Slujba Aghiasmei Mari

Slujba Aghiasmei Mari Mareste imaginea.

Slujba Aghiasmei Mari care se savarseste la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos

Dupa ce zice preotul Rugaciunea Amvonului, iesim cu totii la rau sau la locul unde este pregatita apa, mergand inaintea preotului cu sfesnice, cu cadelnita, cu steaguri si cu icoane, iar cantaretii canta acest tropar, glasul al 8-lea:

Glasul Domnului peste ape striga, graind: Veniti de luati toti Duhul intelepciunii,Duhul intelegerii, Duhul temerii de Dumnezeu, al lui Hristos, Cel ce S-a aratat.

Apoi aceste tropare, acelasi glas:


Astazi firea apelor se sfinteste si se desparte Iordanul si isi opreste curgerea apelor sale, vazand pe Stapanul botezandu-Se. Ca un om ai venit la rau, Hristoase imparate, si te sarguiesti a lua botez de rob, Bunule, din mainile inaintemergatorului, pentru pacatele noastre, Iubitorule de oameni.

Slava...,Si acum.... acelasi glas

Catre glasul celui ce striga in pustiu: gatiti calea Domnului, venit-ai, Doamne, luand chip de rob, botez cerand, Cel ce nu stii de pacat. Vazutu-Te-au apele si s-au temut. Cutremuratu-s-a Inaintemergatorul si a strigat, graind: Cum va lumina sfesnicul pe Lumina? Cum isi va pune mana robul pe Stapanul? Sfinteste-ma pe mine si apele, Mantuitorule, Cel ce ai ridicat pacatul lumii.

Si ajungand la locul randuit, indata incep

PAREMIILE
Preotul sau diaconul zice: Intelepciune.
Cantaretul: Din Prorocia lui Isaia, citire:
(XXXV, 1-10) Preotul sau diaconul zice: Sa luam aminte.


Asa zice Domnul: Veseleste-te pustiu insetat, sa se bucure pustiul; ca si crinul sa infloreasca. Si va inflori si se va bucura pustiul Iordanului si marirea Libanului se va da lui si cinstea Carmelului; si poporul meu va vedea slava Domnului, stralucirea Dumnezeului nostru. Intariti-va voi, maini slabe, si prindeti putere genunchi slabanogi. Ziceti celor slabi la inima si la cuget: «Intariti-va si nu va temeti. Iata Dumnezeul nostru! Cu judecata rasplateste si va rasplati; El va veni si ne va mantui». Atunci se vor deschide ochii celor orbi si urechile celor surzi vor auzi. Alunei va sari schiopul ca cerbul si limpede va fi limba gangavilor: ca izvoare de apa vor curge in pustiu si paraie in pamant insetat. Pamantul cel fara de apa seva preface in balti si tinutul cel insetat va fi izvor de apa. Acolo va fi veselia pasarilor, iarba, trestie si balti. Acolo va fi cale curata si cale sfanta se va chema si nu va trece pe acolo nimeni necurat si nici nu va fi acolo cale intinata. Chiar si cei fara de minte vor merge pe dansa si nu se vor rataci. Si nu va fi acolo leu, nici fiare cumplite nu se vor sui pe ea si nici nu se vor afla acolo; ci vor merge pe ea cei mantuiti si cei rascumparati de Domnul se vor intoarce. Si vor veni in Sion in chiote de bucurie si veselia cea vesnica va incununa capul lor. Lauda si bucuria si veselia ii vor ajunge pe acestia si vor fugi durerea, intristarea si suspinarea.

Preotul sau diaconul zice: Intelepciune.
Cantaretul: Din Prorocia lui Isaia, citire:
(LV, 113) Preotul sau diaconul zice: Sa luam aminte.


Asa graieste Domnul: Cei ce sunteti insetati, mergeti la apa si cei care nu aveti argint, mergeti de cumparati si mancati, mergeti si cumparati fara de argint si fara de pret vin si grasime. Pentru ce cheltuiti argintul vostru pentru un lucru care nu hraneste si castigul muncii voastre pentru ceva care nu va satura? Ascultati-Ma pe Mine si veti manca cele bune si intru bunatati se va desfata sufletul vostru. Luati aminte cu urechile voastre si mergeti pe caile Mele. Ascultati-Ma pe Mine si viu va fi sufletul vostru. Voi face cu voi legamant vesnic, dandu-va indurarile Mele cele fagaduite lui David. Iata, l-am facut marturie popoarelor, capetenie si stapanitor peste neamuri, iata, tu vei chema popoare pe care nu le stii si popoare care pe tine nu te-au cunoscut vor alerga la tine, pentru Domnul Dumnezeul tau si pentru Sfantul lui Israel, caci El te preamareste. Cautati pe Domnul cat il puteti gasi, strigati catre Dansul cat El este aproape do voi. Cel rau sa lase calea lui sl omul cel nelegiuit vicleniile lui si sa se intoarca spre Domnul, caci El Se va milostivi de dansul si catre Dumnezeul nostru cel mult iertator. Caci gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul. Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt caile Mele de caile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre. Precum se coboara ploaia si zapada din cer si nu se mai intoarce pana nu adapa pamantul si-l face de rasare si rodeste si da samanta semanatorului si paine spre mancare, asa va fi cuvantul Meu care iese din gura Mea; el nu se intoarce catre Mine fara sa dea rod, ci el face voia Mea si isi indeplineste rostul lui. Si voi eu veselie veti iesi si in pace veti fi calauziti; muntii si colinele vor izbucni in strigate de veselie inaintea voastra si toti copacii campului vor bate din palme! In locul spinilor va creste chiparosul si in locul urzicii va creste mirtul. A Domnului fi-va slava, spre vesnica si nepieritoare pomenire.

Preotul sau diaconul zice: Intelepciune.
Cantaretul: Din Prorocia lui Isaia, citire:
Preotul sau diaconul zice: Sa luam aminte.

Acestea zice Domnul: Veti scoate apa cu veselie din Izvoarele mantuirii si veti zice in ziua aceea: «Laudati pe Domnul, chemati numele lui, vestiti printre neamuri lucrarile Lui, dati de stire ca inalt este numele Lui! Cantati in strune pe Domnul, caci El a facui fapte stralucite! Sa stie aceasta tot pamantul! Saltati si va veseliti locuitori ai Sionului, caci mare este in mijlocul vostru Sfantul lui Israel!

Diaconul: Sa luam aminte.
Preotul: Pace tuturor.
Cantaretul: Si duhului tau.


Prochimen, glasul al 3-lea: Domnul este luminarea mea si Mantuitorul meu. de cine ma voi teme?
Stih: Domnul este aparatorul vietii mele, de cine ma voi infricosa?

APOSTOLUL
Diaconul: Intelepciune.
Din Epistola intai catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, citire:
(X,l - 4)


Fratilor, nu voiesc ca voi sa nu stiti ca parintii nostri au fost toti sub nor si ca toti au trecut prin mare. Si toti intru Moise, au fost botezati in nor si in mare. Si toti au mancat aceeasi mancare duhovniceasca; si toti aceeasi bautura duhovniceasca au baut, pentru ca beau din piatra duhovniceasca ce ii urma. Iar piatra era Hristos.
Preotul: Pace tie. Cantaretul: Si duhului tau. Aliluia, glasul al 6-lea. Siih: Salasul Domnului peste ape, Dumnezeul slavei a tunat.

EVANGHELIA
Diaconul: Intelepciune, drepti...
Din Sfanta Evanghelie de la Marcu, citire:
(1; 9-11)

In vremea aceea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si S-a botezat in Iordan, de catre Ioan. Si, indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El. Si glas s-a facut din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit.

Dupa aceea, diaconul zice ectenia:


Cu pace Domnului sa ne rugam.
Pentru pacea de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.
Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.
Pentru sfanta biserica aceasta si pentru cei ce cu credinta, cu evlavie si cu frica de Dumnezeu intra intr-insa, Domnului sa ne rugam.
Pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N). Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, [pentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru ()], pentru cinstita preotime si intru Hristos diaconime si pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.
Pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pentru carmuitorii tarii noastre, pentru mai marii oraselor si ai satelor si pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului sa ne rugam.
Pentru sfant locasul acesta, pentru tara aceasta si pentru toate orasele si satele si pentru cei ce cu credinta vietuiesc intr-insele, Domnului sa ne rugam.
Pentru buna intocmirea vazduhului, pentru imbelsugarea roadelor pamantului si pentru vremuri pasnice, Domnului sa ne rugam.
Pentru cei ce calatoresc pe ape, pe uscat si prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce patimesc, pentru cei robiti si pentru mantuirea lor, Domnului sa ne rugam

Pentru ca sa se sfinteasca apa aceasta cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa se pogoare peste apa aceasta lucrarea cea curatitoare a Treimii, Celei mai presus de fire, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fie apa aceasta tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonire a toata puterea cea potrivnica, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa daruiasca apei acesteia harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului, cu puterea, cu lucrarea si cu venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa se zdrobeasca satana sub picioarele noastre si sa se risipeasca tot sfatul viclean, care se porneste asupra noastra, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa ne scoata pe noi Domnul Dumnezeul nostru din toata vrajmasia si ispita, care ne stau impotriva, si sa ne faca vrednici de bunatatile cele tagaduite, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa ne luminam noi cu luminarea cunostintei si a dreptei credinte, prin venirea Sfantului Duh, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa trimita Domnul Dumnezeu binecuvantarea iordanului si sa sfinteasca apa aceasta, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa se faca apa aceasta dar de sfintenie si curatire de pacate, spre tamaduirea sufletelui si a trupului si spre tot folosul de trebuinta. Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fie apa aceasta curatitoare spre viata vesnica, Domnului sa ne rugam.

Pentru ca sa se arate apa aceasta izgonitoare de toata bantuiala vrajmasilor celor vazuti si nevazuti, Domnului sa ne rugam.
Pentru cei ce o vor lua si o vor primi spre sfintirea caselor, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fie apa aceasta curatire sufletelor si trupurilor tuturor celor ce o vor lua cu credinta si vor gusta dintr-insa, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa ne invrednicim noi sa ne umplem de sfintenie, prin gustarea din apa aceasta, cu venirea cea nevazuta a Duhului Sfant, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa auda Domnul Dumnezeu glasul rugaciunii noastre, al celor pacatosi, si sa ne mantuiasca pe noi, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca sa fim noi izbaviti de tot necazul, mania, primejdia si nevoia, Domnului sa ne rugam.
Apara, mantuieste, miluieste si ne pazeste pe noi, Dumnezeule cu harul Tau.
Pe preasfanta, curata, preabinecuvantata, marita stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea fecioara Maria, cu toti sfintii sa o pomenim.
Pe noi insine si unii pe altii si toata viata noastra, lui Hristos Dumnezeu sa o dam.

Ecfonis:

Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Strana: Amin.

In timp ce diaconul zice ectenia, preotul se roaga, citind in taina aceasta rugaciune:

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Fiule Unule-Nascut, Care esti in sanul Tatalui, Dumnezeule cel adevarat, Izvorul vietii si al nemuririi, Lumina cea din Lumina, Care ai venit in lume sa o luminezi pe ea, lumineaza cugetul nostru cu Duhul Tau cel Sfant si ne primeste pe noi, care aducem Tie slava si buna multumire pentru lucrurile Tale cele din veci mari si minunate si pentru mantui-toarea Ta randuiala cea din veacurile cele mai de pe urma, cand Te-ai imbracat in trupul nostru cel neputincios si sarac si Te-ai umilit pana Ia masura de rob, imparate al tuturor. Suferit-ai inca si a Te boteza in Iordan de mana robului, ca, sfintind firea apelor, Tu, Cel ce esti fara de pacat, sa ne faci noua cale catre nasterea cea de-a doua, prin apa si prin Duh, si sa ne intorci pe noi la slobozenia cea dintai. Deci, praznuind pomenirea acestei taine dumnezeiesti, ne rugam Tie, Stapane, Iubitorule de oameni, stropeste si peste noi, nevrednicii robii Tai, dupa fagaduinta Ta cea dumnezeiasca, apa cea cura-titoare, darul milostivirii Tale, ca sa fie bineprimita bunatatii Tale cererea noastra, a pacatosilor, pentru apa aceasta; si printr-insa sa se daruiasca noua si tot poporului Tau celui credincios binecuvantarea Ta, spre slava sfantului si inchinatului Tau nume. Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sfarsind diaconul ectenia, preotul incepe cu glas mare Rugaciunea aceasta, facuta de Sofronie, patriarhul Ierusalimului:
Domnului sa ne rugam.


Treime mai presus de fire, preabuna, preadum-nezeiasca. atotputernica, a toate vazatoare, nevazuta, nepatruns,. facatoarea fiintelor celor intelegatoare si a firilor celor cuvantatoare; bunatatea cea fireasca, lumina cea neapropiata, Care luminezi pe tot omul care vine in lume, straluceste si intru mine, nevrednicul slujitorul Tau! Lumineaza-mi ochii mintii mele, ca sa indraznesc a lauda binefacerea si puterea Ta cea nemasurata. Fie bineprimita rugaciunea ce se aduce de mine pentru poporul ce sta inainte. Sa nu opreasca pacatele mele venirea aici a Sfantului Tau Duh. Ci ma iarta, Ceea ce esti preabuna, ca sa strig catre Tine fara de osanda si sa graiesc si acum: Te slavim pe Tine, Stapane, Iubitorule de oameni, atottiitorule imparate, Cel ce esti mai inainte de veci. Te slavim pe Tine, Ziditorule si Facatorule a toate. Te slavim pe Tine, Fiule al lui Dumnezeu. Unule-Nascut. Cel ce esti iara tata din mama si fara mama din Tata. Ca la praznicul ce a trecut Prunc Te-am vazut, iar la acesta de acum desavarsit Te vedem pe Tine, Cel ce Te-ai aratat desavarsit, Dumnezeul nostru, din Cel desavarsit.

Ca astazi ne-a sosit noua tuturor vreme de praznic si ceata sfintilor cu noi se aduna, si ingerii cu oamenii impreuna-praznuiesc. Astazi, harul Sfantului Duh, in chip de porumbel, peste ape se pogoara. Astazi, Soarele cel neapus a rasarit, si lumea cu lumina Domnului se lumineaza. Astazi, luna cu raze luminoase lumineaza pamantul. Astazi, stelele cele luminoase, cu lumina stralucirii lor, lumea infrumuseteaza. Astazi, norii roureaza din cer omenirii ploaia dreptatii. Astazi, Cel nefacut, de buna-voia Sa, este atins cu mana de catre faptura Sa. Astazi, Proorocul si inaintemergatorul se apropie de Stapanul si cu frica sta inaintea Lui, vazand pogorarea lui Dumnezeu la noi. Astazi, apele Iordanului se prefac in vindecari, cu venirea Domnului. Astazi. toata faptura se adapa cu curgeri tainice. Astazi, pacatele oamenilor se curatesc in apele Iordanului. Astazi, raiul s-a deschis oamenilor si Soarele dreptatii ne lumineaza noua. Astazi, apa cea amara, care era in vremea lui Moise, se preface in dulceata poporului. cu venirea Domnului. Astazi, ne-am izbavit de plansul cel vechi si ca un Israel nou ne-am mantuit. Astazi, ne-am izbavit de intuneric si cu lumina cunostintei de Dumnezeu ne-am luminat. Astazi, intunericul lumii se risipeste cu aratarea Dumnezeului nostru. Astazi, toata faptura se lumineaza de sus ca o faclie. Astazi, inselaciunea se surpa si cale de mantuire ne lucreaza noua venirea Stapanului. Astazi, cele de sus cu cele de jos impreuna-praznu-iesc. si cele de jos cu cele de sus impreuna-vorbesc. Astazi, obstea cea sfintita si mult vestila a ortodocsilor se bucura. Astazi. Stapanul merge la Botez. ca sa ridice firea omeneasca la inaltime. Astazi, Cel nepleeat Se pleaca robului Sau ca sa ne libereze pe noi din robie. Astazi, imparatia cerurilor am dobandit, iar imparatia Domnului nu are sfarsit. Astazi, pamantul si marca si-au impartit bucuria lumii si lumea s-a umplut de veselie.

Te-au vazut apele, Dumnezeule, Te-au vazut apele si s-au temut. Iordanul s-a intors inapoi, vazand Focul Dumnezeirii pogorandu-Se trupeste si intrand intr-insul. Iordanul s-a intors inapoi, vazand pe Sfantul Duh in chip de porumbel pogorandu-Se si zburand imprejurul Tau. Iordanul s-a intors inapoi, vazand pe Cel nevazut in chip vazut, pe Facatorul intrupat, pe Stapanul in chip de rob. Iordanul s-a intors inapoi si muntii au saltat vazand pe Dumnezeu intrupat; iar norii au dat glas mirandu-se de Cel ce a venit. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, praznuire stapaneasca vazand astazi in Iordan si pe Cel ce moartea neascultarii si boldul inselaciunii si legatura iadului in Iordan a afundat si a daruit lumii Botezul mantuirii. Pentru aceasta si eu, pacatosul si nevrednicul slujitorul Tau, marturisind slavitele tale minuni, de frica fiind cuprins, cu umilinta strig catre Tine:

Si indata preotul zice de trei ori cu glas mare:
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale,

Apoi continua:
Ca Tu, cu voia Ta, pe toate le-ai adus dintru nefiinta intru fiinta. Cu puterea Ta tii faptura si cu purtarea Ta de grija chivernisesti lumea. Tu din patru stihii ai intocmit faptura si cu patru vremi ai incununat curgerea anului. De Tine se cutremura (oale puterile ingeresti. Pe Tine Te lauda soarele. Pe Tine Te slaveste luna. Tie se supun stelele. Pe Tine Te asculta lumina. De Tline se ingrozesc adancurile. Tie slujesc izvoarele. Tu ai intins cerul ca un cort. Tu ai intarit pamantul peste ape. Tu ai ingradit marea cu nisip. Tu ai revarsat aerul spre rasuflare. Puterile ingeresti Tie slujesc si cetele arhanghelilor Tie se inchina. Heruvimii cei cu ochi multi si serafimii cei cu cate sase aripi, imprejur stand si zburand, de frica slavei Tale celei neapropiate se acopar. Ca Tu, Dumnezeu fiind, necuprins de gand si de cuvant si fara de inceput, ai venit pe pamant, chip de rob luand. Intru asemanarea omeneasca facandu-Te. Ca n-ai suferit, Stapane, pentru indurarile milei Tale, sa vezi neamul omenesc chinuit de diavolul; ci ai venit si ne-ai mantuit pe noi. Marturisim harul Tau, vestim mila Ta, nu tainuim facerea Ta de bine. Toata firea omeneasca ai izbavit-o: pantecele Fecioarei l-ai sfintit cu nasterea Ta. Toata faptura Te lauda pe Tine Cel ce Te-ai aratat. Ca Tu, Dumnezeul nostru, pe pamant Te-ai aratat si cu oamenii impreuna ai vietuit. Tu, trimitand din cer Duhul Tau cel Sfant, ai sfintit apele Iordanului, si capetele balaurului care se incuibasera acolo le-ai zdrobit.

Preotul binecuvinteaza de trei ori apa afundand in chipul crucii mana in apa, si de fiecare data zice:
Tu, Insuti, dar, Iubitorule de oameni Imparate, vino si acum, prin pogorarea Sfantului Tau Duh, care sfinteste toate, si sfinteste apa aceasta.

Apoi continua:
Si-i da ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti, cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa, sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta. Caci Tu esti Dumnezeul nostru, Cel ce ai innoit prin apa si prin Duh firea noastra cea invechita de pacat. Tu esti Dumnezeul nostru, Care, pe vremea lui Noe, cu apa ai inecat pacatul. Tu esti Dumnezeul nostru, Care prin mare si prin Moise ai liberat neamul evreiesc din robia lui faraon. Tu esti Dumnezeul nostru, Care ai despicat piatra in pustiu si au curs ape si raurile s-au umplut de apa, si pe poporul Tau cel insetai l-ai adapat. Tu esti Dumnezeul nostru Care, cu apa si cu foc, prin Ilie, ai izbavit pe Israel din ratacirea lui Baal.

Preotul binecuvinteaza de trei ori apa crucis si de fiecare data, zice:
Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant.

Apoi continua:
Da tuturor celor ce se vor atinge de dansa si se vor stropi si o vor gusta: sfintire, sanatate, curatire si binecuvantare. Si miluieste, Doamne, pe binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pe carmuitorii tarii noastre, pe mai marii oraselor si ai satelor si pe iubitoarea de Hristos oaste. Adu-Ti aminte, Doamne, de Prea Fericitul Parintele nostru ( ), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, (de (inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)] si de cinstita preotime si intru Hristos diaconime si de tot clerul si de poporul ce sta inainte si de fratii nostri care, din binecuvantate pricini, nu sunt de fata si-i miluieste pe dansii si pe noi, dupa mare mila Ta, pentru ca, si de stihii si de oameni si de ingeri si de cele vazute si de cele nevazute, sa fie slavit numele Tau cel preasfant, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preotul: Pace tuturor.
Diaconul: Capetele voastre Domnului sa le plecati.
Preotul, plecandu-si capul, zice in taina aceasta:
Rugaciune


Pleaca, Doamne, urechea Ta si ne auzi pe noi Tu, Cel ce ai primii a Te boteza in Iordan si ai sfintit apele, si ne binecuvinteaza pe noi, pe toti, care, prin plecarea capului nostru, aratam semnul supunerii; si ne invredniceste a ne umple de sfintenia Ta, prin gustarea si stropirea cu apa aceasta; si sa ne fie noua, Doamne, spre sanatatea sufletului si a trupului.

Apoi, cu glas:
Ca Tu esti sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre si Tie slava si multumire si inchinaciune inaltam, impreuna si Parintelui Tau celui fara de inceput si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Dupa aceasta preotul, luand Sfanta Cruce si busuiocul, le afunda in apa, facand chipul crucii si, scotandu-le, le tine in amandoua mainile; si face aceasta de trei ori, cantand de fiecare data troparul acesta, glasul 1:


In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul, in chip de porumbel, a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.

Si stropind tot poporul cu apa sfintita, se intorc in biserica, cantand stihira aceasta, glasul al 6-lea:

Sa cantam, credinciosii, marimea binefacerii lui Dumnezeu catre noi, ca, tacandu-Se om, pentru pacatele noastre, pentru curatirea noastra Se curateste in Iordan Cel singur curat si nestricacios, sfintindu-ne pe noi si apele si zdrobind capetele balaurilor in apa. Deci sa luam apa cu multumire, fratilor, caci celor ce o iau cu credinta, se da in chip nevazut harul Duhului, de la Hristos, Dumnezeul si Mantuitorul sufletelor noastre.

Apoi: Fie numele Domnului binecuvantat, de acum si pana in veac (de 3 ori) si Psalmul 33: Binecuvanta-voi pe Domnul in toata vremea...

Si sfarsitul acesta:

Cel ce in Iordan, de la Ioan, a primit a Se boteza, pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci si pentru rugaciunile tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor.

04 Ianuarie 2010

Vizualizari: 13966

Voteaza:

Slujba Aghiasmei Mari 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Daniela SanduPostat la 2012-01-09 18:40

    Ageheazma Mare se bea 8 zile dimineata,pe nemancate,apoi se ia anafora,incepand din ajunul Bobotezei,6ianuarie,pana pe 14ianuarie,deci inclusiv pe 13.Sa va fie de folos! Doamne ajuta!

  • andries robert Postat la 2011-01-07 00:11

    Apa sfintita se poate bea sau e doar pentru a stropi in casa,gospodarie,etc?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE