Sfantul Mucenic Halvard Norvegianul

Sfantul Mucenic Halvard Norvegianul Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Halvard Norvegianul (+1043, sarbatorit la 15 mai)

Sfantul Mucenic Halvard Norvegianul este cinstit pana astazi ca patron al orasului Oslo (a carui stema il infatiseaza tinand in maini trei sageti si o piatra de moara) si al celor nevinovati. Mai multe parohii ortodoxe din Norvegia si numeroase biserici catolice si asezaminte filantropice crestine il au ca ocrotitor.

Sfantul Halvard s-a nascut in jurul anului 1020, in satul Husaby, in partea de sud-est a Norvegiei. Se tragea dintr-o familie instarita: tatal lui, Vebjørn, era negustor pe marile nordului, iar mama sa, Torny, era ruda apropiata a Sfantului Rege Olav, crestinatorul Norvegiei. Parintii lui Halvard erau crestini si l-au crescut de mic in duhul invataturii crestine si mai ales al jertfirii pentru ceilalti. Halvard a ajuns, asemenea tatalui sau, negustor.

In primavara anului 1043, tanarul Halvard se afla pe malul marii, pregatindu-si corabia pentru a trece fiordul Drammen. In acest timp a vazut o femeie tanara, insarcinata, alergand ingrozita spre el, cu hainele rupte si ochii plini de lacrimi. Printre suspine, tanara, care era o sclava, i-a spus sfantului ca trei barbati o urmareau, invinuind-o ca furase ceva din cortul lor. Femeia a inceput sa jure ca este nevinovata, rugandu-l pe Halvard sa nu o lase in mainile cruzilor urmaritori. Sfantul s-a umplut de mila si i-a spus femeii sa urce in corabie si sa nu se teama de nimic. Cei doi au inceput sa strabata fiordul Drammen, incercand sa scape de vikingii care ii urmareau. In cele din urma, l au ajuns pe Halvard si l-au somat ca sa le-o predea pe femeie, insa le-a raspuns ca nu le poate implini cererea, pentru ca aceasta jurase ca nu furase nimic si le-a promis ca va plati el insusi tot ce le lipsea. Urmaritorii s au infuriat si mai mult si i-au spus sfantului ca daca nu le va preda femeia imediat, il vor omori si pe el.

Halvard s-a aratat neinduplecat, iar paganii luandu-si arcurile, au inceput sa traga in cei doi. Trei sageti au strapuns trupul lui Halvard, lasandu-l neinsufletit in corabie, iar femeia insasi a murit sub ploaia de sageti a barbarilor. Dupa ce si-au vazut fapta marsava implinita, barbatii au legat de gatul lui Halvard o piatra de moara si l-au aruncat in mare. Potrivit traditiei, trupul tanarului mucenic, in loc sa se scufunde, plutea pe apa. In scurta vreme in jurul lui Halvard s-au adunat multime de oameni, intelegand prin aceasta minune ca dobandisera un nou sfant in cer. Au luat cu mare dragoste moastele martirului viking si le-au asezat cu evlavie intr-o biserica din orasul Oslo, avandu-l ca model si rugator pe marturisitorul lui Hristos Halvard, cel care isi daduse viata pentru a implini porunca Mantuitorului: "Mai mare dragoste ca aceasta nimeni nu are: ca sufletul sau sa si-l puna pentru semenul sau.” (Ioan 15, 13) La moastele sale au inceput sa aiba loc minuni, iar lumea venea de pretutindeni pentru inchinare si primenire sufleteasca. In anul 1130, pe locul unde odihneau moastele sfantului, a fost ridicata o biserica de piatra, iar Halvard a devenit ocrotitorul orasului Oslo. Din pacate, azi nu se mai pastreaza decat ruinele acestei biserici, iar moastele sfantului au disparut.

24 Mai 2012

Vizualizari: 2511

Voteaza:

Sfantul Mucenic Halvard Norvegianul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE