Viata Sfantului Ioan Rusul

Viata Sfantului Ioan Rusul Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Rusul este praznuit pe 27 mai. Sfantul Ioan s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. In anul 1711 participa in razboiul dus de rusi impotriva turcilor. Este luat prizonier de catre tatari, vandut unui ofiter turc si dus in tinutul Procopie, din Asia Mica, aproape de Cezareea Palestinei.

Refuza sa renunte la credinta in Hristos, motiv pentru care va rabda multe suferinte. "Daca ma lasi liber in credinta mea, iti voi implini cu sarguinta poruncile. Daca ma silesti sa-mi schimb credinta, mai degraba iti predau capul decat credinta. Crestin m-am nascut si crestin voi muri", acestea au fost cuvintele rostite de Ioan catre ofiterul care il cumparase.

Ofiterul turc decide ca el sa aiba grija de vite. Astfel, grajdul vitelor ii devine si loc de odihna. Se ruga mult, dormea putin si se hranea cu putina apa si paine. Datorita vietuirii alese, grajdul se umplea de buna mireasma. 

Din relatarea vietii sale, aflam ca stapanul sau ajunge intr-un pelerinaj la Mecca. Sotia sa va face mai multe mancaruri si ii va chema pe prieteni sa se roage alaturi de ea, ca sotul sa se intoarca sanatos acasa. Unul din felurile de mancare servite la acel ospat ii era tare placut sotului. Cand Sfantul Ioan ia cunostinta de acest lucru, ii cere o farfurie cu mancarea preferata stapanului si ii spune sotiei ca o va trimite catre el, la Mecca. Desi este luat in deradere, Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea si farfuria a ajuns in chip minunat la Mecca. Minunea a fost confirmata la intoarcerea stapanului, care a marturisit ca mancat pe cand era in pelerinaj mancarea sa preferata, chiar dintr-o farfurie a familiei sale.

Cunoscand ziua trecerii sale la cele vesnice, a cerut sa fie impartasit cu Trupul si Sangele Domnului. Sfanta Impartasanie i-a fost adusa intr-un mar, pentru a fi ferita de profanare. Dupa ce a fost impartasit, a trecut la cele vesnice in anul 1730. Mai tarziu, in urma unei descoperiri dumnezeiesti, preotul care l-a impartasit a luat sfintele sale moaste si le-a asezat in biserica "Sfantul Gheorghe". Aceasta biserica a fost jefuita in 1832 de Osman Pasa, cel care va arunca in foc sfintele sale moaste din dorinta de a se razbuna pe crestini. Potrivit Traditiei, trupul sfantului neputrezit s-a miscat in foc, ramanand nevatamat. Numai o negreala de la foc si fum a ramas intiparita pe sfintele sale moaste. Mentionam ca dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan Rusul au ajuns in insula Evia, in actualul oras Procopie. Aici s-a ridicat o noua biserica, a carei constructie a fost finalizata in anul 1951. Ea adaposteste racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2021

Vizualizari: 3172

Voteaza:

Viata Sfantului Ioan Rusul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul ioan rusul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE