Sfantul Simon Zilotul, mirele din Cana Galileii

Sfantul Simon Zilotul, mirele din Cana Galileii Mareste imaginea.

Sfantul Simon Zilotul este cinstit pe 10 mai. A fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Este numit "Zilotul" pentru zelul sau deosebit cu care a luminat sufletele multor oameni. Uneori este cunoscut sub denumirea de Cananeul, datorita faptului ca era originar din Cana Galileii. Potrivit Traditiei, el este mirele din Cana Galileii, la nunta caruia Mantuitorul a prefacut apa in vin. Exista si Traditia ca el ar fi facut parte din gruparea evreilor zeloti, persoane care refuzau sa plateasca tribut romanilor.
Dupa pogorarea Sfantului Duh, Sfantul Apostol Simon Zilotul a propovaduit Evanghelia din Egipt in Mauritania, din Bretania pana in Persia. Cand paganii au vazut cat de multi oameni trec la crestinism datorita lucrarii sale, l-au prins si l-au rastignit in orasul Suanir din Persia.

Particele din moastele Sfantului Simon Zilotul sunt prezente in biserica Parohiei Podeanu din Bucuresti. Amintim ca episcopul Valerian Zaharia a cumparat in anul 1958, din Creta, particele din sfintele sale moaste. Dupa ce s-a retras fortat la pensie din scaunul episcopal al Oradiei, ajunge in Bucuresti si locuieste in casa parohiala a bisericii Podeanu pana la trecere sa la cele vesnice, in anul 1996. A lasat in dar parohiei care s-a ingrijit de dansul, moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul. Numele bisericii (Podeanu) provine de la principalul ei ctitor, Nicolae Podeanu, cel care a dontat atat terenul cat si o suma insemnata de bani pentru ridicare acestei biserici.

Sfantul Apostol Simon Zilotul este praznuit pe 10 mai, dar si pe 30 iunie, alaturi de ceilalti 12 Apostoli.

Rugaciune pentru cei casatoriti, catre Sfantul Apostol Simon Zilotul

Sfinte, slavite si intrutotlaudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai invrednicit a-L primi in casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos si pe Preacurata Lui Maica, Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoarea, si a fi insuti vazator al preaslavitei minuni a Domnului! Cu credinta si cu dragoste ne rugam tie: cere de la Hristos Domnul sa prefaca sufletele noastre iubitoare de pacat in vase vrednice ale harului; pazeste-ne si ocroteste-ne cu rugaciunile tale de ispitele diavolesti si de caderile in pacat, si mijloceste ca sa primim de Sus ajutor in vremea trandavirii, ca sa nu ne poticnim de piatra smintelii, ci sa umblam fara abatere pe calea cea mantuitoare a poruncilor lui Hristos, pana ce vom ajunge la fericitele locasuri ale Raiului, unde tu acum salasluiesti si te veselesti. Asa, Apostole al Mantuitorului, nu ne rusina pe noi, cei ce nadajduim cu tarie la tine, ci fii noua ajutator si acoperitor toata viata noastra, si ne ajuta a savarsi viata aceasta vremelnica intru buna credinta si cu placere de Dumnezeu, a dobandi sfarsit crestinesc si pasnic, a ne invrednici de raspuns bun la Infricosatoarea Judecata a lui Hristos, ca scapand de vamile vazduhului si de tirania cumplitului stapanitor al acestei lumi, sa mostenim Cereasca Imparatie si sa preaslavim numele cel de mare cuviinta al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2019

Vizualizari: 2342

Voteaza:

Sfantul Simon Zilotul, mirele din Cana Galileii 3.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE