Sfantul Mucenic Ignatie Athonitul

Sfantul Mucenic Ignatie Athonitul Mareste imaginea.

Noul Cuvios Mucenic Ignatie Athonitul este cinstit pe 9 noiembrie si pe 1 mai, impeuna cu Sfintii Noi Mucenici Eftimie si Acachie. S-a nascut in Eski Zagora, provincia Tarnovo (Bulgaria). A primit la botez numele Ioan.

Din dragoste pentru monahism, ajunge la manastirea Rila. Aici duce o viata duhovniceasca aleasa, alaturi de un batran. Din cauza demonului furiei, se ridica impotriva batranului. Speriat de cele intamplate, decide sa paraseasca manastirea.

Din cauza razboiului dintre turci si sarbi, tatal a fost ucis, iar mama si surorile sale, obligate sa treaca la islam. Incercand sa se ascunda de furia turcilor, ajunge la Bucuresti. Aici il cunoaste pe viitorul Nou Mucenic Eftimie. Dupa o vreme, revine in satul natal, iar de aici pleaca din nou in Sfantul Munte. Se instaleaza in Manastirea Grigoriu si apoi vietuieste la schitul Sfanta Ana.

Dupa multe nevointe, este tuns in monahism, primind numele Ignatie. Dupa trecerea la cele vesnice a batranului de la Sfanta Ana, alaturi de care vietuia, ia hotararea de a trai la Kavsokalivia. Aici afla de martiriul prietenului sau, Noul Mucenic Eftimie. Dupa ce a primit vestea trecerii la cele vesnice a prietenului sau Eftimie, decide sa se pregateasca si el de martiriu. Primind binecuvantarea parintilor si insotit de monahul Grigorie, pleaca la Constantinopol ca sa-L marturiseasca pe Hristos.

Ajunge in fata vizirului si ii marturiseste acestuia ca a fost silit sa se lepede de Hristos si ca a facut acest lucru numai prin cuvant. "Am venit acum, aici, ca sa-mi iau inapoi vorbele pe care le-am spus atunci, si sa-L marturisesc pe Hristos ca singurul Dumnezeu adevarat", a grait Ignatie inaintea vizirului.

La auzul acestor cuvinte, vizirul i-a spus:

- Lasa, omule, prostiile, zise vizirul. Vino-ti in fire. Gandeste-te ca daca vrei sa mergi pe calea aceasta, vei avea de indurat chinuri infricosatoare si, la urma, moartea. Insa, poti sa alegi cealalta cale, alaturi de noi. Iti vom da bogatii si functii inalte si vei trai fericit si indestulat toata viata.

- Darurile tale si demnitatile, spuse sfantul, ti le daruiesc tie, care iubesti ceea ce este trecator, iar chinurile si moartea, cu care tu ma ameninti, nu este ceva nou pentru mine.

Stiam ce ma asteapta inainte sa vin aici. Chiar de aceea am venit, ca sa sufar moarte pentru Iisus Hristos, adevaratul Dumnezeu, ale Carui daruri si Imparatie sunt vesnice.

Pentru cele marturisite, a indurate chinuri cumplite, dar a ramas neclintit in credinta sa, fiind condamnat la moarte prin spanzurare. Astfel, pe 8 octombrie 1814 a trecut la cele vesnice.

Particele din sfintele sale moaste se afla la Manastirea Iviron.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

08 Octombrie 2018

Vizualizari: 1885

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ignatie Athonitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE