Declaratia antisemita a episcopului catolic Williamson, respinsa de superiorul sau


Declaratia antisemita a episcopului catolic Williamson, respinsa de superiorul sau

 

Superiorul general al Fraternitatii preotesti Sfantul Pius al X-lea (SSPX), Episcopul Bernard Fellay, a respins in termeni categorici acuzatiile de antisemitism. Primind sambata trecuta o echipa de la publicatia catolica saptamanala "Famille Chretienne", la Casa generala din Menzingen, Elvetia, prelatul a declarat: "Condamnam evident orice act de ucidere a unor inocenti. Este o crima strigatoare la cer! Cu atat mai mult cand este vorba de un popor. Respingem orice acuzatie de antisemitism. Complet si absolut.

Respingem orice forma de aprobare a ceea ce s-a intamplat sub Hitler. Este ceva abominabil", informeaza Catholica. Prelatul, care impreuna cu alti trei episcopi s-a bucurat recent de ridicarea excomunicarii, a declarat ca evreii sunt "fratii nostri mai mari" pentru ca "avem ceva in comun, si anume Vechiul Legamant. Este adevarat insa ca recunoasterea venirii lui Mesia ne separa." Episcopul traditionalist a subliniat apoi ca "Biserica nu a asteptat Conciliul (Vatican II) pentru a indica modul de actiune relativ la evrei. Inca din anii '30, inca din timpul razboiului, unele texte de la Roma ofereau o pozitie foarte clara: abominatiile regimului hitlerist trebuie sa fie condamnate! "Spiritual suntem toti semitiť, afirma Papa Pius al XI-lea.

 

Este un adevar care vine chiar din Scriptura." Saptamana trecuta, la BBC Radio a fost difuzata o emisiune despre SSPX, Episcopul Fellay transmitand o nota in care afirma: "Pozitia Episcopului Williamson nu este in mod clar pozitia societatii noastre. Antisemitismul nu are loc intre noi. Noi urmam pe deplin poruncile lui Dumnezeu despre dreptate si caritate si invatatura constanta a Bisericii. Antisemitismul a fost condamnat de Biserica. Deci si noi il condamnam." Amintim ca printre cei patru episcopi a caror excomunicare a fost ridicata s-a aflat si episcopul traditionalist Richard Williamson, care a avut unele declaratii antisemite ce au provocat scandalizarea evreilor si amenintari cu ruperea dialogurilor dintre catolici si evrei. Papa Benedict al XVI-lea si Superiorul SSPX au subliniat clar ca opiniile personale ale Episcopului Williamson nu pot fi confundate cu pozitia Bisericii.

 

Dumitru Manolache

.

06 Februarie 2009

Vizualizari: 503

Voteaza:

Declaratia antisemita a episcopului catolic Williamson, respinsa de superiorul sau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE