Arheologii atesta locul in care a fost botezat Iisus


Arheologii atesta locul in care a fost botezat Iisus

Duminica 6 ianuarie, crestinii praznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Aceasta sarbatoare este una dintre cele 12 praznice importante, care reaminteste cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de 30 de ani. In ciuda unei istorii tumultuoase, si nu de putine ori potrivnice, traditia crestina a pastrat in memoria colectiva amintirea adevaratului loc unde s-a petrecut acest eveniment din viata Mantuitorului Iisus Hristos. Descoperiri arheologice recente indica faptul ca adevaratul loc al Botezului Domnului se afla in zona Betaniei, dincolo de Iordan, pe teritoriul actual al Regatului Hasemit al Iordaniei.

La inceputul lunii decembrie anul trecut, la invitatia si cu sprijinul prietenului meu Andrei Licher, cel mai important organizator de pelerinaje in Tara Sfanta, am avut prilejul sa cunosc adevaratul loc unde a fost botezat Iisus de catre Ioan Botezatorul.

O zona in care se patrunde doar cu aprobarea Ministerului de Interne al Iordaniei, cu ghid special, situata pe malul Iordanului, zona strategica militara, in mare parte minata. In Betania, dincolo de Iordan, am trait emotia cunoasterii unuia dintre cele mai dragi locuri ale crestinatatii, unde Duhul Sfant S-a pogorat in chip de porumbel deasupra Fiului Domnului, despre Care Tatal a spus: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru care Am binevoit!"

"Betania de dincolo de Iordan" pe harta-mozaic de la Madaba
Incepand din 1996, timp de mai bine de zece ani, in zona Betaniei, dincolo de Iordan, de-a lungul raului Wadi al-Kharrar, arheologii iordanieni au scos la iveala dovezi indubitabile care atesta faptul ca aici a fost botezat Iisus Hristos. Ele confirma informatiile textelor biblice, istorisirile pelerinilor si ale istoricilor, traditiile locale ortodoxe, precum si informatiile inscrise in celebra harta-mozaic a Tarii Sfinte din biserica Sfantului Gheorghe de la Madaba din secolul al VI-lea d.Hr. "Betania dincolo de Iordan", expresie pe care tot am pomenit-o ca loc al Botezului, este de fapt malul estic al celebrului rau. In Evanghelia lui Ioan se spune ca Iisus a trecut Iordanul spre locul unde Ioan a botezat pentru prima oara. Matei, la randul lui, afirma ca Iisus a venit din Galileea la Iordan pentru a fi botezat de Ioan, in timp ce Marcu spune ca Iisus a venit din Nazaret in Galileea si ca a fost botezat de Ioan in Iordan. Un lucru este cert: asezarile antice descoperite de-a lungul raului Wadi al Kharrar si pe vechiul loc de varsare al acestuia in Iordan confirma aceste informatii.

Botezul, in apropierea dealului de pe care s-a inaltat Ilie
Locul Botezului este foarte aproape de Ierihon, Marea Moarta si chiar de Ierusalim, in imediata vecinatate a dealului de pe care Sfantul Ilie a fost ridicat la ceruri intr-un car de foc.Iata ce spuneau pelerinii din Bordeaux la anul 333 d.Hr: "La 5 mile de Marea Moarta, langa Iordan, este locul unde Domnul a fost botezat de Ioan si deasupra malului indepartat al aceluiasi loc este dealul de unde Ilie a fost ridicat la ceruri".Pe la anul 530. d.Hr., Teodosius, referindu-se la acelasi loc, spunea: "Unde Domnul a fost botezat dincolo de Iordan, este un mic munte numit Hermon. Acolo a fost Sfantul Ilie ajuns din urma. Sunt 5 mile de locul unde a fost botezat Domnul pana la varsarea Iordanului in Marea Moarta".

Cam acelasi lucru scria si Antonius din Piacenza, in jurul anului 570 d.Hr.: "Acesta este locul unde Ilie a fost ridicat la ceruri. In acest loc este micul deal Hermon, mentionat in Psalm. La poalele muntelui, la 7 dimineata, un nor s-a format deasupra raului, si a ajuns deasupra Ierusalimului in zori, deasupra bazilicii din Sion, bazilicii de la Mormantului lui Hristos si bazilicii Sfintei Maria si Sfintei Sofia. Deasupra acestor locuri roua cobora in rauri, iar oamenii bolnavi o adunau. In acele zile, toate felurile de mancare erau facute din roua, iar in locurile unde aceasta cadea, multe boli erau vindecate. Aceasta era roua despre care psalmistul a vorbit".

La randul sau, pelerinul rus, staretul Daniel, impresionat de acest loc, scria pe la 1106: "Nu departe de rau, la o distanta de doua aruncaturi de sageti, este locul unde profetul Ilie a fost ridicat la ceruri in car de foc. Acolo se afla si pestera Sfantului Ioan Botezatorul. Un frumos torent plin de apa curge peste pietre spre Iordan. Apa este foarte rece si are un gust foarte bun. Este apa pe care Ioan a baut-o in timp ce traia in sfanta pestera".

Manastiri, chilii, bazine de apa si biserici descoperite la locul Botezului Domnului
Intr-un perimetru sacru relativ restrans din zona Betaniei, locul unde a fost botezat Mantuitorul, au fost descoperite manastiri, mai multe biserici si chilii, din epoci diferite, toate ridicate pentru a pastra vie amintirea marelui eveniment.

Sapaturile arheologice au scos la iveala urmele unei manastiri bizantine din secolele V-VI, numita Rhotorius, Biserica Nordica, care poseda un mozaic ce pastreaza semnul crucii in mai multe locuri si o inscriptie in greceste din care reiese ca a fost ridicata pe vremea lui Rhotorius.

O alta biserica este cea numita Biserica vestica, unde au fost descoperite urme de ceramica bizantina. Este de remarcat de asemenea prezenta unei sali de rugaciune din secolul al IV-lea, pavata cu un mozaic alb, si sistemul de aductiune a apei, format din canale, fantani, rezervoare si bazine construite in secolele al V-lea si al VI-lea.

Foarte interesante sunt urmele celor trei mari bazine de apa, primul datand din perioada romana tarzie, adica secolele al III-lea si al IV-lea. Ele dispun de scari din piatra pe care coborau in apa cei ce urmau sa fie botezati.


In secolele al V-lea si al VI-lea a fost construita o alta biserica, folosita de pelerinii care ajungeau in zona. Ramasitele ei se numesc astazi Biserica Papei Ioan Paul al II-lea, in amintirea vizitei pe care a afectuat-o aici in anul 2000 si a declaratiei sale publice ca acesta este adevaratul loc al Botezului Domnului, conform, evident, informatiilor certe aflate din celebrele documente antice sau mai tarzii existente la Vatican.

Mozaicul de pe podea pastreaza inca decoratiuni in forma de cruce.
Aceasta biserica si existenta unei baze de cazare a pelerinilor, care dateaza din secolul al IV-lea, demonstreaza faptul ca locul era foarte vizitat de pelerini. Ei treceau Iordanul, aproape de Ierihon, vizitau asezamintele crestine existente de-a lungul vaii raului Wadi al-Kharrar, indreptandu-se fie spre Muntele Nebo, locul unde Dumnezeu S-a intalnit cu Moise si i-a aratat Tara Fagaduintei, fie spre Ierusalim.Remarcabil este si vechiul bazin, descoperit in zona joasa a Betaniei, foarte aproape de raul Iordan, de dimensiuni apreciabile, care a fost folosit pentru botezuri in grup in perioada bizantina.Nu departe de acest complex eclezial se afla izvorul lui Ioan Botezatorul de la Tell Mar Elias, a carui curgere ajungea aproape de biserica ce purta numele sfantului amintit si a carui apa era folosita atat pentru consumul curent cat pentru botezuri. Cercetarile efectuate au identificat in zona si doua pesteri, cu foarte multe chilii sapate in marma, in care calugarii aveau acces cu ajutorul franghiilor sau a scarilor, apoi o adevarata lavra, cu o manastire si mai multe chilii pentru calugarii pustnici.

Imparatul Anastasius a marcat locul botezului lui Iisus
Pe malul estic al Iordanului, pe teritoriul actual al Iordaniei, arheologii au descoperit ruinele bisericii "Ioan Botezatorul", construita in timpul imparatului Anastasius (491-518 d.Hr.) pe locul despre care sursele istorice, informatiile arheologice si traditia spun ca a fost botezat Iisus Hristos.

In acelasi loc au mai fost identificate urmele a doua bazilici, legate prin trepte de marmura de un monumental si unic baptisteriu cruciform pentru botez, peste care a fost construita biserica-capela. Dupa distrugerea ei, o alta capela a fost construita pe ramasitele pilonului nord-vestic.Constructiile de pe malul Iordanului sunt marturia determinarii credinciosilor de a ridica memoriale la locul unde credeau ca Ioan L-a botezat pe Iisus. In acest sens, Theodosius (530 d.Hr.) scria: ".In locul unde Domnul a fost botezat este un singur stalp si pe stalp o cruce de fier a fost fixata. Acolo este, de asemenea, biserica "Sfantului Ioan Botezatorul", pe care a construit-o imparatul Anastasius. Aceasta biserica este foarte impunatoare, fiind construita deasupra unor incaperi mari, tinandu-se cont de revarsarea Iordanului".

La randul sau, Antoninus din Piacenza consemna si el: ".De partea Iordanului, unde Domnul a fost botezat, la locul unde apa revine in matca ei, trepte de marmura coboara in ea".Arculfus (670 d.Hr.) scria si el: ".La marginea raului este o biserica mica patrata, construita, dupa cum se spune, pe locul unde s-a avut grija de imbracamintea Domnului in timpul in care a fost botezat. Aceasta este ridicata astfel incat sa nu poata fi inundata, pe patru bolti din piatra, stand deasupra apelor care curgeau pe sub."


Staretul Daniel (1106-1107 d.Hr.) nota si el: "Locul unde Hristos a fost botezat este departat de raul Iordan precum distanta la care poate arunca un om o piatra mica. Exista o mica capela cu un altar. Aceasta marcheaza locul unde Ioan Inaintemergatorul L-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos".

Asa cum descriau pelerinii, aceste asezaminte, care fusesera ridicate pentru a mentine vie amintirea Botezului Domnului Iisus Hristos in constiinta generatiilor de crestini, au fost folosite de la inceputul secolului al VI-a si pana la inceputul secolului al XII-lea, cand au fost distruse in timpul conflictelor din zona. In zilele noastre, in imediata apropiere a sitului arheologic, a fost ridicata o frumoasa biserica ortodoxa ruseasca. Un mare milionar rus a sponsorizat aurirea turlelor.

Panza de pe fata Mantuitorului, pastrata in pesterile de la Betania
Pelerinul Antoninus din Piacenza istorisea in jurul anului 570 d.Hr. o legenda despre zona sacra a Betaniei: "Pe tarmul Iordanului este o pestera cu chilii pentru sapte fecioare. Fecioarele sunt duse acolo cand sunt foarte tinere. Cand una dintre ele moare, este ingropata in propria chilie si alta chilie este sapata in piatra pentru ca alta fecioara sa o inlocuiasca, pentru pastrarea numarului de sapte fecioare. Se spune ca bucata de panza pe care Domnul a avut-o asezata pe fata (la punerea in mormant, n.n) este pastrata in acest loc". In zona mai exista o legenda, care povesteste despre prezenta aici a Mariei Egipteanca. Aceasta, in timp ce se ruga Fecioarei Maria, la Ierusalim, a auzit o voce care i-a spus sa treaca Iordanul pentru a-si gasi linistea. Amintirea prezentei acestei sfinte in zona Betaniei este certificata de descoperirea a doua constructii din perioada bizantina si respectiv otomana.

Visul calugarului de la "Sfantul Eustorgius", bolnav de febra
Scriitorul John Moschus povestea in secolul al VII-lea experienta personala a unui calugar traita in pesterile manastirilor din zona Betaniei. Astfel, in pelerinajul sau la Sinai, trecand prin Ayla (astazi Aqaba, in sudul Iordaniei), un calugar de la manastirea "Sfantul Eustorgius" din Ierusalim a trecut raul Iordan. Fiind atins de o febra violenta, a trebuit sa se retraga intr-o pestera din Betania de dincolo de Iordan. Dupa trei zile i s-a aratat in vis Ioan Botezatorul, care i-a spus: "Aceasta pestera mica e mai mareata decat Muntele Sinai. Domnul nostru Iisus Hristos Insusi a venit aici sa-mi faca o vizita". Convins de vis si vindecat de boala, calugarul a transformat pestera intr-o biserica pentru pustnicii din zona. "Este locul numit Lavra Saphsaphas, langa Iordania", concluzioneaza John Moschus.

Apa Iordanului Poarta prin care intri purificat in Imparatia lui Dumnezeu
Raul Iordan, in care a fost botezat Mantuitorul lumii, este pomenit in Biblie de 150 de ori, dar episodul cel mai important in care este implicat ramane, fara indoiala, Botezul Domnului. Asa cum trecerea Iordanului are pentru vechiul Israel semnificatia intrarii in Tara Fagaduintei, cu alte cuvinte sfarsitul robiei si ratacirii in pamant strain, tot asa pentru crestini, Iordanul semnifica trecerea la o noua conditie spirituala, purificarea prin botez, in vederea intrarii in Imparatia lui Dumnezeu. Raul Iordan are o lungime totala de 360 km, tivind o lungime de 180 km, aproape in linie dreapta, la rasarit, Tara Sfanta, vechiul Cannan sau Palestina, ce corespunde in mare actualului stat Israel. Intreaga regiune, pana la tarmul Marii Moarte, e cunoscuta sub numele de Tinutul Iordanului.

In vremurile Botezului, dincolo de Iordan se intindea pustia, din care a fost scris sa rasune glasul lui Ioan, Inaintemergatorul Domnului, si unde Hristos Insusi S-a retras timp de 40 de zile, dupa Botez, rugandu-Se, postind si biruind intreita ispita.In evreieste, Yarden, adica Iordanul, inseamna "care coboara". Iordanul are trei izvoare si coboara, dupa ce iese din Marea Tiberiadei, pe care o strabate pe o lungime de 20 km, pana la 465 m sub nivelul marii, pierzandu-se in Marea Moarta.

Botezul Domnului a avut loc in Betania, dupa cum spune Luca, "dincolo de Iordan" (Ioan 1,28), ce nu trebuie confundata cu Betania din apropierea Ierusalimului, sau la "Enom", mai aproape de Salim" (Ioan 3, 23) Astazi, parte evreiasca a Iordanului, in dreptul locului unde s-a savarsit Sfantul Botez, se numeste Yardenit si este situata nu departe de iesirea Iordanului din lacul Ghenizaret, numit si Marea Tiberiadei, cam pe unde se afla kibutul (colonie agrara) Degania Alef. De Boboteaza, dupa calendarul vechi, Patriarhul Ierusalimului vine in acest loc si sfinteste apa Iordanului care, in mod miraculos, incepe sa curga in sens invers.

Boboteaza, eveniment in care se manifesta Sfanta Treime
Boboteaza a fost sarbatorita de la inceput in ziua de 6 ianuarie, multa vreme impreuna cu Craciunul, asa cum se intampla astazi in practica Bisericii Ortodoxe Ruse, a Bisericii Armene si a celorlalte Biserici necalcedoniene. Botezul Domnului est descris de toti evanghelistii. La Matei gasim relatarea ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan, unde boteza Ioan Botezatorul, cerand sa fie botezat. Ioan I-a zis: "Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine" (Matei 3, 14), iar Iisus i-a raspuns ca asa se cuvine, fiind apoi botezat de Ioan. Boboteaza, cum numin noi romanii acest eveniment, este o manifestare a celor trei componente alte Sfintei Treimi: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Duhul Sfant se pogoara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer iL declara pe Iisus ca fiind Fiul Sau.


Dumitru Manolache

.

05 Ianuarie 2008

Vizualizari: 3395

Voteaza:

Arheologii atesta locul in care a fost botezat Iisus 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • eliza munteanuPostat la 2015-10-06 11:38

    multumim pentru articolul documentat; incercam sa gasesc o descriere a locului Botezului pentru o persoana care va pune piciorul prima data in Tara Sfanta; personal am participat la cateva Sf Slujbe de Sfintirea a apei Iordanului pe malul dinspre Ierihon si cred ca Domnul intoarce Iordanul la rugaciunile slujitorilor sai asa cum il cheama pe Sf Apostol Toma sa puna degetul in rana Sa; singura observatie este ca locul in care se tin Slujbele ortodoxe nu se numeste Yardenit

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact