
Sfantul Mucenic Marcelin preotul
Sfantul Mucenic Petru exorcistul
Sfintii Marcelin si Petru sunt doi sfinti crestini din secolul al IV-lea, martirizati in Roma. Despre viata celor doi sfinti se stiu foarte putine lucruri. Astfel, se stie cu siguranta ca Marcelin era preot, iar Petru era exorcist, in vrema imparatului pagan Diocletian. Cei doi au murit pentru Hristos in anul 304, in cadrul persecutiei diocletiene.
Damasus I, papa al Romei intre anii 366-384, marturiseste ca a aflat istoria acestor doi sfinti chiar din gura celui care i-a executat (la ordinul imparatului), convertit mai apoi la crestinism. Marturia papei Damasus este cea mai veche sursa care aminteste de cei doi sfinti martiri.
El spune ca cei doi au fost martirizati intr-un loc ferit de ochii lumii, de catre magistratul Sever (Serenus), astfel incat crestinii sa nu poata lua trupurile lor, spre a le ingropa si cinsti dupa cuviinta. Astfel, neinfricatii intru credinta Marcelin si Petru au fost scosi din cetate, undeva la trei mile distanta de aceasta, si au fost pusi sa curete un loc salbatic, plin de maracini si pietre. Terminand de curatat locul cu pricina, persecutorul le-a taiat capetele si i-a ingropta in acel loc ascuns.
Cu toate acestea, Dumnezeu, care pe cei alesi ai Sai ii umple de cinste si lauda, indiferent de ostenelile vrasmase de a-i lasa ascunsi, a descoperit la doua femei crestine, anume Lucila si Firmina, locul exact al ingroparii trupurilor celor doi sfinti mucenici.
Astfel, cele doua femei au luat trupurile sfintilor si le-au adus in cetate, unde le-au ingropat, dupa cuviinta, cu multa evlavie, langa mormantul Sfantului Tiburtius, pe strada Labicana, in locul care va fi numit, mai apoi, Catacombele Sfintilor Marcelin si Petru.
Martiriul acestor doi sfinti a fost pus in scris undeva in secolul al VI-lea, cand a fost asociat cu martiriul altui sfant din vremea lor, anume cu al temnicerului Artemie, convertit la Hristos de catre preotul Marcelin. Sotia lui Artemie, anume Secunda (Candida), si fiica sa, Paulina, au fost si ele convertite la dreapta credinta in Hristos.
Urmand sfintilor martiri, Artemie a marturisit neinfricat credinta crestina, drept pentru care i se va si taia capul. La randul loc, Secunda si Paulina vor fi ingropate de vie, sub o gramada mare de pietre. Potrivit martirologiului amintit, ei au fost martirizati undeva pe straga Aurelia, intr-un loc numit Silva Candida (Silva Nigra, Lorium). Cel care a dus la indeplinire ordinul imparatului celui pagan a fost Dorotei, la randul sau, convertit la crestinism de catre papa Iulius I.
Cimitirul de pe strada Labicana a ajuns sa fie numit dupa numele celor doi martiri: "Catacombele Sfintilor Marcelin si Petru". Pe un perete al catacombei se afla o fresca antica deosebit de valoroasa: de o parte si de alta a lui Hristos stau Apostolii Petru si Pavel; de o parte si de alta a lor stau martirii Gorgonius, Petru, Marcelin si Tiburtius. Papa Damasus, care a deschis mormantul acestora, marturiseste cum, pe lespedea mormantului a scris un epitaf latin, cu informatiile despre martiriul lor.
Cei doi martiri au fost cinstiti de catre Biserica inca dintru inceput. Mormantul lor este amintit in "Martirologiul lui Ieronim", unde se afla si precizarea ca Marcelin era preot, iar Petru era exorcist. Potrivit acestui martirologiu, ziua lor de praznuire este 2 iunie. Incepand cu secolul al VII-lea, mormantul celor doi sfinti martiri va deveni un renumit loc de pelerinaj. Tot acum, praznuirea lor incepe sa fie generalizata, in Liturghiile si scrierile aghiografice locale.
Potrivit documentului "Liber Pontificalis", in cinstea Sfintilor Marcelin si Petru, imparatul Constantin cel Mare va ridica o mareata basilica. Biserica zidita de papa Damasus in cinstea lor fusese distrusa de catre goti. Dupa moartea mamei sale, anume imparateasa Elena, imparatul a inmormantat-o pe aceasta in biserica, intr-un mormant cu porfira, dand bisericii mari daruri in aur. Biserica va fi reparata mai tarziu, de catre Honoriu I si Adrian I.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.