambata, la ceasul al treilea, Sfantul nostru Stapan si Imparat al Trapezuntului Domnul David, Marele Comnen, a fost intemnitat in Turnul din Adrianopol, in lanturi. [...] Pe 1 noiembrie, duminica, in ceasul al patrulea al noptii, a fost ucis cu sabia impreuna cu cei trei fii ai sai si cu nepotul sau, in anul 1463, in cel de-al 12 indiction, in Constantinopol".  Acest text din sinaxar a fost gasit intr-un manuscris al unei Evanghelii, aflat in Manastirea Maicii Domnului de pe Insula Halki. In prezent, manuscrisul se afla in skevofilakionul Patriarhiei Ecumenice.

Cand Imparatul David s-a infatisat inaintea lui Mahomed al II-lea, cel din urma i-a prezentat doua variante: sa ramana in viata cu conditia sa  paraseasca credinta crestina si sa imbratiseze mahomedanismul, sau moarte sa si a familiei sale. Imparatul David i-a raspuns insa lui Mahomed: "Nicio tortura nu ma poate aduce in stare sa renunt la credinta parintilor mei". Astfel, Imparatul David, ultimul imparat al Trapezuntului, s-a mutat la cele vesnice schimband coroana imparateasca, cu o cununa muceniceasca.

Ramasitele acestora au fost imprastiate in mediul rural. Imparateasa Elena Cantacuzino s-a retras in afara orasului si, in secret, a ingropat trupurile mucenicilor.

Radu Alexandru

04 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1124

Voteaza:

Sfantul Mucenic David, Imparatul Trapezuntului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE