Evreii din Germania au suspendat dialogul cu Vaticanul


Evreii din Germania au suspendat dialogul cu Vaticanul

Papa Benedict al XVI-lea a ridicat excomunicarile episcopilor care conduc Societatea traditionalista a Sfantului Pius al X-lea (SSPX), informeaza Catholica. Cardinalul Giovanni Battista Re, prefectul Congregatiei pentru Episcopi, a anuntat ca excomunicarile impuse in 1 iulie 1988 - dupa ce patru episcopi au fost consacrati de catre defunctul Arhiepiscop Marcel Lefebvre sfidand porunca Vaticanului - nu mai sunt in vigoare. Prelatii vizati de decizia Papei sunt Episcopul Bernard Fellay, superiorul SSPX, si Episcopii Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson si Alfonso de Galarreta.

Papa Benedict al XVI-lea a ridicat excomunicarea ca raspuns la o cerere din partea Episcopilor SSPX, si intr-un efort "de a promova unitatea in caritate a Bisericii universale si de a incerca infrangerea scandalului diviziunii. Faptul ca unul dintre episcopii traditionalisti iertati de Vatican, Richard Williamson, neaga Holocaustul a atras insa protestele vehemente ale principalelor organizatii evreiesti din lume.

Astfel, Consiliul Central al evreilor din Germania, principala organizatie evreiasca din aceasta tara, a intrerupt pentru moment orice dialog cu Biserica Catolica. "Mi-ar placea sa existe un protest in cadrul Bisericii impotriva unui astfel de comportament al Papei, a declarat Charlotte Knobloch, presedintele consiliului amintit. Situatia creata l-a pus intr-o postura jenanta pe Sfantul Parinte, care a trebuit sa ia atitudine de doua ori pentru a-si exprima dezacordul fata de negationismul Episcopului Williamson. Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat solidaritatea cu evreii si a condamnat folosirea lagarelor de concentrare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca raspuns la tensiunile provocate de ridicarea excomunicarii pentru cei patru episcopi. Dupa audienta generala din aceasta saptamana, Pontiful a tinut sa aminteasca de oroarea Holocaustului si in special de lagarele de la Auschwitz, unde "s-a desfasurat masacrarea brutala a milioane de evrei, victime inocente ale unei oarbe uri rasiale si religioase".  Intr-o declaratie de presa prin care a salutat decretul Vaticanului, SSPX face referire la "criza fara precedent care zguduie in prezent lumea catolica" si arata ca aceasta este cauzata de indepartarea catolicilor de invataturile traditionale ale Bisericii.ť Discutiile cu oficialii Vaticanului vor include o concentrare puternica asupra preocuparilor traditionalistilor cu privire la invataturile Conciliului Vatican II. Superiorul SSPX a reamintit ca in scrisoarea sa din 2008 a spus: "Suntem gata sa scriem Crezul cu propriul nostru sange, sa semnam legamantul anti-modernist, profesiunea de credinta a Papei Pius al IV-lea, acceptam si ne insusim toate Conciliile pana la Conciliul Vatican II, in legatura cu care ne exprimam anumite rezerve".

Dumitru Manolache

.

30 Ianuarie 2009

Vizualizari: 611

Voteaza:

Evreii din Germania au suspendat dialogul cu Vaticanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE