Sfantul Pahomie cel Mare

Sfantul Pahomie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Pahomie cel Mare este cinstit pe 15 mai. Sfantul Pahomie este intemeietorul si organizatorul vietii monahale de obste. S-a nascut in tinutul Tebaidei Egiptului, in jurul anului 292, din parinti pagani. A fost luat fortat in armata si a participat la diferite campanii de razboi. In timpul acestor campanii, cunoaste multi crestini si impresionat de viata acestora, primeste botezul in cetatea Oxirinhos, din Tebaida de Sus. Apoi ajunge ucenicul pustnicului Palamon. Programul ascetic urmat in tinerete de Sfantul Cuvios Pahomie cel Mare la scoala avvei Palamon prevedea veghe jumatate din timpul noptii, iar pe timpul intregii zile recitare a numeroase cuvinte din Sfanta Scriptura. La acestea se adauga lucrul mainilor pentru subzistenta trupului, surplusul fiind oferit saracilor. Regimul alimentar era de asemenea foarte strict: nici ulei, nici vin, nici mancaruri gatite, o masa pe zi sau chiar una la mai multe zile, 60 de rugaciuni ziua si 50 noaptea.

Mai tarziu, sporind in viata duhovniceasca se va aduna in jurul sau o multime de ucenici. Pahomie "conducea" prin slujirea ucenicilor: pregatea masa, raspundea la usa si ingrijea bolnavii. Se impovara cu toate aceste "ascultari" pentru ca dorea ca ucenicii sai sa fie liberi de grijile lumesti: "Sa aveti cugetul vostru la cele aflate in Psalmi si in restul Bibliei, in special in Evanghelie. Cat despre mine, eu aflu odihna in slujirea lui Dumnezeu si a voastra potrivit poruncilor lui Dumnezeu".

Sfantul Pahomie a trecut la Domnul in al 55-lea an al vietii sale, rapus de ciuma, si a fost ingropat in manastirea sa din Tabenisi.

Sfantul Pahomie a introdus sistemul chinovial de nevointa pe care il avem in majoritatea manastirilor pana astazi. Conceptia ca monahul este asemenea unui soldat care trebuie sa lupte in formatie pentru a nu ramane izolat in fata primejdiei gandurilor rele este un alt atu al monahismului chinovial in raport cu celelalte forme de monahism, dar in special in raport cu cel de tip anahoretic: „Vai celui singur care cade si nu este cel de-al doilea care sa-l ridice. Incapatanarea si mandria incatuseaza sufletul singuraticului. Ca prin ce sa-si arate umilinta sa acela care nu are pe nimeni fata de care sa se arate mai umilit? Cum sa se obisnuiasca in rabdare, de vreme ce nimeni nu se opune voii lui?“, iar in alta parte Sfantul Vasile marturiseste: „Stim ca traiul la un loc cu mai multe persoane este mai de folos, pentru mai multe motive: intai pentru ca nici unul dintre noi nu este in stare sa-si satisfaca singur cerintele trupului sau, iar pentru castigarea celor necesare avem nevoie unul de altul. Caci precum piciorul are o anumita putere, dar are nevoie si de o alta, caci fara ajutorul celorlalte membre nu gaseste nici energia proprie indeajuns de tare sau suficienta pentru nevoile sale, nici nu are cu ce sa inlocuiasca ce-i lipseste, la fel si in viata solitara: ceea ce avem devine fara folos si ceea ce nu avem nu se poate gasi, fiindca Dumnezeu Creatorul a hotarat sa avem trebuinta unul de altul, precum s-a scris, ca sa ne legam intre noi“.

Meritul si noutatea vietii cenobitice sau de obste intemeiate cu ajutorul Regulii Sfantului Pahomie cel Mare este acela de a fi impacat idealul singuratatii cu cel al vietii comunitare.

Rugaciune catre Sfantul Pahomie cel Mare

Prefericite si Preacuvioase Parinte Pahomie, asculta-ne pe noi pacatosii, care ne rugam tie: du rugaciunea catre milostivul si iubitorul de oameni Dumnezeu, caci tu pururea salti in bucurie cu Sfintii si cu puterile cele fara de materie inaintea Lui. Roaga milostivirea lui Dumnezeu sa nu ne osandeasca pentru faradelegile noastre, ci sa faca cu noi dupa mare mila Lui. Cere pentru noi viata pasnica, sanatate trupeasca si sufleteasca, roduri imbelsugate pamantului, intru toate belsug si binefacere, iar noi sa-i intoarcem toate bunatatile cele daruite noua, spre marirea Lui si binecuvantarea si ajutorul Lui. Intareste-ne, Doamne, pe calea care duce la locasurile celor Sfinti, unde este glasul neincetat al laudatorilor care vad pururi frumusetea cea nespusa a fetei Tale, Sfanta Biserica Ta o fereste de dezbinari, pe credinciosi intareste-i, ratacitii intoarce-i pe calea credintei, pe toti ne mantuieste spre slava lui Dumnezeu dupa mare mila Ta. Iar noi cu multumire ne vom inchina Preasfintei Treimi in trei fete: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Iulian Predescu
 

Pe aceeaşi temă

15 Mai 2023

Vizualizari: 3501

Voteaza:

Sfantul Pahomie cel Mare 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Pahomie cel Mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE