Sfantul Valentin

Sfantul Valentin Mareste imaginea.

SFANTUL SFINTIT MUCENIC VALENTIN

In fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei crestine. Este vorba de Sfantul Sfintit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea, el a ramas in constiinta Bisericii lui Hristos ca vindecator al celor bolnavi si sfant al iubirii crestine si al familiei. In plina zi de sarbatoare, Sfantul Valentin ii binecuvanteaza pe credinciosii romani, o particica din sfintele sale moaste fiind depuse in Biserica Delea Noua, din Bucuresti.

Viata Sfantului Sfintit Mucenic Valentin ne introduce in atmosfera primelor trei secole de crestinism.

O perioada trista a Bisericii, un rastimp al persecutiilor si al prigoanei impotriva crestinilor, in care au inflorit si s-au manifestat martirii, adica cei care L-au marturisit pe Mantuitorul Hristos cu pretul vietii lor. Sfantul Valentin s-a nascut in jurul anului 175, in localitatea romana Interamna (astazi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno. Datorita vietii sale virtuoase, Valentin va fi ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de catre papa Victor I, in anul 197.

Remarcabil propovaduitor al Cuvantului lui Dumnezeu, facator de minuni si vindecator, Sfantul Valentin a fost foarte iubit de catre toti credinciosii sai. Mai mult, datorita credintei sale puternice si a bogatei activitati taumaturgice, episcopul a convertit la crestinism importanti dregatori romani. Printre minunile savarsite de mucenic amintim vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boala foarte grea; tamaduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman Craton, eveniment in urma caruia s-au botezat Craton si intreaga familie a acestuia, impreuna cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfantului Valentin: Procul, Efiv si Apolonie. Nu trebuie omisa nici minunea vindecarii tanarului Avundie, fiul eparhului cetatii, precum nici blandetea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvantat prin Taina Sfintei Casatorii legatura dintre o tanara crestina cu un soldat pagan, proaspat convertit la credinta in Hristos. De altfel, acest din urma eveniment i-a adus Sfantului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii si al familiei crestine.

Traind intr-o perioada a persecutiilor impotriva crestinilor – este vorba de domnia imparatului Marcus Aurelius – Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Impreuna cu Valentin au primit sfarsitul mucenicesc si ucenicii acestuia: Procul, Efiv si Apolonie, in anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse si ingropate in cetatea Interamna, in glas de rugaciune al poporului dreptcredincios adunat sa-i intampine pe acesti vrednici mucenici ai lui Hristos.

Locul Sfantului Valentin in calendarul ortodox

Sfantul Mucenic Valentin este cinstit de Biserica Ortodoxa Romana in fiecare an, fiind amintit in calendarul ortodox la data de 30 iulie. Din nefericire, in absenta unei culturi ortodoxe si cazand prada traditiei profane, multe persoane asimileaza sarbatoarea sfantului cu data de 14 februarie. Ne aflam insa, am putea spune, in fata unui dublu paradox. Mai intai datorita faptului ca, desi de 'Valentines Day' a auzit toata lumea, totusi despre viata Sfantului Mucenic Valentin nu cunoaste nimeni mai nimic. Pe de alta parte, cu toate ca ziua de 14 februarie este dedicata unui 'sfant Valentin', totusi calendarul ortodox nu leaga de aceasta data calendaristica nici un sfant cu acest nume.

Fundamentandu-se pe o sarbatoare catolica, cu specific occidental, care odata cu trecerea timpului a capatat accentuate valente profane, straine spatiului ortodox, sarbatoarea Sfantului Valentin este denaturata si transformata intr-un eveniment de marketing si intr-o 'sarbatoare fara sarbatorit'. Pilda de sfintenie si mucenicie a Sfantului Valentin, precum si darul acestuia de vindecator al celor bolnavi si ocrotitor al virtutii dragostei crestine si al familiei pot fi aflate doar in Biserica lui Hristos, locul in care mucenicul crestin a predicat, a binecuvantat si a marturisit pe Dumnezeul cel Viu. Iar sarbatoarea lui, atat de draga indeosebi tinerilor, ar trebui sa reprezinte un prilej cum nu se poate mai potrivit de rugaciune si lauda aduse Mucenicului Valentin, ca unul care revarsa ajutorul sau familiilor si tinerilor de astazi.
Valentin „cel puternic in credinta…"

Din punct de vedere etimologic, morfemul Valentin/ Valentina este un nume augural, de origine latina, explicat in mod traditional prin participiul verbului valere, care se traduce prin a fi puternic, a fi sanatos. Intr-adevar, prin credinta sa energica, prin faptele sale deosebite, prin moralitatea exemplara si prin activitatea pastoral-misionara ireprosabila, Sfantul Mucenic Valentin a confirmat taria si puterea credintei in Hristos, precum si sanatatea vietii comunitatii pe care el a pastorit-o cu atata interes.

Un lucru ce trebuie subliniat este faptul ca in calendarul Bisericii Ortodoxe intalnim mai multi sfinti cu acest nume. Amintim astfel pe Sfantul Mucenic Valentin, preotul din Roma, care a primit moarte muceniceasca in jurul anului 268 si pe care Biserica noastra il sarbatoreste in fiecare an la data de 6 iulie; pe Sfantul Mucenic Valentin, episcopul de Terni, de a carui patimire am amintit mai sus, cinstit de Biserica Ortodoxa la data de 30 iulie; pe Sfantul Mucenic Valens (Valent) diaconul, originar din localitatea Elia, Ierusalim, devenit martir in anul 309, pomenit de Biserica Ortodoxa pe data de 16 februarie.

De asemenea, cu numele de Valentin, Biserica Ortodoxa cinsteste si un sfant episcop din Germania, secolul al IV-lea, considerat protector impotriva epilepsiei, precum si o sfanta mucenita pomenita in fiecare an la data de 10 februarie.

Sursa: Basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2013

Vizualizari: 17630

Voteaza:

Sfantul Valentin 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE