Sfantul Polydoros

Sfantul Polydoros Mareste imaginea.

Sfantul Polydoros este praznuit pe 3 septembrie. Sfantul Polydoros a fost martirizat in Noul Efes pe 3 septembrie 1794. Nascut in Nicosia Ciprului, se ocupa cu comertul. Din relatarea vietii sale aflam ca la o petrecere, din cauza betiei, s-a lepadat de Hristos si a trecut la Islam. Cand s-a trezit, a plans cu amar cele petrecute. Gaseste alinare la mitropolitul din Beirut, care l-a sfatuit sa petreaca o vreme intr-o manastire din Liban. Pleaca insa, inainte de a fi uns cu Sfantul Mir, si ajunge dupa multe ispite in insula Chios, unde il intalneste pe Sfantul Macarie Notaras.

Dupa multe nevointe, este uns cu Sfantul si Marele Mir si impartasit cu Trupul si Sangele Domnului. Aprins de dorul muceniciei, ajunge in Noul Efes (Kusadasi). Ajuns in fata muftiului ii spune:

"Am cumparat doua pistoale, unul este bun, celalalt e stricat si nu il vreau. Este legal sa il dau inapoi aceluia care m-a inselat?" "Este", a raspuns muftiul. Il roaga sa ii dea in scris, iar acela i-a dat. Imediat s-a indreptat spre judecator, i-a dat hartia de la muftiu si i-a marturisit istoria sa.

"Si cine este cel care te-a inselat?", il intreba judecatorul.

"Tu", ii raspunse Sfantul.

"Eu, ii spuse judecatorul, nu te cunosc si nu te-am mai vazut vreodata".

"In urma cu zece ani, altcineva statea in locul tau si acela m-a pacalit. M-a facut sa ma lepad de credinta mea si am devenit musulman. Dar am plecat si m-am dus in Francia, acolo m-am scufundat in pacat, pentru ca mi-am lasat credinta mea. Acum am venit sa iti dau pecetea pe care mi-ai dat-o si sa mor crestin".

"Daca vrei sa fii ghiaur, mergi, mai copile, unde doresti si traieste cum vrei", ii raspunse judecatorul.

"Nu, ii raspunse, vreau sa fiu crestin, iar semnul pe care mi l-ai facut (era vorba de circumcizie) nu vreau sa il mai vad; de asta am venit, ca sa ti-l dau inapoi."

"Esti nebun?", ii spuse judecatorul.

"Nu, sunt bine si stiu ce spun."

"Vino-ti in fire, pentru ca din mainile mele nu iesi viu".

"M-am gandit la toate, ii raspunde Sfantul, si am nadejdea in Hristos ca ma va ajuta si ma va pune in Rai. Si voi veti fi pedepsiti daca nu va intoarceti din intuneric si din invatatura gresita in care traiti. Ceea ce credeti voi este de ras, sunteti oameni carora le plac pacatele trupesti, plini de rautate si in inselare."

In urma acestei conevrsatii, judecatorul a decis sa fie inchis si supus la multe chinuri. Pentru ca nu s-a lepadat de Hristos, a fost condamnat la moarte prin spanzurare.

Trupul sau a fost ingropat de un crestin. Mentionam ca cinstitul cap al Sfantului Polydoros se afla in Biserica Sfintei Ecaterina din cartierul Pláka, in Atena.

Iulian Predescu

02 Septembrie 2019

Vizualizari: 148

Voteaza:

Sfantul Polydoros 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Polydoros

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE