Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

 
Pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste intreg soborul (adica adunarea) Puterilor ceresti celor fara de trup (adica al ingerilor), ai carui fruntasi sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, numiti la noi si Sfintii Voievozi. Dupa traditia biblica, arhanghelii (ingeri statatori dinaintea Tronului dumnezeiesc si purtatori la cer ai rugaciunilor celor drepti) sunt in numar de 7, dar in textele canonice nu apar nominalizati decat 3: Mihail, Gavriil si Rafail. In iconografia rasariteana este uneori reprezentat si un al patrulea arhanghel, nementionat in Biblie: Uriil.

 

Mihail este tinut, atat in Vechiul cat si in Noul Testament, drept capetenie a "ostirilor ceresti", fiind pedepsitorul direct al lui Lucifer (Satana), pe care l-a izgonit din cer ("Vazut-am pe Satana ca fulgerul cazand din cer") atunci cand acesta s-a trufit impotriva Ziditorului ("Pune-voi scaunul meu deasupra norilor" si "Voi fi asemenea Celui Preainalt").

 

In ce-l priveste pe Gavriil, acesta apare, in ambele Testamente, drept calauzitorul spre adevar si vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvantului dumnezeiesc, el fiind si cel ce-a vestit-o pe Sf. Fecioara ca avea sa devina Maica lui Dumnezeu ("Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei...").

Pe aceeaşi temă

11 Mai 2012

Vizualizari: 7387

Voteaza:

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE