Centrul Clujului medieval, revendicat de biserici


Pe lista de retrocedari se afla si UBB

Bisericile maghiare istorice revendica majoritatea cladirilor din zona istorica centrala a orasului. Daca redobandirea proprietatilor pare o chestiune de timp, o necunoscuta este destinatia pe care o vor lua cladirile, acestea adapostind in  prezent scoli, universitati, locuinte sau spatii comerciale.


Directorul executiv al Statusului Romano-Catolic, Hollo Laszlo, ne-a declarat ca proprietatile redobandite nu vor fi instrainate. "Isi vor pastra obiectul de activitate, invatamant sau locuinte. Biserica nu va da pe nimeni afara din spatiile sale", ne-a spus Hollo.

Romano-catolicii administreaza cladiri pe laturile de est si vest ale Pietei Unirii. Strada Iuliu Maniu, care leaga centrul de Catedrala Ortodoxa, supranumita strada in oglinda, este partial in administrarea sau proprietatea romano-catolicilor. Aici au fost deja amenajate un hotel si un restaurant. Se asteapta retrocedarea Facultatii de Filologie a UBB si a catorva scoli, din zona centrala. Reformatii ocupa cladirile din partea nordica a centrului, unde functioneaza Consulatul Ungariei, iar unitarienii, Liceul Brassai, pe Bdul 21 Decembrie. Reprezentantii Comitetului de Initiativa Bolyai spera sa primeasca de la biserici spatiu pentru proiectul viitoarei universitati maghiare de stat. "Am obtinut acordul de principiu al bisericilor", ne-a spus vicepresedintele CIB, Kovacs Lehel.


Secularizarea,in sens contrar

Referindu-se la revendicarile bisericilor, teologul ecumenic elvetian Hans Kung, aflat in vizita in Romania, ne-a declarat ca nu vede bine o putere excesiva a bisericilor. "Bisericile nu trebuie sa domine, ele trebuie sa serveasca oamenii, retrocedarea de bunuri trebuie sa fie justificata de servirea oamenilor, nu a puterii", ne-a spus Kung. Tibor Kiss, secretarul Eparhiei Reformate, spune ca o mare parte din fondurile care vor reveni bisericii dupa redobandirea proprietatilor va fi utilizata la repararea imobilelor si la activitati caritabile. Primaria Cluj a atacat trei decizii de retrocedare catre bisericile maghiare in ultimii doi ani, printre care a Liceului de Muzica, catre Ordinul Franciscan, si una din cladirile de pe Iuliu Maniu, unde s-a descoperit in arhive un document de donatie a Statusului Romano-Catolic catre Statul Roman. Procesele se afla pe rolul instantelor.

de Mihai Bacalu 

.

04 Aprilie 2006

Vizualizari: 1729

Voteaza:

Centrul Clujului medieval, revendicat de biserici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE