Sfantul Mucenic Ignatie

Sfantul Mucenic Ignatie Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Ignatie este cinstit pe 20 decembrie. Sfantul Ignatie este numit "Teoforul" care inseamna "purtator de Dumnezeu". Este copilul pe care Mantuitorul l-a luat in brate atunci cand a rostit cuvintele: "Lasati pruncii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca unora ca acestia este imparatia cerurilor". Sfantul Ignatie a fost hirotonit episcop in Antiohia de catre Sfintii Apostoli. Pentru ca a refuzat sa jertfeasca zeilor a fost fost trimis la Roma pentru a fi dat la fiare in circ. In drum spre Roma, sub escorta a zece soldati, Sfantul Ignatie i-a indemnat pe cei pe care ii intalnea sa paraseasca credinta in idoli. A primit cununa muceniciei in vremea domniei imparatului Traian, fiind mancat de fiarele salbatice din circul roman. Iata ce graia inainte de martiriul sau: "Lasati-ma sa fiu mancare fiarelor, prin care pot dobandi pe Dumnezeu. Sunt grau al lui Dumnezeu si sunt macinat de dintii fiarelor, ca sa fiu paine curata a lui Hristos". Daca nu cunoastem exact data nasterii sale, stim ca a trecut la cele vesnice pe 20 decembrie, anul 107 d. Hr.

Istoria bisericeasca il numara pe Sfantul Ignatie intre parintii apostolici, alaturi de Sfantul Clement Romanul si Sfantul Policarp al Smirnei, ca persoane care au trait si au avut contact direct cu o parte dintre Apostolii Mantuitorului.

Origen spune ca "martirul, fiind un om generos si vrand sa rascumpere binefacerile primite de la Dumnezeu, cauta cu ce masura ar putea aduce multumire Domnului pentru toate cate le-a primit de la El. Si nu gaseste nimic pe potriva binefacerilor care sa poata fi daruit lui Dumnezeu drept recunostinta, decat moartea de martir".

Obiceiuri de Ignat

Exista obiceiul ca de Ignat sa fie taiat porcul. Traditia spune ca e bine sa fie taiat pana in aceasta zi, pentru ca dupa Ignat porcul nu mai mananca si slabeste pentru ca si-a visat cutitul si cunoaste ca va muri. Exista credinta ca e bine sa vezi sange in aceasta zi. De Ignat, copiii mici erau urcati pe porcul taiat, ca sa fie feriti de boli in anul urmator.

Iulian Predescu
 

Pe aceeaşi temă

17 Decembrie 2019

Vizualizari: 1125

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ignatie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE