Sfantul Mucenic Manuil Criteanul

Sfantul Mucenic Manuil Criteanul Mareste imaginea.

Sfântul Nou Mucenic Manuil Criteanul este cinstit pe 5 martie.

Sfântul Manuil s-a născut la Sfakion, în ostrovul Cretei, din părinţi creştini, însă când turcii au supus Sfakionul, după nereuşita răscoalei greceşti din 1770, ei l-au prins pe tânărul Manuil. Fiind foarte uimiţi de priceperea lui în tot ceea ce îi cereau să facă, l-au silit să se facă musulman, tăindu-l împrejur după obiceiul lor.

Dar Manuil nu şi-a uitat obârşia creştină, şi până la urmă a izbutit să scape de stăpânii lui, fugind în insula Mikonos. Acolo s-a reîntors la Biserică, mărturisindu-şi păcatele, făcând canon de pocăinţă şi primind Mirungerea.

Mai apoi s-a căsătorit cu o femeie din Mikonos şi au avut şase copii. Dar cel viclean, dorind a-i face şi mai mult rău lui Manuil, a stârnit în inima soţiei lui pofta pentru un alt bărbat, cu care a căzut în preacurvie.

Manuil, temându-se de Dumnezeu şi voind a-I ţine poruncile cu orice preţ, nu s-a înfuriat pe soţia sa şi nici nu a făcut-o de ruşine faţă de ceilalţi, ci a părăsit liniştit casa, luându-şi cei şase copii, apoi a închiriat o altă casă spre a continua să trăiască acolo.

Totuşi, cel viclean nu l-a lăsat în pace pe Manuil, stârnind ură împotriva lui în inima cumnatului său. Neştiind de preacurvia surorii sale faţă de Manuil, a ajuns foarte lesne să creadă că Manuil s-a purtat în chip defăimător faţă de sora lui. Deci a căutat prilej să se răzbune pe Manuil.

Intr-o zi, Manuil se întorcea din Samos la Mikonos cu barca încărcată cu lemne. Un vas turcesc s-a apropiat de barca sa şi a oprit-o pentru a o cerceta, după cum se obişnuia. S-a întâmplat ca cumnatul lui Manuil să se afle pe acel vas turcesc, lucrând pentru aga care era stăpânul corăbiei. Văzându-l pe Manuil, s-a grăbit să-i spună acelui agă că Manuil fusese musulman, dar trecuse la creştinism. Pentru turci aceasta era o crimă ce se pedepsea cu moartea. Deci aga l-a întrebat pe Manuil despre credinţa sa, ameninţându-l cu chinuri şi moarte de nu se va lepăda de creştinism. Intărit de  Sus, Manuil a răspuns doar: „M-am născut creştin, sunt creştin, şi creştin vreau să mor!"

Furios, aga l-a dat pe Manuil în mâna ostaşilor săi spre chinuire, apoi l-a luat la Chios ca să-l înfăţişeze marelui amiral al flotei sultanului. Inainte de a ajunge la Chios, Manuil a cerut unui bărbat din Hidra, aflat pe corabie, ca după ce coboară la mal să meargă şi să-i aducă un preot ca să se spovedească. Dar nici un preot nu a vrut să se ducă la el, de frica agarenilor. Totuşi, unii preoţi i-au dat acelui trimis din Hidra sfaturi tainice şi cuvinte de îmbărbătare pentru Manuil. Primind acele cuvinte de mângâiere şi îndemn, Manuil s-a întărit spre a înfrunta mucenicia cu vitejie. El zicea: „Ce dacă mor azi ori mâine? Dacă lumea aceasta trece, decât să ajung ziua de mâine osândit, mai bine să mor azi pentru credinţa mea şi să-mi mântuiesc sufletul." Deci, după ce şi-a apărat liniştit credinţa înaintea amiralului turc, Manuil a fost dus la osândă. Ca un miel nevinovat dus la tăiere, fără a aştepta să i se spună, a îngenuncheat şi şi-a aplecat capul spre a primi lovitura săbiei. Dar călăul, cuprins pe neaşteptate de frică, a aruncat sabia şi a fugit. Aceasta a adus mare tulburare între turci, dar mucenicul şi-a păstrat cumpătul. Apoi un alt ostaş, care nu fusese pus, a luat sabia şi a început să-l lovească pe Manuil, dar nu a izbutit să-i taie capul. Deci l-a aruncat pe mucenic la pământ şi l-a ucis tăindu-i gâtul.

Sfântul Manuil, care a suferit cu atâta nevinovăţie de-a lungul vieţii, şi-a dat cu bucurie sufletul mucenicesc în mâinile Răscumpărătorului său, la 15 martie 1792.

David si Mary Ford

Casatoria cale spre sfintenie, Editura Sophia

Cumpara cartea "Casatoria cale spre sfintenie"

 

27 Februarie 2018

Vizualizari: 960

Voteaza:

Sfantul Mucenic Manuil Criteanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE