Sfintele Mucenite Perpetua si Felicitas

Sfintele Mucenite Perpetua si Felicitas Mareste imaginea.

Sfintele Perpetua si Felicitas sunt cinstite pe 1 februarie. Cand persecutiile lui Septimiu Sever s-au abatut si asupra Africii de Nord care apartinea Imperiului Roman, au fost luati prizonieri mai multi tineri catehumeni din orasul Thuburbo, azi Tebourba situat aproape la 50 km de Cartagina. Printre acesti tineri se numara si Perpetua, matroana romana, in varsta de 22 de ani, descendenta a unei familii instarite si educate. Alaturi de ea mai erau prezenti tinerii Saturninus, Secundulus, sclavul Revocatus, Saturus si Felicitas - sclava mucenitei Perpetua.

Sfintei Perpetua i s-a permis in temnita sa-si alapteze pruncul, iar din acest motiv, temnita i s-a parut un palat. Felicitas, care era insarcinata in luna a opta, va naste mai devreme o fata, pe care o va incredinta unei femei crestine.

Tatal Sfintei Perpetua, care era pagan, a incercat sa o faca sa renunte la credinta in Hristos. Insa, ea i-a raspuns: "Tata, vezi, de pilda, vasul acela care se afla acolo, un urcior sau altceva?" Si el a zis: "Il vad". Iar eu i-am zis lui: "Poate el fi numit cu alt nume, decat ceea ce este?" Si el a raspuns: "Nu!" "Tot asa si eu nu pot sa ma numesc altfel, decat ceea ce sunt, crestina!" Atunci, tatal tulburat de acest cuvant s-a repezit la mine ca sa-mi scoata ochii, dar m-a ranit numai, apoi, fiind invins, a plecat cu dovezile lui dracesti".

Dupa ce au fost dusi inaintea procuratorului Ilarian, acesti tineri au primit cu bucurie hotararea de a fi aruncati la fiarele salbatice pentru credinta in Hristos. Erau imbarbatati in duh de vederi ceresti, prin care cunosteau ca vor intra in Imparatia lui Dumnezeu.

Cand a sosit vremea sa fie aruncat in arena, la fiare, au dorit ca pe barbati sa-i imbrace cu vesmintele preotilor lui Saturn, iar pe femei cu cele ale preoteselor lui Demeter. Insa, pentru ca au refuzat, tribunul i-a lasat sa intre cu vesmintele pe care le aveau. In timpul patimirii pentru Hristos, Saturninus si Revocatus au fost atacati de un leopard si de un urs, Saturus, de un leopard, iar Perpetua si Felicitas, de o vaca salbatica. Perpetua a scapat de atacul animalului, iar gladiatorul care trebuia sa o omoare si-a gresit lovitura, nimerind-o intre coaste. Atunci, ea a luat mana soldatului in care avea sabia si a indreptat-o spre gatul ei. Astfel, a fost jertfita ca o oaie nevinovata pentru Hristos.

Iulian Predescu

31 Ianuarie 2023

Vizualizari: 1775

Voteaza:

Sfintele Mucenite Perpetua si Felicitas 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE