Sigur, cand sunt in joc sume atat de mari, pentru lansarea noului volum s-a pus la bataie o savanta strategie de marketing, s-au luat precautii extraordinare ca nici un volum sa nu fie vandut inainte de ora fixata, un minut dupa miezul noptii (ora locala din Marea Britanie si din SUA, in restul tarilor facandu-se, in functie de fusul orar, decalarile fata de ora britanica), iar pentru a marca "solemnitatea" evenimentului, Editura Scholastic a distribuit tuturor librariilor din America un numar de 40.000 (!) de pendule care sa bata secundele pana la momentul mult asteptat, asa cum se intampla de Anul Nou. In mii de librarii de pe mapamond s-au organizat petreceri costumate (Bucurestiul si Iasii nu au facut exceptie), iar "clou"-ul l-a constituit aparitia in carne si oase, la castelul din Edinburgh, decorat special ca sa arate aidoma scolii de vrajitorie Hogwarts, a insasi marii preotese a potterism-ului, J.
K. Rowling, invaluita intr-un nor de fum colorat, asa cum e cazul cu vedetele pop/rock la megaconcertele de pe stadioane. Rezervele criticii si obiectiile Papei Dincolo de asemenea extravagante, tributare kitschului dus pana la ultima expresie, cartea, cunoscuta in lumea editoriala sub prescurtarea HP6, fiind a sasea din ciclu, a fost primita cu destule rezerve de presa britanica si cea americana, care a descris-o ca "prolixa, redundanta si nu foarte bine inchegata si poate mai putin inventiva decat celelalte" (Independent on Sunday). Curios, New York Times face o apropiere intre tonalitatea mai sumbra a volumului si faptul ca faimosul Expres de Hogwarts, cu care Harry Potter si prietenii sai calatoresc pentru a ajunge la scoala de vrajitorie, pleaca de la statia londoneza King's Cross, adica tocmai statia unde nu de mult s-au intalnit atentatorii kamikaze inainte de a detona incarcaturile lor ucigase, soldate cu atatea victime. A devenit cunoscuta, cu aceasta ocazie, si o declaratie a Papei Benedict al XVI-lea, facuta pe vremea cand nu fusese ales in fruntea Sfantului Scaun. Intr-o scrisoare din martie 2003, adresata unui autor catolic german, cardinalul Ratzinger, cum se numea pe atunci, descria seria Harry Potter ca "denaturand spiritul crestin" si reprezentand "un sacrilegiu", fiind, asadar, periculoasa pentru copii. Vaticanul a refuzat sa faca orice comentarii asupra acestor aprecieri, in schimb vicarul protestant britanic Nicholas Bury s-a declarat "oripilat". Micul vrajitor risca, asadar, sa reaprinda vechile disensiuni dintre catolici si protestanti, ceea ce nu poate decat sa contribuie la impactul publicitar al cartii. In apararea lui Harry Potter a sarit insusi ministrul de Finante britanic, Gordon Brown, omul nr. 2 in guvernul de la Londra dupa premierul Tony Blair, care a declarat ca eroul atat de indragit de copii constituie "unul dintre cele mai importante articole de export" ale Marii Britanii, adaugand ca, daca ar fi sa aleaga sa devina altcineva, l-ar alege pe Harry, pentru "curajul si inteligenta sa". Iar autoarea? Intr-un interviu pentru Time ea si-a exprimat tristetea ca, o data cu al saptelea volum, care va incheia ciclul si care va aparea probabil peste doi ani, consemnand momentul culminant al infruntarii directe dintre Harry si dusmanul sau de moarte, vrajitorul cel rau, Valdemort, va trebui sa isi ia definitiv ramas bun de la personajul central al cartii. "O parte din mine va fi insa bucuroasa cand totul se va sfarsi. Viata mea de familie va fi mai aproape de normalitate (intre timp, s-a recasatorit, avand cu noul sot un baietel si o fetita, in afara de fiica din prima casatorie). Voi avea sansa sa scriu si alte lucruri.
Categoric, insa, dupa Harry, nu voi mai scrie ceva care sa tina de domeniul fantasticului", a conchis cea mai bogata autoare din lume. .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.